Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοινή στρατηγική ξενοδοχειακού κλάδου

Κοινή στρατηγική του ευρωπαϊκού ξενοδοχειακού κλάδου κατά αθέμιτων πρακτικών των tour operators, ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή την μονομερή ενέργεια του tour operator Thomas Cook U να μείωση 5% τα τιμολόγια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία με τα συμβεβλημένα με αυτόν ξενοδοχεία. Οπως τονίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, πρόκειται για πράξη καταχρηστική και άδικη, που συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων με αρνητικές συνέπειες για όλα τα ξενοδοχειακά καταλύματα ανεξαρτήτως μεγέθους και κατηγορίας
Επ´ ευκαιρία της 61ης Γενικής Συνέλευσης της Hotrec (Συνομοσπονδία των Εθνικών Ενώσεων Ξενοδοχίας, Εστίασης και Αναψυχής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης), που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στα τέλη Οκτωβρίου, οι ξενοδοχειακές οργανώσεις της Ελλάδας, Ιταλίας, Κύπρου, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας υπέγραψαν κοινή δήλωση, στην οποία τονίζουν τα εξής:
Θα εξεταστούν όλες οι πρόσφορες νομικές ενέργειες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία απαιτηθεί για να διαπιστωθεί αν αυτή η ενέργεια του Thomas Cook συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σύμφωνα με την εθνική ή ευρωπαϊκή νομοθεσία. Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του Thomas Cook, που του δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει την τιμολογιακή του πολιτική, κρίνουμε ότι μία τέτοια πρακτική αν δεν απαντηθεί δεόντως, τότε οδηγεί σε ισχυρό κλονισμό της ασφάλειας δικαίου.
Αυτή η αθέμιτη πρακτική, αν επικρατήσει, όπως τονίζεται, θα αποτελέσει προηγούμενο και για άλλους tour operators στο μέλλον με δραματικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή ξενοδοχειακή βιομηχανία.
Αφού καταγράφεται η πλήρης αντίθεσή τους στην ανάρμοστη απόφαση του Thomas Cook, η οποία κλονίζει την εμπιστοσύνη των ξενοδόχων απέναντι στους tour operators, οι ξενοδόχοι δεν δέχονται την απειλή του Thomas Cook ότι δεν θα υπογραφούν νέες συμβάσεις με τα ξενοδοχεία που αρνήθηκαν να υποκύψουν σ´ αυτή την πρακτική.
Οι συγχωνεύσεις στην αγορά των tour operators και οι ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των μικρών επιχειρήσεων. Αυτό επέτρεψε στους μεγάλους tour operators να δημιουργήσουν μονοπώλια, επωφελούμενοι της πολυδιάσπασης που επικρατεί στην ξενοδοχειακή προσφορά, προκαλώντας σοβαρή ζημία στον τελικό καταναλωτή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα