Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν θα υπογράψουμε νέο μνημόνιο

Αθήνα
Η Ελλάδα δεν συζητά επαναδιαπραγμά-τευση του χρέους της και δεν θα χρειαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο με την τρόικα μετά το 2013, δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ´Real News´. Ο πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμη μία φορά ´ψήφο ευθύνης´ από τους πολίτες στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
´Δεν μπλοφάρω, δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν υπολογίζω την υστεροφημία, μπροστά στις επιτακτικές ανάγκες και το μέγεθος των προκλήσεων´, τονίζει ο πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει «αστεία πράγματα» τις αιτιάσεις ότι έχει επιλέξει στρατηγική εξόδου, όπως ο Κώστας Καραμανλής.
«Έδωσα και δίνω όλο τον εαυτό μου για να αποφύγει η χώρα μου τη χρεοκοπία, ανέλαβα ιστορικές ευθύνες, με πολλή περίσκεψη, αλλά χωρίς ποτέ να δειλιάσω», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου και δηλώνει έτοιμος να τον κρίνουν ξανά οι πολίτες, όποτε χρειαστεί.
Υπογραμμίζει ότι, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και προσθέτει πως «ήττα» για τον ίδιο είναι να μην μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στη μάχη για την αλλαγή της Ελλάδος. Σημειώνει, ωστόσο, ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία δεν θα εξαρτηθεί από ένα μεμονωμένο εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά από το αν η χώρα οδηγείται σε αδιέξοδο.
«Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτικών πρακτικών», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός και τονίζει ότι «η σωτηρία της χώρας είναι υπόθεση του λαού και όχι κάποιας πεφωτισμένης πολιτικής ελίτ».
«Παρά τρίχα γλιτώσαμε τη χώρα από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας. Με τις προσπάθειες και τις θυσίες όλων, βαδίζουμε σταθερά στο δρόμο της σωτηρίας και της αναμόρφωσης. Αν η πορεία αυτή αμφισβητηθεί, είναι παραπάνω από υπαρκτός ο κίνδυνος να υπονομευθούν οι θυσίες των Ελλήνων, η σημερινή σταθερότητα και το ομαλό μέλλον της χώρας», δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου.
Εκτιμά ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και τονίζει ότι η «χώρα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και θα τις φέρει σε πέρας, χωρίς να λογαριάζουμε το δήθεν πολιτικό κόστος. Το 2013 η κατάσταση στη χώρα θα είναι πολύ καλύτερη και θα έχουμε μπει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά».
«Δεν υπάρχει πιθανότητα υπογραφής νέου μνημονίου, απλούστατα γιατί δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο», αναφέρει ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Αν συνεχίσουμε αταλάντευτοι, χωρίς παλινωδίες και πισωγυρίσματα, το 2013, με τη λήξη του μνημονίου, η Ελλάδα θα είναι μια χώρα όπως οι άλλες, που θα δανείζεται πια μόνο από τις αγορές για να ικανοποιεί της δανειακές της ανάγκες».
Ο κ. Παπανδρέου αποδίδει στον Αντώνη Σαμαρά διγλωσσία, γιατί «άλλα λέει μέσα και άλλα έξω», επικρίνει τα κόμματα της Αριστεράς ότι «εγκλωβίζονται σε λογικές μικροκομματικής αντιπαράθεσης, στείρας άρνησης της πραγματικότητας και κάθε συνεργασίας», ενώ στον Γ. Καρατζαφέρη, αναγνωρίζει ότι «συντάχθηκε υπεύθυνα για τη σωτηρία της χώρας», παρότι, όπως αναφέρει, «μας χωρίζουν καθοριστικής σημασίας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές σε πολλά θέματα».
Τέλος, ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στα θέματα διαφάνειας, τονίζει ότι «λάβαμε και λαμβάνουμε επιπλέον νομοθετικά μέτρα για τη διαφάνεια στον δημόσιο βίο της χώρας, από το πραγματικό ?πόθεν έσχες?, έως τον νόμο ?διαύγεια? στο Διαδίκτυο. Στη Βουλή, συγκροτούμε πραγματικές Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να διερευνηθούν και αποδοθούν ευθύνες, όπου και σε όποιους, αυτές υπάρχουν».
Δεν θα γίνουμε όμηροι τυχοδιωκτισμών
Να στείλουν με την ψήφο τους ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ότι η σταθερή πορεία αναμόρφωσης της Ελλάδας δεν ανακόπτεται, ζήτησε εξάλλου  από τους πολίτες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του στους Αγίους Αναργύρους. Ο πρωθυπουργός επαναφέροντας το ζήτημα των πρόωρων εκλογών είπε: «έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών» και δήλωσε ότι σε αυτή την περίπτωση «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μιλήσει ο λαός».
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποιοι» πίστεψαν ότι την ώρα που η χώρα οφείλει να είναι ενωμένη, ήταν η κατάλληλη στιγμή να σπείρουν -όπως είπε- τον διχασμό, να εκμεταλλευτούν τον δικαιολογημένο πόνο του κόσμου και να τον αξιοποιήσουν ψηφοθηρικά, αλλά και να ξαναβάλουν τη χώρα σε περιπέτειες.
«Έχουμε χρέος να μην καταστούμε όμηροι τυχοδιωκτισμών» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου και κάνοντας για ακόμα μια φορά αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να μιλήσει ο λαός, γιατί δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην δημοκρατία».
Επανέλαβε ότι στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου πρέπει να υπάρξει ψήφος «αυξημένης ευθύνης» απέναντι στη χώρα και το μέλλον της.
«Αποφασίζουμε και ψηφίζουμε αν η πατρίδα μας ολοκληρώνει τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί για τη σωτηρία της χώρας ή αφήνουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση και αφήνουμε τους κόπους και τις θυσίες να πάνε χαμένες», είπε ο πρωθυπουργός.
Επιπλέον, ανέφερε ότι θα είναι ψήφος για το εάν η χώρα θα συνεχίσει ή όχι να χτίζει πάνω στην πολιτική και κοινωνική σταθερότητα ώστε να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αξιοπιστία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα