Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επαφές Βενιζέλου

Θεσσαλονίκη
Σειρά διμερών συναντήσεων είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας Defensys, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με πρωτοβουλία της ΔΕΘ, της HELEXPO και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας του Βελγίου -η χώρα του οποίου ασκεί το εξάμηνο αυτό την προεδρία της ΕΕ- της Ουγγαρίας, της Πολωνίας -δύο εκ των επόμενων προεδριών της ΕΕ- της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γκι Τισιέ, ο οποίος είναι επικεφαλής της γαλλικής αντιπροσωπίας.
Στο πλαίσιο της Defensys, πραγματοποιήθηκε, επίσης, το διεθνές forum με αντικείμενο τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις ανταγωνιστικές διαδικασίες κατά την τρέχουσα περίοδο της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Στην πρώτη συνεδρίαση του φόρουμ, υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου, μετείχαν οι υπουργοί Άμυνας του Βελγίου, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.
Κοινός παρονομαστής των εισηγήσεων των υπουργών ήταν η ανάγκη να εκλογικευτούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, να διασφαλιστούν εγγυήσεις διαφάνειας, να αξιοποιηθεί η εγχώρια τεχνολογική και βιομηχανική βάση κάθε χώρας και η κοινή ευρωπαϊκή τεχνολογική και βιομηχανική βάση, να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι μηχανισμοί «pooling and sharing» (συνένωσης και μοιράσματος), να αξιοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας και οι θεσμικές δυνατότητες της Συνθήκης της Λισαβόνας κ.ο.κ.
Κατά τον τρόπο αυτό, το Forum της Θεσσαλονίκης λειτούργησε ως συνέχεια της άτυπης συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ που συνήλθε στη Γάνδη από τη βελγική προεδρία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Στην εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι λόγω της τρέχουσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης πολλές χώρες «πιστεύουν ότι πρέπει το ταχύτερο να μεταφερθούν πόροι από τους αμυντικούς προϋπολογισμούς σε άλλα κεφάλαια του κρατικού προϋπολογισμού που συνδέονται με την πραγματική οικονομία, με την κοινωνική πολιτική, με τις ανάγκες των πολιτών».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα