Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Παπανδρέου – Γκρούεφσκι

Βρυξέλλες
Γεύμα διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η  συνάντηση ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και ο Έλληνας πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε, στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει εγκαινιάσει η Αθήνα για απευθείας επαφές στο ανώτατο επίπεδο.
Στη συνάντηση, που έγινε σε καλό κλίμα, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των ΗΕ.
Όπως έγινε γνωστό και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.
Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έκαναν ανασκόπηση της μέχρι σήμερα πορείας στο ζήτημα της ονομασίας, χωρίς ωστόσο να μπουν στην ουσία των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά μας, όπως είπε ο κ. Πεταλωτής, υπάρχει σαφής βούληση για πρόοδο και πιστεύουμε ότι οι απευθείας επαφές μπορούν να δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα, που θα έχει θετική επίδραση και στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Άλλωστε, πρόσθεσε, με τον τρόπο αυτό οι δύο πλευρές ενισχύουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους, στο επίπεδο των δύο πρωθυπουργών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης.
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι μια κοινά αποδεκτή λύση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή μας, ενώ θα ανοίξει το δρόμο της ΠΓΔΜ προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Η Ελλάδα επιθυμεί να δει ταχεία πρόοδο τόσο στη διαπραγμάτευση του ζητήματος της ονομασίας, όσο και στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ. Αυτό, άλλωστε, επανέλαβε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η χώρα μας θα είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος της ΠΓΔΜ στην ενταξιακή διαδικασία.
Όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, στη συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα οι εξελίξεις στο πλαίσιο της ΕΕ, η ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση, αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή μας. Όπως δε είπε ο πρωθυπουργός, επιθυμία της χώρας μας είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων και ο καλύτερος τρόπος είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα