Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συστάσεις του ΟΗΕ στην Ελλάδα

Δυσλειτουργικό χαρακτηρίζει το σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ (UNCHR) για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι τα στελέχη της μεθοριακής δύναμης FRONTEX, που έχουν αναπτυχθεί για να συγκρατήσουν την είσοδο λαθρομεταναστών από την Τουρκία, θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια σε όσους όντως πασχίζουν να απομακρυνθούν από τους πολέμους και να τους προστατεύσουν από την κακομεταχείριση.
Γενεύη
´Μολονότι αναγνωρίζουμε την κατηγορηματική ανάγκη να ελεγχθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Αρμοστία προειδοποιεί πως οι ανάγκες των αιτούντων άσυλο δεν θα πρέπει να παραβλέπονται´, τόνισε ο εκπρόσωπος της UNCHR Αντρέι Μάχεσιτς.
«Η Αρμοστία προτρέπει τις ομάδες της FRONTEX να εξασφαλίζουν ότι τα πρόσωπα που ζητούν διεθνή προστασία θα αναγνωρίζονται και θα οδηγούνται στις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε.
Μολαταύτα, κάτι τέτοιο αποτελεί μεγάλη πρόκληση στην περίπτωση της Ελλάδος, «καθώς οι πολιτικές παροχής πολιτικού ασύλου δεν λειτουργούν ορθά», τονίζει ο Μάχεσιτς.
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστία, οι διαδικασίες παροχής ασύλου στην Ελλάδα είναι «στην καλύτερη των περιπτώσεων δύσκολες» και το σύστημα αδυνατεί πολλές φορές να αναγνωρίσει τα πρόσωπα που χρειάζεται να προστατευθούν από τη βία και τις διώξεις.
Η Ελλάδα κατέχει πολύ χαμηλές επιδόσεις για την αναγνώριση των πολιτικών προσφύγων, με 0,03% εν συγκρίσει με το 31% στα επίσης μέλη της ΕΕ Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, προσθέτει η UNCHR.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα