Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Είμαι παρών…

Του ΕΥΤΥΧΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ,
δημάρχου Καντάνου

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, έχοντας μία πολυετή αυτοδιοικητική διαδρομή, ως δημοτικός σύμβουλος Χανίων, ως αντιδήμαρχος Χανίων, ως πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ και ως νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων, αποφάσισα να υπηρετήσω την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Κάντανο.
Μετά την εμπιστοσύνη που έδειξε στον συνδυασμό μας η πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Καντάνου, ξεκινήσαμε, όλοι μαζί, μία προσπάθεια για να μπει ο τόπος μας σε αναπτυξιακή τροχιά. Επί τέσσερα χρόνια εργαστήκαμε σκληρά, με συνέπεια, αντιμετωπίζοντας ως αντιπάλους μόνο τα προβλήματα και στηρίζοντας στην πράξη όλο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας, ανεξαρτήτως πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων.
Τέσσερα χρόνια μετά, πιστεύουμε, εγώ και οι συνεργάτες μου, ότι τα αποτελέσματα είναι ορατά. Παρά το γεγονός ότι η χώρα περνάει το τελευταίο διάστημα μία τεράστια οικονομική κρίση και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Καντάνου έχει ισχνές οικονομικές δυνατότητες, καταφέραμε πολλά, χάρη στην επίμονη διεκδίκηση, χάρη στην «ωρίμανση» έργων, χάρη στη σκληρή και ομαδική δουλειά, χάρη στην αξιοποίηση, στο μέτρο του δυνατού, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου μας. Θα μπορούσαμε περισσότερα; Ενδεχομένως ναι. Άλλωστε, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Ωστόσο, είμαστε ικανοποιημένοι γιατί, χάρη και στο προσωπικό του Δήμου μας, προσπαθήσαμε για το καλύτερο με όλες μας τις δυνάμεις και φέραμε απτά αποτελέσματα.
Σήμερα ο Δήμος Καντάνου είναι σε αναπτυξιακή τροχιά, παρά τα επιμέρους προβλήματα. Θα τολμούσα να πω ότι αν η ελληνική Πολιτεία είχε ήδη αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων της, όπως, για παράδειγμα, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας (Κέντρο Υγείας), τότε τα πράγματα στον τόπο μας θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ευελπιστούμε όμως ότι και αυτά θα γίνουν, χάρη και στις επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής μας Αρχής, έστω και με πιο αργούς ρυθμούς.
Σήμερα παραδίδουμε στη νέα Δημοτική Αρχή, που θα προκύψει από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου, έναν Δήμο χωρίς χρέη, καθώς ξεπληρώσαμε τις παλαιές οφειλές που παραλάβαμε, ύψους 378.907 ευρώ.
Σήμερα παραδίδουμε έναν Δήμο, στα όρια του οποίου είτε έχουν εκτελεστεί είτε έχουν δρομολογηθεί και ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα σημαντικότατα έργα, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των έργων που έχουν δρομολογηθεί είναι η ανάπλαση του παλαιού επαρχιακού δρόμου Άναβος – Κάντανος, προϋπολογισμού 900.000 ευρώ και η δημιουργία Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας Καντάνου (ΚΕ.Π.Ι.Κ.), προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Συνδημότισσες, συνδημότες του νέου Δήμου Καντάνου – Σελίνου,
πριν από αρκετούς μήνες γνωστοποίησα δημόσια ότι το αυτοδιοικητικό «ταξίδι» στην ιδιαίτερη πατρίδα μου ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Ήταν μία συνειδητή επιλογή. Το «ταξίδι» αυτό ήταν «γεμάτο», μου πρόσφερε σημαντικές εμπειρίες, μου έδωσε τη δυνατότητα να προσφέρω στον τόπο μου και χαρακτηρίστηκε από καλές και κακές στιγμές.
Στις καλές στιγμές συμπεριλαμβάνονται όλες εκείνες οι στιγμές, που είδα στα μάτια των δημοτών του Δήμου Καντάνου την ικανοποίηση για πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά και για συγκεκριμένα έργα, τα οποία εκτέλεσε ο Δήμος μας.
? Την ικανοποίηση της μάνας για την επισκευή του κτιρίου του παιδικού σταθμού, τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό και τη δωρεάν σίτιση.
? Την ικανοποίηση των ηλικιωμένων για τη δωρεάν μεταφορά τους, με αστική συγκοινωνία, από και προς τους οικισμούς τους.
? Την ικανοποίηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου για τη βελτίωση (διάνοιξη, ασφαλτόστρωση και τσιμεντόστρωση) αγροτικών δρόμων, τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυλλοδιαγνωστικής και Εδάφους και την αναβάθμιση του δημοτικού σφαγείου.
? Τη χαρά των δημοτών γιατί ο δρόμος, η άσφαλτος… πήγε μέχρι τα σπίτια τους, γιατί βελτιώθηκε η ύδρευση, γιατί έγιναν σημαντικές αναπλάσεις, που βελτίωσαν τους οικισμούς τους.
? Τη λάμψη στα μάτια των παιδιών κάθε ηλικίας για την αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών (Αθλητικό Κέντρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) και την παροχή δωρεάν ασύρματου ίντερνετ.
? Την περηφάνεια των συμπατριωτών μας για το γεγονός ότι η Κάντανος αποτελεί Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού, μέλος πλέον του Δικτύου «Πόλεις – Αγγελιοφόροι της Ειρήνης» και ταυτόχρονα αναδεικνύει τα ιστορικά και πολιτισμικά της στοιχεία, που παραμένουν, μαζί με το φυσικό της περιβάλλον και το ανθρώπινο δυναμικό, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Οι κακές στιγμές ήταν λιγότερες. Χαρακτηρίστηκαν κυρίως από την αρνητική στάση της Αντιπολίτευσης, με την επικεφαλής κα Στέλλα Αλφιέρη να φέρει ακέραια την ευθύνη γι? αυτό. Έλλειμμα συνεργασίας, αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, μικροπολιτική συμπεριφορά χαρακτήρισαν τη στάση της επικεφαλής της Αντιπολίτευσης εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου.
Μία ακόμη κακή στιγμή, μία στιγμή που ομολογώ ότι λίγο έλειψε να κλονίσει την πίστη μου σε μια σειρά από πράγματα, προέκυψε με τον καθορισμό της έδρας του νέου Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Όσοι υποστήριξαν τότε ότι ήταν στο χέρι του δημάρχου Καντάνου να επιλεγεί η Κάντανος ως έδρα ή ψεύδονται ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ξεκάθαρα πράγματα. Άλλοι είχαν τη θεσμική δυνατότητα και την πολιτική ευθύνη να παρέμβουν ως κοινοβουλευτικά μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Επέλεξαν να μην το πράξουν, κρίνοντας όσα έγιναν εκ του αποτελέσματος. Αν φέρω ευθύνη φέρω σε τούτο μόνο: ότι πίστεψα, κάποια στιγμή, εξαιτίας και της προσπάθειας που έκανα ως Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Περιόδου 1940 – 1945, ότι η Κάντανος θα έπαιρνε ό,τι της αξίζει.
Σε κάθε περίπτωση, η στάση μου ήταν στάση ευθύνης. Σε παλιότερη κοινή συνεδρίαση των τριών Δημοτικών Συμβουλίων της πρώην επαρχίας Σελίνου είχα δηλώσει ότι θα σεβαστώ την όποια απόφαση. Γνωρίζοντας το προσωπικό πολιτικό κόστος. Προτάσσοντας όμως το συλλογικό συμφέρον από το προσωπικό. Προτάσσοντας το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον του Σελίνου. Και βγήκα άμεσα και τοποθετήθηκα. Δημόσια. Ανοιχτά και ξεκάθαρα. Και δεν μετανιώνω γι´ αυτό, αν και κατηγορήθηκα από ορισμένους, που βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Απεναντίας είμαι υπερήφανος, γιατί επέλεξα τον δύσκολο δρόμο και στήριξα αυτή την επιλογή μου μέχρι το τέλος.

Συνδημότισσες, συνδημότες του νέου Δήμου Καντάνου – Σελίνου,
με την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης» ξημερώνει μια νέα ημέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια δύσκολη ημέρα. Σε αυτή τη νέα εποχή καλούμαστε, στις 7 Νοεμβρίου, να επιλέξουμε εκείνα τα πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους. Εκείνα τα πρόσωπα που γνωρίζουν πατιά – πατιά το Σέλινο και τους ανθρώπους του, γνωρίζουν τα προβλήματα, έχουν αυτοδιοικητική γνώση και εμπειρία και είναι σε θέση να υλοποιήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, που θα βάλει το Σέλινο σε αναπτυξιακή τροχιά, προτάσσοντας όλα εκείνα που μας ενώνουν.
Σε αυτή μας την επιλογή δεν πρέπει να υποκύψουμε σε πιέσεις και κελεύσματα κομμάτων και πολιτικών γραφείων. Καλούμαστε να επιλέξουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς. Καλούμαστε να πάρουμε μία κρίσιμη απόφαση για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Μία απόφαση ευθύνης, στην οποία δεν χωρούν ψευτοδιλήμματα, δεν χωρούν κομματικές ή άλλες ταυτότητες και επιλογές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα