Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ:
´Λαϊκή συμμετοχή για να μην μπούμε σε αδιέξοδο´
Αθήνα
Η ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν αρκεί «σε αυτή τη φάση», αλλά χρειάζεται και η συμμετοχή του λαού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού και της αναφοράς του Γιώργου Παπανδρέου σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αν διαπιστωθεί αδιέξοδο στη διακυβέρνηση του τόπου. ´Χρειάζεται να δώσουμε και προς τα έξω, αλλά και εσωτερικά, την εικόνα ότι ο λαός συμμετέχει και οι εκλογές είναι ένα δείγμα. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι οι εκλογές´, είπε ο Γιώργος Πεταλωτής.
Αρνήθηκε ότι το δίλημμα που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός στους πολίτες αποτελεί εκβιασμό. Αντιθέτως, ισχυρίστηκε  έβαλε ´με πλήρη υπευθυνότητα όλα τα στοιχεία και της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας στη χώρα μας, αλλά και της πορείας προς τις εκλογές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ της παλιάς γραμμής, περί αυτοδιοικητικού διακυβεύματος στις εκλογές, και της νέας. ´Οι αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι αυτοδιοικητικές εκλογές”´ είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και δεν μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα.
Ερωτηθείς αν η τρόικα θα ´επέτρεπε´ τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, απάντησε ότι ?τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε εμείς ως κυρίαρχη κυβέρνηση´.
Ο Γ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι αποτελεί ´κόκκινη γραμμή´ η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι δεν θα θιγούν με νέα μέτρα μισθοί και συντάξεις. ´Ας λέει ο κ. Ολι Ρεν ό,τι θέλει. Πώς είναι τόσο σίγουρος ότι μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο στη διαπραγμάτευση; Το έχει συζητήσει με κάποιον;´, διερωτήθηκε. Στο ερώτημα, αν το ζητήσει η τρόικα, τι θα γίνει, απάντησε: ´Η τρόικα δεν έρχεται να ζητήσει ό,τι θέλει. Εδώ έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα´.
Διευκρίνισε ότι τα μέτρα που ήδη περιλαμβάνονται στο μνημόνιο θα υλοποιηθούν κανονικά.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
Κριτική κατά πάντων

Αθήνα
Αλλαγή πλεύσης ζήτησε από την κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας ότι η καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα είναι επισφαλής. Η ανεξάρτητη βουλευτής εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτική προς την αντιπολίτευση, λέγοντας ότι λειτουργούν με κριτήριο κομματικό και όχι εθνικό.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ´Real FM´, σημείωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης χτυπούν συνολικά το μνημόνιο, χωρίς να καταθέτουν στο τραπέζι εναλλακτική πρόταση. Υποστήριξε ότι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου σε ορισμένα θέματα, όπως η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων είναι εφικτή, αλλά η κατάργησή του είναι ανέφικτη. “Αν καταργηθεί το μνημόνιο, δεν υπάρχουν χρήματα πλέον και άρα η Ελλάδα γυρίζει στη δραχμή”, είπε.
Για τα δάνεια που παίρνει η Ελλάδα από την τρόικα, η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε πως κατά πάσα πιθανότητα η τρίτη δόση είναι εξασφαλισμένη, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιη αν τα στοιχεία θα επιτρέψουν την τέταρτη δόση του δανείου. Σημείωσε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι η αλλαγή πολιτικής, αφού η κυβέρνηση “δεν μπορεί να ξεζουμίσει παραπάνω τα μόνιμα υποζύγια”.
Σχολιάζοντας τη χθεσινή τηλεοπτική συνέντευξη του πατέρα της, είπε: “Εχω πάψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια να πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που λέει τα ίδια πράγματα τα τελευταία 25 χρόνια θα μπορεί να αλλάξει άποψη για τον οποιοδήποτε δικό μου λόγο”. “Εν πάση περιπτώσει, ο Μητσοτάκης θα κριθεί από την Ιστορία […] το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι ο Μητσοτάκης. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχουμε ηγεσίες οι οποίες είναι κατώτερες των περιστάσεων”.

Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:
´Δεν μπλοφάρει ο πρωθυπουργός´

Αθήνα
´Δεν μπλοφάρει ο Παπανδρέου, δεν μπλοφάρει´, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Flash, ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι ´νομίζω ότι το κεντρικό πολιτικό μήνυμα που ήθελε να περάσει χθες ο κ. Παπανδρέου είναι ότι δεν θα δεχτεί να είναι πρωθυπουργός υπό ομηρεία. Δηλαδή, ένας πρωθυπουργός που οι εξελίξεις τον ξεπερνούν και που το πρόβλημα της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει και για το οποίο αισθάνεται μια τεράστια πατριωτική ευθύνη και ένα χρέος μεγάλο, είναι το στοίχημα της ζωής του, μην το ξεχνάτε´. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε:
´Εμένα η γνώμη μου είναι ότι οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές ο ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίσει ξανά αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα δημιουργόντουσαν οι προϋποθέσεις συνεργασίας και συναινετικών λύσεων εάν υπήρχε μια άλλη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Δηλαδή, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα, ότι όλοι καταβάλουμε μια προσπάθεια έχουμε ένα κοινό πρόγραμμα για το τι πρέπει να κάνουμε´.

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ
Νέες βολές Κ. Μητσοτάκη
εναντίον Σαμαρά
Αθήνα
Νέες βολές κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, εξαπέλυσε ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως είπε, ο Αντώνης Σαμαράς δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον τόπο, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό διευκρινίζοντας ότι έτσι στηρίζει τη χώρα. «Ο κ. Σαμαράς δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για τον τόπο. Να πάρει την εξουσία να την κάνει τι;», διερωτήθηκε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, οι σχέσεις του οποίου βρίσκονται σε πλήρη ρήξη με τον πρόεδρο του κόμματος. «Ο Γ. Παπανδρέου ´καλά ή κακά´ ακολουθεί μία σωστή πολιτική, ενώ ο κ. Σαμαράς ακολουθεί μία εσφαλμένη, ακολουθεί την παλιά μέθοδο της φθοράς του αντιπάλου´, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε μονόδρομο την κυβερνητική πολιτική, η οποία όπως είπε, κινείται στον σωστό δρόμο.
Χαρακτήρισε επίσης, αναπόφευκτες τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι θα μπορούσαν να είναι και χειρότερες.
«Στηρίζω τον Γ. Παπανδρέου γιατί στηρίζω την Ελλάδα», πρόσθεσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα να στηρίξει πολιτικό του αντίπαλο. «Για μένα η αντιπολίτευση, στην οποία έμεινα τα περισσότερα χρόνια μου στην πολιτική, ήταν δημιουργική», συμπλήρωσε.
Κληθείς, δε, να σχολιάσει την απάντηση της ΝΔ στην τελευταία του συνέντευξη στο Mega, περιορίστηκε να πει: «Εγώ δεν αντιδικώ με κανένα. Προπαντός με τη ΝΔ. Το θεωρώ κακόγουστο».
´Ουδέν σχόλιο´ απαντά η Ρηγίλλης
«Δεν θα σχολιάσω αυτά που είπε ο κύριος Μητσοτάκης» αρκέστηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τα όσα ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 989 ο κ. Παναγιωτόπουλος ρωτήθηκε αν ισχύει η παλαιότερη δήλωση του κ. Σαμαρά περί «καληνύχτας» στον κ. Μητσοτάκη:
«Ό,τι ήταν να ειπωθεί, ειπώθηκε και από την πλευρά της ΝΔ ειπώθηκε σωστά. Το καληνύχτα σε καμία περίπτωση δεν αφορούσε τον βιολογικό ορίζοντα του πρώην πρωθυπουργού, του κυρίου Μητσοτάκη. Αφορούσε ο,τιδήποτε έχει σχέση με την πολιτική. Η όποια διαφωνία με τον κύριο Μητσοτάκη, είναι πολιτική και δεν αφορά το πρόσωπο και την προσωπικότητα».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο
ενημέρωσε ο Ρ. Ερντογάν
Αγκυρα
Για την επίσκεψή του στην Αθήνα ενημέρωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Υπουργικό Συμβούλιο της γείτονος προχθές.
Ερωτηθείς μετά τη συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Τζεμίλ Τσιτσέκ εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του σε δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για πρόοδο στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, σημειώνοντας ότι το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ανακοινώσει κάτι σχετικό. «Εάν υπάρχει ανάγκη για ανακοίνωση σε τέτοια ζητήματα, αυτό το κάνει το υπουργείο εξωτερικών και από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια ανακοίνωση. Συνεπώς τέτοιες ειδήσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη», ανέφερε ο Τζ. Τσιτσέκ σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ακολούθησαν την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα