Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

«Ψήφος για το αύριο της χώρας»

Αθήνα
«Στις εκλογές του Νοεμβρίου, υπάρχει ένα ξεκάθαρο, αυτοδιοικητικό διακύβευμα, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα», ξεκαθαρίζει ο Πρωθυπουργός που υπογράφει το κύριο άρθρο, της εφημερίδας “Βήμα της Κυριακής». Ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνει, ότι το 2011, θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, χωρίς νέα μέτρα, και καλεί τους πολίτες να δώσουν στην κάλπη το στίγμα για την πορεία της χώρας.
Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του αναλύει τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συνδυασμό με την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: «οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζει.
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως βρισκόμαστε «στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η ώρα των πολιτών δεν ανάγεται χρονικά μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2013», ενώ υπογραμμίζει ότι στις εκλογές συγκρούονται τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.
Επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός μιλά για «εκείνους που φυγομάχησαν με εμάς που δώσαμε τη μάχη και την κερδίζουμε», για «αυτούς που υπέταξαν το πατριωτικό καθήκον στις μικροκομματικές επιδιώξεις με εμάς που δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος», για «αυτούς που ανακαλύπτουν μαγικές φόρμουλες εξαπάτησης των πολιτών, που ταυτίστηκαν με κατεστημένα συμφέροντα, τον παρασιτισμό και την πελατειακή λογική» και αυτούς «που θέλουν να μας γυρίσουν στο καταστροφικό παρελθόν, που παραλίγο να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, με εμάς που δεν θέλουμε να δούμε να πάνε οι θυσίες μας χαμένες».
Οι πολίτες, τονίζει ο Πρωθυπουργός, «καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά. Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την ανακόψει».
Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι χάρη στην αποφασιστικότητα των πολιτών έγιναν οι αλλαγές και τα επιτεύγματα στην οικονομία, «την ώρα που πολλοί είχαν βιαστεί αν μας ξεγράψουν» και προσθέτει:
«Η χρονική στιγμή της διενέργειας των περιφερειακών εκλογών και η ευθεία αμφισβήτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της πορείας του Έθνους και του λαού για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας προσδίδουν εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης με πολύ μεγάλη σημασία».
ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΟ 2011
Τονίζει ότι το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο και η τελευταία χρονιά της ύφεσης , διαβεβαιώνει ότι το Μνημόνιο θα τηρηθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων προβλέπονται. Το 2012 σημειώνει ο κ. Παπανδρέου στόχος είναι να «αποκτήσουμε θετικούς ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης» και το 2013 «θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου»
Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων που ανακοινώθηκαν, τονίζει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, αυτό που αντέχουμε οικονομικά, θα το κάνουμε. Και όσο η ελληνική οικονομία πατάει πιο γερά στα πόδια της τόσο το κοινωνικό μέρισμα θα διευρύνεται».
Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα προκάλεσε σε όλους «σοκ και δέος», συμπληρώνοντας ότι το δυσθεώρητο ύψος του ελλείμματος και του χρέους ήταν τελικά το λιγότερο αφού «το χειρότερο ήταν η θανάσιμα υπονομευμένη αξιοπιστία της χώρας».
Η τελευταία σταγόνα, πρόσθεσε, ήταν τα ψευδή στοιχεία που επισήμως έστειλε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να συγκαλύψει το πραγματικό έλλειμμα.
Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καμία θυσία δεν θα πιάσει τόπο και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές, διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.
«Κάναμε σε ένα χρόνο όσα έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Οι πολίτες θα  επιλέξουν
το πού θέλουν
να πάει η χώρα
«Η πορεία για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Η προσπάθειά μας θα ολοκληρωθεί» διεμήνυσε εξάλλου από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους πολίτες να στείλουν αυτό το μήνυμα «μέσα και έξω απ τη χώρα», επιλέγοντας με την ψήφο τους υποψηφίους που μπορούν, όπως είπε, να υπηρετήσουν τη νέα αντίληψη για την αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη», στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
«Στις 7 Νοεμβρίου, οι πολίτες, μέσα από τις επιλογές που θα κάνουν για την Αυτοδιοίκηση, θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μην αφήσουμε κανέναν να μας θέτει ψεύτικα διλήμματα, για προφανή μικροκομματικά οφέλη ή για να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα. Εδώ μιλάμε για τη χώρα και το μέλλον της και είναι ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, ευθύνες απέναντι στην πατρίδα μας».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κομβικό» το σημείο που βρίσκεται η χώρα μας «για να εξέλθει από την οικονομική, αλλά και ευρύτερη κρίση θεσμών, κοινωνική, ηθική, πολιτική», επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός στήριξης λειτουργεί ως «ασπίδα που σηκώνουν από τη μια πλευρά οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, από την άλλη πλευρά, είμαστε εμείς».
Τόνισε ότι ο στόχος είναι «να σηκώνουμε εμείς, μόνοι μας, αυτή την ασπίδα», χωρίς «δάνειες» δυνάμεις και να φύγουμε το γρηγορότερο από την επιτήρηση, επεσήμανε όμως ότι «η ασπίδα» αυτή δεν πρέπει «να πέσει πρόωρα», πριν «να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε εμείς, με τις δικές μας δυνάμεις, την παγκόσμια οικονομία» και αυτό σημαίνει ότι «τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αλλαγών και ανατροπών στη χώρα μας» για να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες.
«Σήμερα, βρισκόμαστε στο σημείο όπου, είτε αποφασίζουμε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία, αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, ή ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία. Ή χτίζουμε πάνω στη μέχρι σήμερα πορεία μας και την ολοκληρώνουμε ή αφήνουμε την προσπάθεια να πάει χαμένη, μαζί με τις θυσίες ενός ολόκληρου λαού» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:
´ΝΕΟΣ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ´
«Μας έχει δοθεί χρόνος, λίγος, αλλά πολύτιμος χρόνος, για να την αναμορφώσουμε και να την οχυρώσουμε, για να την κάνουμε ισχυρή, ανταγωνιστική και δυναμική. Και αυτός είναι σήμερα ο νέος πατριωτισμός, αν θέλετε, η νέα πατριωτική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «κάποιοι αποφάσισαν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών, ζητούν, όπως λένε, να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική -όπως λένε- πολιτική», τονίζοντας ότι είναι εκείνοι που αρνούνται «κάθε αλλαγή και κάθε βήμα προόδου», βάζουν εμπόδια και ζητούν «να μην αλλάξει τίποτα παρ´ ότι θέλουμε να λεγόμαστε προοδευτικοί, αριστεροί». Ιδιαίτερα κατηγόρησε τη ΝΔ «που όχι μόνο λιποτάκτησε, για να σκάσει -έτσι πίστευαν- η βόμβα στα χέρια άλλων, δηλαδή στα δικά μας χέρια, αλλά κρύβονται και υποκρίνονται».
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «κάποιοι θέλουν να καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας όμως να εγκλωβίσουν τον λαό» και «αντί για ειλικρίνεια απέναντι στους Έλληνες πολίτες κατεβαίνουν στις εκλογές με ένα και μόνο θέμα: την ευκαιριακή ψηφοθηρία». «Εμείς επιλέγουμε να συγκρουστούμε με τα προβλήματα, για να απελευθερώσουμε το λαό, να ανοίξουμε το δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου, της αλήθειας, της διαφάνειας παντού» πρόσθεσε.
Υπενθύμισε «το φόβο και την ανασφάλεια» που έζησε πριν από λίγους μήνες η χώρα, «όταν βρισκόμασταν μόνο μερικές μέρες μακριά από την αδυναμία να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις» και αναφέρθηκε στην απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονταν πέρυσι τέτοια εποχή η Ελλάδα στο εξωτερικό και τις «φήμες που οργίαζαν για την κατάρρευση των τραπεζών», τονίζοντας ότι «κανένας δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το πού είχαμε βρεθεί».«Αυτά αντιστρέψαμε με τον αγώνα μας. Και δεν πρόκειται να επιτρέψω, όσο είμαι πρωθυπουργός αυτής της χώρας, να επαναληφθεί αυτό ποτέ» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση «ήταν το αποτέλεσμα σφαλμάτων πολλών ετών» με «αποκορύφωμα την περίοδο από το 2004 μέχρι και πέρσι» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το ΠΑΣΟΚ, που ανέλαβε «τη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αναδόμηση της χώρας».
´ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΟΡΘΙΟΙ´
«Βαδίζαμε ολοταχώς -πρόσθεσε- προς την απόλυτη καταστροφή. Βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού και πολλοί ήταν βέβαιοι ότι θα πέφταμε. Αλλά δεν πέσαμε. Δεν πέσαμε. Χάρη στις προσπάθειες όλων μας σταθήκαμε όρθιοι και περήφανοι. Και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε με συνέπεια, την προσπάθεια για να πατήσουμε γερά στα πόδια μας ως χώρα, ως λαός, ως οικονομία. Και τα καλά αποτελέσματα θα έρθουν όσο είμαστε συνεπείς στην πορεία αυτή. Θα έρθουν, και γρήγορα η ζωή μας θα αλλάξει προς το καλύτερο, αν συνεχίσουμε με συνέπεια να δουλεύουμε μαζί. Η συμμετοχή μας, η απόφαση όλων μας, θα φέρει την αλλαγή πιο γρήγορα -μια καλύτερη Ελλάδα, που θα κληροδοτήσουμε στους νέους και στις επόμενες γενιές» συνέχισε.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ευθύνες στη Ν.Δ

Ο πρωθυπουργός επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ, εγκαλώντας την για την πολιτική που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμη και σήμερα η Eurostat βρίσκει γαλάζιους σκελετούς στην ντουλάπα του ελλείμματος». Απαντώντας σε δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, που τον παρομοίασε με τον «τερματοφύλακα μπροστά από το πέναλτι», σχολίασε:
«Ωραία τα αστεία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί ούτε να φανταστεί πόσα πέναλτι αναγκαστήκαμε να αποκρούσουμε για να σώσουμε την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι εμείς τα αποκρούσαμε, δεν λιποτακτήσαμε πριν τα πέναλτι όπως αυτοί και ο πρώην αρχηγός τους, που ακόμη αγνοείται. Η αλήθεια είναι ότι δεν εύχομαι σε κανέναν να περάσει αυτά που περάσαμε εμείς, την αγωνία, την αβεβαιότητα, μέχρι να καταφέρουμε να βάλουμε την Ελλάδα σε απάνεμο λιμάνι και να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Και κερδίσαμε την πρώτη μάχη».

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
“Εκβιασμός  το δίλημμα πρόωρων εκλογών”
Κυπαρισσία
´Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να περάσει το μήνυμα, το καινούργιο ψευτοδίλημμα, Παπανδρέου ή χρεοκοπία. Και ξεχνάει ότι τη χρεοκοπία της ανάπτυξης, τον αφανισμό των μαγαζιών, των μικρομεσαίων, την αφαίμαξη του χαμηλοσυνταξιούχου και του χαμηλόμισθου την έχει φέρει αυτός με την πολιτική του μνημονίου» δήλωσε από την Κυπαρισσία -πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας του στη Μεσσηνία- ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
«Ο ελληνικός λαός, όμως, γνωρίζει. Ξέρει. Και το μήνυμα θα είναι καθαρό. Γιατί θα πρέπει να ξέρετε ότι στις εκλογές ο κόσμος δεν δέχεται μηνύματα. Στέλνει μηνύματα. Και το μήνυμα που θα στείλει είναι καθαρό. Αλλάξτε πολιτική δεν πάει άλλο» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Eξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα, ερωτάται για το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα πρόωρων εκλογών, ανάλογα με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών:
«Αυτό είναι ένας εκβιασμός, ένα ψευτοδίλημμα που μπορεί να θέσει ή να υπονοήσει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα πιάσει όμως. Όπως δεν θα πιάσει το άλλο ανόητο ψευτοδίλημμα: σωτηρία ή χρεοκοπία. Γιατί η πολιτική του δεν έχει σωτηρία. Οδηγεί στη χρεοκοπία» απαντά ο κ. Σαμαράς.
«Εμείς δεν παίζουμε με τους θεσμούς, ούτε μπλοφάρουμε. Σήμερα το κυρίαρχο θέμα είναι να αλλάξουμε την πορεία στην οικονομία. Το λέμε εμείς, το λένε όλο και περισσότεροι ειδικοί, εδώ και έξω. Καιρός να το πει και ο λαός. Και θα το κάνει το Νοέμβριο. Αυτή είναι η μόνη σωτηρία για να αποφύγουμε τη χρεοκοπία. Όλα τα άλλα είναι ψευτοδιλήμματα και πολιτικοί εκβιασμοί ενός τρομαγμένου ΠΑΣΟΚ» προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

´Ο κ. Παπανδρέου επιτέλους έβγαλε τη μάσκα του όταν λέει ότι στις εκλογές στις 7 και 14 Νοεμβρίου το κριτήριο ψήφου είναι προς τα πού πρέπει να πάνε τα πολιτικά πράγματα στον τόπο» δήλωσε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας το άρθρο του πρωθυπουργού.
«Ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να εκβιάσει και να εξαπατήσει και πάλι τον ελληνικό λαό με το ψεύτικο δίλημμα Μνημόνιο ή χρεοκοπία», δήλωσε ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Για υποβάθμιση του αυτοδιοικητικού χαρακτήρα των εκλογών έκαναν λόγο ο Φώτης Κουβέλης, ο υποψήφιος για την Περιφέρεια Αττικής Γρηγόρης Ψαριανός και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, μιλώντας σε εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ένα οξυμένο πολιτικό περιβάλλον, που οφείλεται και στην οικονομική κρίση, ωστόσο η χώρα έχει να αντιμετωπίσει κρίσιμα προβλήματα που απαιτούν την προσήλωση της αυτοδιοίκησης, τόνισε ο κ. Κουβέλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα