Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ
Έτοιμος για νέα συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου
Σκόπια
Έτοιμος για νέα συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, τονίζοντας ότι αναμένει πως η νέα συνάντηση θα είναι πιο ουσιαστική σε σχέση με τις προηγούμενες. «Μέχρι σήμερα, είχαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό έξι συναντήσεις και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, είχε μία. Ελπίζω ότι οι μελλοντικές συναντήσεις θα είναι πιο ουσιαστικές και δεν θα είναι μόνο τυπικές. Εγώ πάντα ήθελα να συναντώ τον άνθρωπο με τον οποίο, θεωρητικά, θα μπορούσα να επιλύσω ένα σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας και πιθανόν, εάν και η άλλη πλευρά το επιθυμεί αυτό, θα συναντηθώ τόσες φορές όσες θα είναι αναγκαίο. Ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο ουσιαστικές και δεν θα είναι μόνο τυπικές. Ελπίζω ότι σε αυτές θα μιλήσουμε πραγματικά και θα αναζητηθεί πραγματική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο κ.Γκρούεφσκι. «Είναι απαραίτητες ουσιαστικές συνομιλίες. Είναι απαραίτητη η βούληση για την επίλυση του προβλήματος. Το πρόβλημα δεν επιλύεται με μισή ώρα συζήτηση, από την οποία ο μισός χρόνος καταναλώνεται για τυπικότητες ή σπαταλάται με μη ουσιαστικό τρόπο. Καλώ σε σοβαρή προσέγγιση για την επίλυση αυτού του ζητήματος», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ
“Εργαζόμαστε για άνοιγμα της Χάλκης”
Κωνσταντινούπολη
Η Τουρκία «εργάζεται σοβαρά» για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη «στο πλαίσιο των νόμων και του Συντάγματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη με τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης επίτροπο της ΕΕ, Στέφαν Φούλε. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το υπουργείο του εργάζεται σχετικά με το θέμα της Σχολής το οποίο, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος, τέθηκε κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι κατά τη συνομιλία στην Αθήνα οι δύο πλευρές «συζήτησαν όλα τα κοινά ζητήματα, από το Αιγαίο και τις μειονότητες, μέχρι τις θεωρήσεις στην ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα περιφερειακά θέματα, περιλαμβανομένης και της Μέσης Ανατολής». Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «αμφότερες οι χώρες έχουν λάβει την απόφαση να προβούν, από πλευράς θεμελιωδών, οικουμενικών αξιών και σταθερών της ΕΕ, στα αναγκαία βήματα για τις μειονότητες τις οποίες θεωρούν πολίτες τους». Πρόσθεσε δε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι όλες οι θρησκείες έχουν το δικαίωμα να δίνουν στα μέλη τους τη δική τους εκπαίδευση, εντός του νόμιμου και συνταγματικού πλαισίου. Το θέμα είναι να βρεθεί λύση εντός αυτού του πλαισίου. Οι θρησκευτικές ελευθερίες είναι για μας οικουμενικές. Όποιοι και να είναι το περιεχόμενό τους, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες αυτές. Παρομοίως και η Ελλάδα προσεγγίζει το θέμα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας με μία καλή προοπτική. Πιστεύουμε ότι πρέπει, όχι μόνο στο θέμα της Θεολογικής Σχολής, αλλά γενικά στα θέματα αυτά, να γίνουν βήματα σε οικουμενικό πλαίσιο και με τις πιο ευρείες σταθερές».

ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
Ευρωπαϊκή λύση για
τη λαθρομετανάστευση
Αθήνα
Ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα» χαρακτηρίζει την αυξανόμενη ροή των παράνομων μεταναστών στα ελληνικά σύνορα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος επισημαίνει ότι ως τέτοιο απαιτεί και «ευρωπαϊκή λύση». Ζητά μεταξύ άλλων την άμεση ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δύναμης Frontex στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής με επιστολές του προς τη Βελγίδα Πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Annemie Turtelboom καθώς και προς την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Cecilia Malmstrom, ζήτησε  την άμεση ανάπτυξη των συνοριακών ομάδων ταχείας επέμβασης (Rapid Border Intervention Teams – RABITS) καθώς και επιχειρησιακών μέσων του FRONTEX στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξεδόθη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Παπουτσής στις επιστολές του, αναφέρει ότι καθημερινά στα εξωτερικά χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρατηρείται μαζική εισροή υπηκόων τρίτων χωρών που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια με σκοπό τη μετάβασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
“Η αυξανόμενη πίεση των παράνομων μεταναστευτικών ροών στα ελληνικά σύνορα αποτελεί ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί αντίστοιχα ευρωπαϊκή λύση στο πλαίσιο της κοινοτικής αλληλεγγύης” τονίζει ο υπουργός στις επιστολές που απέστειλε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ
“Υπάρχουν περιθώρια για
περικοπές στην Υγεία”
Ο τομέας της Υγείας έχει τεράστια περιθώρια για μειώσεις δαπανών αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξη του στον Τύπο της Κυριακής. Ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις στις παροχές για τους ασφαλισμένους. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Ελλάδα δαπανά σήμερα για την υγεία, το 10% του ΑΕΠ,  25 δις ευρώ, ποσό που ξοδεύουν και οι ΗΠΑ οι οποίες όπως τονίζει παρέχουν πολύ προχωρημένες υπηρεσίας Υγείας. “Υπάρχουν τεράστια περιθώρια ακόμη” ανέφερε σχετικά με την μείωση της δημόσια δαπάνης κατά 10% που έγινε το 2010. Επανέλαβε τη δέσμευση του για παραίτηση αν μέχρι τον Μάρτιο δεν έχει παραδώσει την μηχανοργάνωση αποθηκών και λογιστηρίων των δημοσίων νοσοκομείων. Σύμφωνα με τον ίδιο, αισθάνεται ντροπή, όταν οι άλλες χώρες μιλούν για τηλεϊατρική και η Ελλάδα για μηχανοργάνωση της αποθήκης ενός δημοσίου νοσοκομείου. Έκανε λόγο και για την προβληματική διάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αναφέροντας πως “Δεν γίνεται το 70% των γιατρών σε ένα νοσοκομείο να είναι διευθυντές. Ένας στρατός με στρατηγούς, δίχως στρατιώτες”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.