Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS
Δυο ταξίδια στο Μόναχο και απολογία Μάρκου
Αθήνα
Δύο ταξίδια στο Μόναχο θα πραγματοποιήσει το κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Siemens προκειμένου να ερωτηθούν οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων». Εν τω μεταξύ ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία της στους εφέτες ανακριτές η εφοριακός, Αντωνία Μάρκου, η οποία κατηγορείται για συνέργεια σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Δύο επισκέψεις του κλιμακίου των Ελλήνων βουλευτών, μελών της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, θα πραγματοποιηθούν τελικώς στο Μόναχο, προκειμένου να ανακριθούν οι διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας, Ράινχαρντ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κουτσενρόιτερ και Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Το πρώτο μέρος της ανάκρισης θα γίνει το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου, αλλά δεν θα εξεταστεί, σύμφωνα με πληροφορίες ο Κουτσενρόιτερ, που βρίσκεται στο Ντουμπάι για οικογενειακούς λόγους και ο οποίος θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου, οπότε θα εξεταστεί και ο πρόεδρος της μητρικής εταιρείας της Siemens.
Στο δικαστικό μέρος, ελεύθερη χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφέθηκε μετά την απολογία της στους Εφέτες Ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση η εφοριακός, Αντωνία Μάρκου, η οποία κατηγορείται για συνέργεια στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η κατηγορία σε βάρος της κ. Μάρκου αφορά λογαριασμό που άνοιξε το 1993 και διατήρησε ως το 2003 στην Τράπεζα UPS στην Ελβετία, τον οποίο διαχειριζόταν ο πρώην διευθυντής Τηλεπικοινωνιών της Siemens Hellas, Ηλίας Γεωργίου, απ? όπου διακινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά στα μαύρα Ταμεία της Siemens. Όπως έχει υποστηρίξει, άνοιξε τον λογαριασμό μετά από προτροπή του πρώην αντιπρόεδρου του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, Δημήτρη Νέγρη, χωρίς να γνωρίζει κάτι περισσότερο.
Από τον λογαριασμό αυτό εμβάστηκαν το 1998, συνολικά 200.000 γερμανικά μάρκα από τα λεγόμενα “μαύρα ταμεία” της Siemens που είχαν τελικό αποδέκτη τον πρώην υπουργό, κ. Τάσο Μαντέλη.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Φραστικό επεισόδιο Πανάρετου – Κανέλλη  
Αθήνα
Σφοδρό φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ του υφυπουργού Παιδείας, Γιάννη Πανάρετου και της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού σχετικά με τη χρηματοδότηση των ερευνητικών κέντρων.
Ήταν στη φάση της δευτερολογίας του υφυπουργού, όταν η κ. Κανέλλη τον διέκοπτε συνεχώς. Τότε ο κ. Πανάρετος της είπε: «Εγώ ξέρω ότι ο τρόπος που μιλάνε οι κομμουνιστές είναι πάντα σοβαρός, ενώ σέβονται τον συνομιλητή τους. Δεν ξέρω, αν ισχύει και για τους εκ μετεγγραφής κομμουνιστές».
«Εσείς δεν είστε Πανάρετος, αλλά πανάρετα πανάθλιος», του απάντησε η βουλευτής, για να ξεκινήσει ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με ανοικτό το μικρόφωνο μόνον του υφυπουργού.
Ο υφυπουργός ζήτησε από το προεδρείο να τον προστατεύσει, αλλά η προεδρεύουσα, Ροδούλα Ζήση, δεν κατάφερε να σταματήσει τη βουλευτή.
«Δέχομαι προσωπική επίθεση, προσβάλλετε το κόμμα σας» ακούστηκε να λέει ο κ. Πανάρετος, ενώ η κ. Κανέλλη του έλεγε: «Αν εσύ νοιώθεις τύψεις που δεν έγινες κομμουνιστής, μην κατηγορείς εμένα, επειδή έχεις ενσωματωθεί στο σύστημα».
«Δεν είναι τηλεόραση εδώ», συνέχισε ο υφυπουργός, ενώ η κ. Κανέλλη ακούσθηκε να λέει ότι «εκείνος είναι που κάνει το σώου και είναι πανάθλιο». Τελικά επήλθε μετά από ώρα η ηρεμία, άλλα όλοι οι διάλογοι διεγράφησαν με εντολή της προέδρου από τα πρακτικά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.