Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΔΡΟΥΤΣΑ
Eμμεση επιβεβαίωση μυστικών επαφών με την Aγκυρα

Αθήνα
´Κινούμαστε αυστηρά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, κατοχυρώνοντας πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εδαφική μας ακεραιότητα. Αυτή είναι και η απόλυτη κόκκινη γραμμή´. Αυτή την απάντηση έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζοντας δημοσίευμα περί μυστικών διαπραγματεύσεων Αθήνας – Άγκυρας για το Αιγαίο, αποφεύγοντας, ωστόσο, να διαψεύσει ότι έγιναν οι επαφές. “Ούτε «γρατσουνιά» σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, είπε ο κ. Δρούτσας μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ και πρόσθεσε: “Από κει και πέρα εμείς είμαστε ανοιχτοί να βρούμε τρόπους συνεργασίας, ακόμα και να προσεγγίσουμε θέματα δύσκολα, είναι προς το συμφέρον μας, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να κάνουμε το επόμενο βήμα, αλλά το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο”.
Απέφυγε, ωστόσο, να απαντήσει επί της ουσίας, εάν δηλαδή υπήρξαν όντως μυστικές επαφές και τι ακριβώς συζητήθηκε σε αυτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόταν σε δημοσίευμα της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ”, η οποία παρουσίασε απόρρητο τηλεγράφημα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο Ιούνιο η Τουρκία επιχείρησε να ανοίξει μυστικό δίαυλο διαλόγου για το Αιγαίο -ανεξάρτητο από τις διερευνητικές επαφές- για τα αεροναυτικά θέ?ατα, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Η Άγκυρα πρότεινε ?υστική διαπραγ?άτευση για τη ?είωση της έντασης στον αέρα και υπέβαλε προτάσεις που επιχειρούν να ?ετατρέψουν το Αιγαίο σε ουδέτερη ζώνη. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, οι συνομιλίες «πάγωσαν» με εντολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου. Στην ίδια εκπομπή ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι ο Έλληνας πολίτης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση.

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Αντιδράσεις για τον Αστακό
Αθήνα
Συνεχίζονται οι αναταράξεις από την ακύρωση της επένδυσης του Κατάρ στον Αστακό, με τα βέλη να προέρχονται πλέον και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης και Παναγιώτης Κουρουπλής, έκαναν λόγο για έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργών. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης, ο Ανδρέας Μακρυπίδης απέδωσε την ακύρωση της επένδυσης σε έλλειψη σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων υπουργών.
Τόνισε, δε: «Κάποιοι δεν ενημέρωσαν καν τον πρωθυπουργό να αναβάλει την ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή, για τον Αστακό» και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να είμαστε πιο σοβαροί και να υπάρχει μεγαλύτερος συντονισμός όταν διαχειριζόμαστε τέτοιες επενδυτικές προσπάθειες».
Παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Παναγιώτης Κουρουπλής, τόνισε ότι έγιναν λάθη και εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως δεν χειρίστηκαν το ζήτημα οι κατάλληλοι άνθρωποι. Επίσης, ο κ. Κουρουπλής ζήτησε θεσμικό πλαίσιο με συγκεκριμένους κανόνες παρατηρώντας ότι η κακή αυτή εμπειρία πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους.
Στο θέμα επανήλθε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων για την προώθηση της ανάπτυξης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πλευρά του Κατάρ δεν είναι αναξιόπιστη. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Κουβέλης επανέλαβε: «Είναι σαφές το τι έφταιξε. Η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι ζητήθηκαν πάρα πολύ χαμηλές τιμές για την παραγωγή του αερίου, τις οποίες οι Καταρινοί δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν.»

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ
´Να σταματήσει ο κατήφορος´
Βόλος
´Κάνω έκκληση από το κέντρο της Ελλάδας προς την κυβέρνηση να σταματήσει τον κατήφορο της χώρας´, τόνισε από τον Βόλο, ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος ξεκίνησε τριήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία, με πρώτο σταθμό τον Νομό Μαγνησίας.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε την αγορά του Αλμυρού, αλλά και σημαντικό κομμάτι της αγοράς του Βόλου, τόνισε ότι το κόμμα της ΝΔ είναι το κόμμα της ανάπτυξης και υπογράμμισε:
«Δεν υπόσχομαι ότι θα δώσω δουλειά στους πολίτες, θα δώσω όμως εμπιστοσύνη στους επιχειρηματίες, για να δώσουν δουλειά στους πολίτες».
Όπως τόνισε, η ΝΔ θα πάρει μέτρα υπέρ των πολιτών και της ανάπτυξης, προκειμένου να δώσει τέλος στην εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα και η οποία οδηγεί τους πολίτες σε κατάθλιψη. Στον Βόλο επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και της υποψηφίας δημάρχου Βόλου, Ζέτας Μακρή, τους οποίους και χαρακτήρισε «σπουδαίες επιλογές».

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Συνάντηση Βενιζέλου – Ράσμουσεν
Αθήνα
Η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι επιχειρήσεις της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, στο Κόσοβο και στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία), τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα Υπουργεία Αμυνας του ΝΑΤΟ καθώς και ειδικότερα θέματα της περιοχής (ελληνοτουρκικές σχέσεις) ήταν τα θέματα που συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος και ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν το απόγευμα της Πέμπτης στη διάρκεια 50λεπτης συνάντησής τους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο γγ της Συμμαχίας βρίσκεται στην Αθήνα προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος Νοεμβρίου στη Λισαβόνα.
Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Άμυνας ανέφερε μεταξύ άλλων την ελπίδα του «πως η νέα δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ θα διευκολύνει να μην υπάρχουν κρίσεις και εντάσεις στην περιοχή μας, τεχνικές ή τεχνητές, για την εμπέδωση του κλίματος ασφαλείας και σταθερότητας στη ΝΑ Μεσόγειο».
Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την συνδρομή της στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας, ενώ δήλωσε ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα υπουργεία Άμυνας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, για την δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επανέλαβε την ανάγκη ενίσχυσής της, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στη χώρα. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα πρόκειται να ενισχύσει την δύναμη των εκπαιδευτών της αποστέλλοντας άλλους 6-7 εκπαιδευτές εδάφους στη χώρα. Για τη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, ο κ. Ράσμουσεν δήλωσε ότι θα παραμείνει στην περιοχή, ωστόσο οι συνθήκες ασφαλείας επιτρέπουν περαιτέρω μείωση τον αριθμό των στελεχών της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα