Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

´Ζεστές καρέκλες´

H «είδηση» έπεσε ως… κεραυνός εν αιθρία (αν και στον ουρανό υπήρχαν αρκετά σύννεφα) από… το στόμα, μάλιστα, του ίδιου του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, προχθές το βράδυ, στα Χανιά.

Aναφερόμενος στις υποψηφιότητες των κυρίων Σταύρου Αρναουτάκη (στην Περιφέρεια Κρήτης) και Μανώλη Σκουλάκη (στον Δήμο Χανίων), έκανε λόγο για ανθρώπους, στελέχη «… που άφησαν τις ζεστές καρέκλες της κεντρικής πολιτικής σκηνής για να υπηρετήσουν τον τόπο τους, για να υπηρετήσουν αρχές και αξίες που είναι συνυφασμένες με τον Έλληνα πολίτη, τις τοπικές κοινωνίες που αυτός διαμορφώνει, με την πατρίδα τους, την υπερήφανη Κρήτη».

Λίγο αργότερα, τα τηλεφωνήματα… έπεφταν βροχή. «Παραιτήθηκαν από βουλευτές ο Σταύρος και ο Μανώλης;». «Άφησαν τις ´ζεστές καρέκλες´ τους στο Κοινοβούλιο;». Αναβρασμός! «Τι έγινε;». «Τι μεσολάβησε;». «Ισχύει;». «Μα, το είπε ο Υπουργός»!

Το είπε. Όντως. Αυτολεξεί. Επειδή θεωρεί δεδομένη την εκλογή τους, όπως φρόντισε να επισημάνει και δημόσια. Εννοώντας, δηλαδή, ότι οσονούπω θα αφήσουν τις «ζεστές τους καρέκλες» στην κεντρική πολιτική σκηνή για να καθίσουν σε άλλες καρέκλες (ζεστές;), της Αυτοδιοίκησης. Μάλιστα…

Το πολιτικό στίγμα της ομιλίας Ραγκούση ήταν ξεκάθαρο. Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές συγκρούονται δύο Ελλάδες, είπε και υποστήριξε ότι «η μία θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί η Αυτοδιοίκηση, το κράτος, η οικονομία με λογικές πελατειακές, ρουσφετολογικές, αναξιοκρατικές, αδιαφανείς και η άλλη αντίληψη, όχι απλώς λέει θέλω να…, αλλά ήδη έχει πάρει το πολιτικό κόστος να κάνει πράξη όλες εκείνες τις αλλαγές, ώστε να μπορεί η Ελλάδα να αναπνεύσει, να φύγει από την υποανάπτυξη, να βγει το φως της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας».

Αυτή η ομογενοποίηση, το «τσουβάλιασμα» του συνόλου των υποψηφίων περιφερειαρχών, δημάρχων και συμβούλων, σε όλη τη χώρα, σε καλούς «πράσινους» και σε κακούς «γαλάζιους» είναι, αν μη τι άλλο, εντελώς άστοχο. Καθότι εκτός πραγματικότητας, όπως όλοι γνωρίζουμε δεδομένου ότι η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, οι πελατειακές λογικές και τα ρουσφέτια χαρακτήριζαν -λίγο ή πολύ, αυτό να το κουβεντιάσουμε- όλες τις κυβερνητικές θητείες κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Υποτιμάται, κατά συνέπεια -προκλητικά τολμώ να πω- η νοημοσύνη των πολιτών. Και όσοι το πράττουν αυτό συνήθως βρίσκονται προ εκπλήξεων.

Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι στην προχθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων του κοινού εκλογικού κέντρου στα Χανιά των συνδυασμών «Κρήτη Πρώτη Δύναμη» και «Χανιά – Ο Δήμος μας αλλάζει» ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε, πέραν του πολιτικού σκέλους, και το παραπολιτικό. Αναφέρω ορισμένα χαρακτηριστικά συμβάντα.

? Κατ? αρχήν ενεφανίσθη δημοσίως στα Χανιά ο βουλευτής Σήφης Βαλυράκης. Έκανε, μάλιστα, διπλή εμφάνιση! Το πρωί στη Μητρόπολη, για τον εορτασμό του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας και το βράδυ στην εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού κέντρου. Αν μη τι άλλο, και μόνο η δημόσια παρουσία του Χανιώτη βουλευτή στα… Χανιά και μάλιστα σε δύο εκδηλώσεις την ίδια ημέρα αποτελεί… σημαντική είδηση!

? Η εκδήλωση ξεκίνησε με πρόσκληση στο βήμα του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, ο οποίος, ωστόσο, μόλις ξεκίνησε να μιλά διεκόπη, καθώς εκείνη τη στιγμή στελέχη του ΠΑΣΟΚ… θυμήθηκαν ότι έπρεπε να προηγηθεί… ο αγιασμός.

? Κατά τη διάρκεια του αγιασμού στην εξέδρα βρίσκονταν οι κύριοι Γιάννης Ραγκούσης, Ευτύχης Δαμιανάκης, Μανώλης Σκουλάκης, Σήφης Βαλυράκης, Σταύρος Αρναουτάκης, Απόστολος Βουλγαράκης και Λίτσα Κουρουπάκη. Η τελευταία, με την ιδιότητα, προφανώς, του μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Το επισημαίνω, γιατί άκουσα παριστάμενους να αναρωτιώνται σχετικά…

? Ο έχων το καθήκον να προλογίσει τον κάθε ομιλητή -συνεργάτης του κ. Σκουλάκη- αναφέρθηκε, κάποια στιγμή, στην παρουσία των κυρίων Δαμιανάκη και Βαλυράκη, ξέχασε όμως να πει ότι στην εκδήλωση παρεβρίσκονταν η κα Κουρουπάκη και ο κ. Σήφης Μιχελογιάννης. «Πες το τώρα, τώρα», του είπε ο κ. Σκουλάκης αναφερόμενος στην κα Κουρουπάκη, ενώ ο κ. Βουλγαράκης έσπευσε να του επισημάνει ότι θα πρέπει να αναφέρει και την παρουσία του κ. Μιχελογιάννη, ο οποίος στο τέλος της εκδήλωσης βρέθηκε πάνω στην εξέδρα, με όσους βρίσκονταν σε αυτήν αρχικά, κατά τη διάρκεια του αγιασμού.

? Στη διάρκεια των ομιλιών συνεργάτες των υποψηφίων μοίραζαν στους παρεβρισκόμενους τα φυλλάδια των κυρίων Αρναουτάκη και Σκουλάκη καθώς και φυλλάδια – κάρτες υποψηφίων συμβούλων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα