Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περικοπές – μαμούθ

Λονδίνο
Σύνταξη στα 66 και κατάργηση 490 χιλιάδων θέσεων εργασίας στον Δημόσιο Τομέα, περιλαμβάνουν οι περικοπές δημοσίων δαπανών στη Βρετανία, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Οσμπορν.
Οι περικοπές ανά Υπουργείο θα αγγίξουν το 19%, έναντι 24% που ήταν η αρχική εκτίμηση. Στο 8% θα κινηθούν οι περικοπές στο Υπουργείο Αμυνας.
Τα επιδόματα για τους συνταξιούχους διατηρούνται ακριβώς, όπως είχαν υπολογιστεί και από την κυβέρνηση των Εργατικών, ενώ το προσωρινό επίδομα θέρμανσης γίνεται μόνιμο. Επίσης διατηρούνται οι δωρεάν εξετάσεις και οι δωρεάν μετακινήσεις σε μέσα μεταφοράς.
Αντίθετα, το επίδομα για τα ανήλικα παιδιά, που δινόταν ανεξάρτητα από τα εισοδήματα των δικαιούχων, θα περικοπεί από όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Περικοπές και στο BBC, το οποίο καλείται να «παγώσει» το πάγιο (TV licence) για έξι χρόνια, ενώ καλείται να αναλάβει το κόστος του World Service, που τώρα κάλυπτε το Υπουργείο Εξωτερικών
Περικοπές γίνονται και στον προϋπολογισμό της βασιλικής οικογένειας με τις μειώσεις να φτάνουν το 14%. Ο Οσμπορν δήλωσε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ Β´ αποδέχτηκε το πάγωμα του βασιλικού πρωτοκόλλου τρεχόντων εξόδων, τόσο των δικών της όσο και του συζύγου της πρίγκιπα Φιλίππου.
Αυτή η επιδότηση έχει παγώσει ήδη από τη δεκαετία του 1990 και σήμερα φτάνει τα 7,9 εκατομμύρια λίρες (9,2 εκατομμύρια ευρώ), ενώ η απουσία ανατίμησης της επιδότησης αυτής ουσιαστικά σημαίνει μείωσή της κατά 76% μέσα σε είκοσι χρόνια.
Αντιδράσεις
Ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία αλλά και με τις πηγές χρηματοδότησης στις οποίες βασίζονται πολλοί Βρετανοί.
Η στερλίνα σημείωσε σχετική άνοδο έναντι του δολαρίου μετά την επιβεβαίωση της περικοπής των θέσεων εργασίας και της μείωσης των δημοσίων δαπανών από τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν. Το βρετανικό νόμισμα αναρριχήθηκε στα 1,5745 δολ. έναντι 1,5718 δολ. πριν την ανακοίνωση. Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων πάντως είναι διχασμένες μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι δραστικές περικοπές δαπανών είναι απαραίτητες και εκείνων που πιστεύουν ότι έτσι η βρετανική οικονομία θα επιστρέψει σε ύφεση. Σχεδόν όλοι πάντως συμφωνούν ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να διατηρήσει “υπερ-χαλαρή” νομισματική πολιτική για το ορατό μέλλον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα