Μουσείο Τυπογραφείας

Δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα

Αθήνα
´Αυτό που είναι ξεκάθαρο για εμάς, είναι ότι ο εκτροχιασμός θα είναι τόσο μικρός, έτσι ώστε δεν θα υπάρχουν συνέπειες στα δημοσιονομικά της χώρας, γι? αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν θα υπάρχουν περαιτέρω αποφάσεις´, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με τα αναθεωρημένα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν για το έλλειμμα του 2009, από τη Eurostat.
Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ´δεν θα γίνει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων´ και ότι ´δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα´.
Επιπλεόν, κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, Γ. Α. Παπανδρέου, στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες, ότι το βάρος θα πέσει στις πολιτικές που μειώνουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο όρος ´νέα μέτρα´ έχει ταυτιστεί με περικοπές μισθών και συντάξεων και τόνισε ´κατηγορηματικά´ ότι ´δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και κανείς πολίτης σε σχέση με τη φορολόγησή του´.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ´εάν μπορούμε να θεωρήσουμε ως νέα μέτρα τη μείωση της σπατάλης, ναι, τέτοιες αποφάσεις θα τις παίρνουμε´, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να περικόψει ακόμη περισσότερο τη σπατάλη στο Δημόσιο, προκειμένου και να υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών και αύξηση των εσόδων, από την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων.
Ερωτηθείς αν η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση, αφορά στην ακύρωση των σεναρίων περί αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ή μετάταξή τους σε άλλους συντελεστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ´είναι δύο διαφορετικά ζητήματα´.
Επεσήμανε ότι αυτό το σενάριο για τον ΦΠΑ είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια ώστε τα έσοδα να αυξηθούν, χωρίς να υπάρχει μαζική υπαγωγή προϊόντων σε μεγάλο ΦΠΑ.
´Εμείς πάντοτε προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις ώστε και τους υγιείς επιχειρηματίες να διευκολύνουμε αλλά και να μην επιβαρύνουμε τα χαμηλότερα και μέσα στρώματα με μη ανεξέλεγκτη αύξηση του ΦΠΑ´, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς, εκ νέου, για το τι θα μπορούσε να αφορά η εν λόγω αναφορά του κ. Παπανδρέου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα μπορούσε να αφορά σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, για την οποία, όπως υπογράμμισε, ´φυσικά δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη´.
Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είχε μια εξαιρετική συμμετοχή σε αυτή την ημερίδα και ότι όφειλε -και το έκανε- να δώσει το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής προς τους νέους επιχειρηματίες.
´Δεν είναι νέα μέτρα οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ´, τόνισε και διευκρίνισε ότι η ΔΕΗ είναι Ανώνυμη Εταιρεία και δεν έχει σχέση με το κράτος.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση προς αντιρρόπηση της επιβάρυνσης από την αύξηση του τιμολογίου που ήδη έχει επιβληθεί, θεσμοθετεί το κοινωνικό τιμολόγιο και δημιουργεί πολλές σημαντικές δικλείδες ελάφρυνσης των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων.
Κληθείς να απαντήσει στην κατηγορία του κ. Αντώνη Σαμαρά ότι ´αν φορολογήσεις το μηδέν, θα πάρεις μηδέν´, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι ´ο κ. Σαμαράς προφανώς έχει καλές σχέσεις με το μηδέν´.
Ανέφερε ακόμη ότι ´βλέπουμε μια μηδαμινή και μηδενική πολιτική άποψη που εκφράζει και ένα μηδενισμό που δεν αρμόζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης´.
Ερωτηθείς εάν ισχύει το ίδιο και για τον Ν. Παπανδρέου που ´έχει εκφέρει την ίδια θέση´, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν καθορίζει πολιτικές, όπως ο κ. Σαμαράς. Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης των φορολογικών στοιχείων στο διαδίκτυο, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει οτιδήποτε θα συμβάλλει στην καθιέρωση φορολογικής συνείδησης και διαφάνειας και συμπλήρωσε ότι είναι θέμα προσωπικών δεδομένων και ότι θα αποφανθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.