Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

?Η Κρήτη χρειάζεται αλλαγή πορείας?

´Η Κρήτη χρειάζεται αλλαγή πορείας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματά της´. Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του συνδυασμού ´Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης´ και υποψήφιος περιφερειάρχης, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού του, που πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ επί της οδού Τζανακάκη στα Χανιά.
Ο κ. Σταθάκης στην ομιλία του τόνισε ότι η Κρήτη βρίσκεται σε ´πλήρες αδιέξοδο´ κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομία, το περιβάλλον και τα κοινωνικά προβλήματα.
´Η οικονομική ύφεση κτυπάει την κρητική οικονομία κι αυτό εκδηλώνεται με τα τελευταία στοιχεία για την επίσημη ανεργία που για πρώτη φορά φτάνει το 11% -όπως είναι και ο εθνικός μέσος όρος- σε ένα νησί που κατά κανόνα είχε πολύ μικρότερη ανεργία στο παρελθόν. Αυτό δείχνει την έκταση των προβλημάτων και το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει η κρητική οικονομία´, τόνισε ο κ. Σταθάκης και συνέχισε με τα θέματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. ´Δεν υπάρχει ούτε ένα προεδρικό διάταγμα που να έχει εκδοθεί για κάποιους από τους 33 οικοτόπους της Κρήτης και το ίδιο συμβαίνει στα θέματα της ενέργειας και της καθυστέρησης που διαπιστώνεται στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)´, σημείωσε σχετικά, ενώ αναφερόμενος στα κοινωνικά προβλήματα υπογράμμισε ότι παρατηρείται μεγάλη όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και ιδιαίτερα των ακραίων φαινομένων φτώχειας κυρίως στις μεγάλες πόλεις. ´Υπό αυτές τις συνθήκες η δική μας πολιτική είναι να υπογραμμίσουμε τη φύση και τα αίτια αυτών των προβλημάτων και να αναδείξουμε τη στρατηγική μας για αλλαγή πορείας που επικεντρώνεται στην ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση της μεταποίησης, τη μεταστροφή του τουρισμού σε πιο βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, την άσκηση εκτεταμένης κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας και μέριμνας για τα κοινωνικά στρώματα που θίγονται´. Επίσης, επεσήμανε ότι στο επίκεντρο της θεματικής ατζέντας του συνδυασμού βρίσκεται το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ισόρροπης ανάπτυξης ολόκληρου του νησιού.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Στο πρόγραμμα του συνδυασμού, στο οποίο έκανε αναφορά ο κ. Σταθάκης, υπάρχουν 18 βασικά σημεία στα οποία δίνει έμφαση η ´Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης´.
– Μεταξύ αυτών είναι το θέμα της ενεργειακής αυτάρκειας και της μετάβασης στις ΑΠΕ. ´Η μετάβαση στις ΑΠΕ δεν μπορεί να αφεθεί στις ελεύθερες και άναρχες αγορές ενέργειας (ιδιωτικές εταιρείες και χρηματιστήριο ρύπων). Ως συλλογικά αγαθά ο ήλιος και ο αέρας πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σχεδιασμένων και δημόσιων παρεμβάσεων σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε μια Κρητική Εταιρεία Ενέργειας δημοσίου συμφέροντος, που να σχεδιάσει, να συντονίσει και να υλοποιήσει τη μετάβαση. Η διασύνδεση με άλλες περιοχές πρέπει να αποφευχθεί´, αναφέρεται στο πρόγραμμα του συνδυασμού.
– Επίσης, για το θέμα του νερού τονίζεται ότι χρειάζεται σε επίπεδο Κρήτης ´μια συνολική πολιτική διαχείρισης του υδροφόρου ορίζοντα με στόχο να παρέχεται με ενιαίο, δημόσιο τρόπο, καθαρό σε όλους, ανάλογα με τις ανάγκες, να μη σπαταλιέται και να μην γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Επιβάλλεται η προστασία των υδροφορέων από την εξάντληση, την υφαλμύρωση και τη ρύπανση και η εισαγωγή συστημάτων ανακύκλωσης του νερού´.
– Για το ζήτημα του οδικού δικτύου η ´Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης´ επισημαίνει ότι ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης θα πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να είναι χωρίς διόδια. ´Οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανεβάζουν το κόστος των έργων και δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων. Βελτίωση και συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου σε όλη την Κρήτη. Στόχευση στην ασφάλεια των δρόμων´, υπογραμμίζεται σχετικά.
– Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρξει ´οριστική διευθέτηση των χρήσεων γης, των μορφών επέκτασης των οικισμών για Α? και Β? κατοικία και των περιβαλλοντικών όρων των τουριστικών επενδύσεων´. Επίσης, σημειώνεται ότι ´η ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών και η προστασία των περιοχών ΝΑΤURA αποτελούν αναγκαίο όρο για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη´.
– Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο επικεφαλής του συνδυασμού μίλησε και για το θέμα των αρμοδιοτήτων της αιρετής Περιφέρειας σε σχέση με τη διορισμένη γενική διοίκηση, αρμοδιότητες οι οποίες -όπως επεσήμανε- παραπέμπονται σε μελλοντικά προεδρικά διατάγματα. ´Θα διεκδικήσουμε η αιρετή Περιφέρεια να έχει τις μέγιστες δυνατές αρμοδιότητες. Θα απαιτήσουμε πλήρη διαφάνεια στην κατάρτιση και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στις προσλήψεις υπαλλήλων και στις αναθέσεις έργων. Αν η θέση μας για συμμετοχικό προϋπολογισμό φαντάζει ουτοπική εμείς θα απαιτήσουμε την ισότιμη κατανομή των πόρων για όλους τους πολίτες της Κρήτης σύμφωνα με τις ανάγκες της´, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σταθάκης.   

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα