Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλιμακώση κινητοποιήσεων

Παρίσι
Εκτεταμένες συγκρούσεις διαδηλωτών-αστυνομικών σημειώθηκαν χθες στη Γαλλία στη διάρκεια μαζικών κινητοποιήσεων ενάντια στην μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, στην οποία επιμένει η κυβέρνηση Σαρκοζί.
Η χθεσινή, ήταν η έκτη μαζική διαδήλωση μέσα σε ένα μήνα αλλά η πρώτη με βίαια επεισόδια. Μαζί με τους εργαζόμενους και τους δημόσιους υπαλλήλους στις κινητοποιήσεις μετέχουν μαθητές και φοιτητές. Σχεδόν 400 σχολεία έχουν καταληφθεί. Ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε τα 3,5 εκατομμύρια, ανάλογος με τις κινητοποιήσεις της 12ης Οκτωβρίου, ανέφερε ένα από τα κύρια γαλλικά Συνδικάτα, η CGT, αλλά κατά την Αστυνομία ήταν λιγότεροι από 500.000.
Στο Παρίσι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι (60.000 κατά την Αστυνομία) διαδήλωσαν κάτω από τα βλέμματα ισχυρών δυνάμεων της Αστυνομίας. Στη Ναντέρ, στα προάστια του Παρισιού, μαθητές Λυκείου έκαψαν ένα αυτοκίνητο και πέταξαν πέτρες σε αστυνομικούς που απάντησαν με δακρυγόνα.
Επιπλέον, στην δεύτερη μεγάλη πόλη της Γαλλίας, τη Λιόν, οι συγκρούσεις νεαρών μασκοφόρων με ειδικές δυνάμεις της γαλλικής Αστυνομίας ήταν ιδιαίτερα σκληρές, με χρήση μολότοφ και δακρυγόνων από τη μία προς την άλλη πλευρά.
“Στέρεψαν” τα πρατήρια
Όλο και περισσότερα βενζινάδικα κλείνουν λόγω έλλειψης καυσίμων ?την Τρίτη το απόγευμα έφτασαν τα 4.000 από τα 12.000 σε όλη τη χώρα? και στα υπόλοιπα σχηματίζονται μεγάλες ουρές.
Το θέμα επίταξης απεργών στα διυλιστήρια εξετάζεται σοβαρά από τις τοπικές Αρχές. Ηδη αυτό έχει πράξει ο νομάρχης της περιφέρειας του Σηκουάνα που προχώρησε στην επίταξη απεργών σε διυλιστήριο της Total, ενέργεια που το Συνδικάτο χαρακτηρίζει «ως μη νόμιμη».
Ανυποχώρητος ο Σαρκοζί
Ο Νικολά Σαρκοζί κράτησε σκληρή γραμμή και είπε ότι θα πατάξει τους «ταραχοποιούς» ενώ χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση καθήκον ως προέδρου. Υποσχέθηκε ακόμη ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν καύσιμα, την ώρα που ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, ανακοίνωσε ότι θα γίνει η χρήση των αποθεμάτων.
Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι Αρχές θα απομακρύνουν τους εργαζόμενους που έχουν αποκλείσει τις δεξαμενές με τα αποθέματα καυσίμων και διαμήνυσε ότι «κανείς δεν μπορεί να κρατήσει όμηρο μία ολόκληρη χώρα την οικονομία και τις δουλειές της».
Αργά χθες το απόγευμα ξεκίνησε μάλιστα διυπουργική σύσκεψη για τη διαχείριση της κρίσης υπό τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επέστρεψε από το βόρειο θέρετρο Ντοβίλ, όπου είχε συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Κεντρικό σημείο της μεταρρύθμισης για το ασφαλιστικό είναι η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 60 στα 62 έτη μέχρι το 2017 ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος. Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι είναι ένα από τα χαμηλότερα όρια στον κόσμο αλλά οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι αργά ή γρήγορα θα θιγούν πολλά από τα προνόμια και οφέλη που είχαν από δεκαετίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα