Μουσείο Τυπογραφείας

Ποιος είναι ο αντίπαλος;

Κύριε διευθυντά,
η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΠΑΣΟΚ, που στη συντριπτική της πλειοψηφία επηρεάζεται από το πολιτικό κατεστημένο του Νομού, έβγαλε μια ανακοίνωση, που δημοσιεύθηκε στα ´Χανιώτικα νέα´ το Σάββατο 8-10-2010. Σε αυτή διαχέεται η αντίληψη και η λογική που κυριαρχεί στα γραφειοκρατικά κόμματα, όπου θεωρούν ιδιοκτησία τους ψηφοφόρους, τους φίλους και πολύ περισσότερο τα μέλη του κόμματος. Σε όλους αυτούς υπάρχει αρκετή νοημοσύνη για να καταλάβουν τι επέβαλε για στήριξη στον Δήμο (και τώρα για αντιπεριφερειάρχη) η κομματική γραφειοκρατία των Αθηνών και το πολιτικό κατεστημένο των Χανίων.
Εκεί που υπάρχει διαφωνία είναι στις «διαφανείς διαδικασίες» της επιλογής. Για να ισχύει αυτό αγαπητοί της Ν.Ε., όταν σας ρώτησαν για τον Δήμο, δεν έπρεπε να απαντήσετε ότι η κοινωνία θέλει ανανέωση. Για να ισχύει αυτό αγαπητοί της Ν.Ε. έπρεπε να ρωτήσετε αυτούς που αποφάσισαν τι θέλουν και να τους το προτείνετε. Έτσι μέσα από τις κλειστές διαδικασίες που ακολούθησαν θα έβγαινε το ίδιο αποτέλεσμα.
Για να σας προφυλάξουν στη «διαφανή διαδικασία» για τον αντιπεριφερειάρχη, μέχρι να ανακοινωθεί το όνομά του, δεν σας είχαν πληροφορήσει ούτε για τα ονόματα αυτών που διεκδικούσαν τη θέση ούτε φυσικά για τη διαδικασία, που όπως διαβάσαμε στον Τύπο έγινε στην Ιπποκράτους, παρουσία του υποψηφίου περιφεριάρχη και των βουλευτών του Νομού. Αλλά εσείς έχετε πείρα από τέτοιες «διαφανείς διαδικασίες», αφού με αυτές προσπαθήσατε τον Απρίλιο να καθαιρέσετε τον εκλεγμένο γραμματέα της Ν.Ε. με δικό σας τοποτηρητή αλλά προσκρούσατε στο καταστατικό.
Κάποτε στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του 1994 που η Ν.Ε. στην πλειοψηφία της δεν ήταν τοποτηρητές του βουλευτικού κατεστημένου αλλά απλοί σοσιαλιστές, η Ν.Ε. αντίθετα με την κεντρική οδηγία είχε αποταθεί στη βάση του κόμματος για τους υποψηφίους. Γεγονός που έγινε και τώρα σε πέντε περιφέρειες, όπου υπήρχαν διαφωνίες και Ν.Ε. βεβαίως.
Αλλά ας έρθουμε στην ουσία της πολιτικής συζήτησης. Όπως έχω γράψει και σε άλλα σημειώματα, κατά την άποψή μου, ευθύνεται το σύνολο της κοινωνίας για την οικονομική κατάρρευση καθώς ουδείς αναμάρτητος. Τη συντριπτική αναλογία της ευθύνης όμως φέρουν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί που τα στελεχώνουν. Από αυτά πάλι κατά τη δική μου άποψη, των μελών του ΠΑΣΟΚ και πιστεύω και της κοινωνίας, τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η συντηρητική παράταξη, όχι μόνο για την οικονομική χρεοκοπία που οδήγησε τη χώρα στην τελευταία διακυβέρνηση της αλλά με την αποθέωση του πελατειακού κομματικού κράτους που πάντα είχε σαν ιδεολογία και πρακτική, εξαγοράζοντας και διαφθείροντας συνειδήσεις. Η παράταξη που από το 2006 κυριαρχεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού μας, ενώ είναι μειοψηφία (όπως φαίνεται καθαρά σε κάθε εθνικές εκλογές), χάρη στα λάθη του ΠΑΣΟΚ .
Στις τωρινές εκλογές κατεβαίνει στον Δήμο Χανίων σε δύο συνδυασμούς με επικεφαλής τους κ. Βιρβιδάκη και Αρχοντάκη. Ο δεύτερος, αφού θήτευσε ως αντιδήμαρχος και νομάρχης με τη Ν.Δ., τώρα εκμεταλλευόμενος άριστα την παρούσα συγκυρία της πολιτικής κατάστασης, εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, όμως με τα ίδια πιστεύω και τις ίδιες πρακτικές και με τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί στον δεύτερο γύρο τον εκλογών, που γίνονται πάντα στα Χανιά. Τότε με τη δυσαρέσκεια για τα οικονομικά μέτρα, την απογοήτευση που κυριαρχεί στην κοινωνία και το αντιμνημονιακό μέτωπο που έχει κηρυχτεί, το να επαναληφθεί το αποτέλεσμα του 2006 φαντάζει σαν το πιθανότερο αποτέλεσμα.
Κάποια «αυτοαποκαλούμενα» μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, κοίταξαν τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών και παρατήρησαν ότι η συντηρητική παράταξη (ΝΔ συν ΛΑΟΣ) συγκεντρώνει 33% περίπου, ενώ από την άλλη από τις παρυφές των συνιστωσών του ΣΥριζα μέχρι την κεντροδεξιά αθροίζεται ένα 57% περίπου. Αυτά βέβαια αριθμητικά πριν έναν χρόνο, γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν υποχώρηση της συντηρητικής πολυκατοικίας, ισόποση περίπου της κυβέρνησης, σταθερότητα στα ποσοστά αριστερά των συνιστωσών του ΣΥριζα και ΚΚΕ, άρα διεύρυνση του 57%.
Η ανάλυση αυτή έφερε το επόμενο λογικό βήμα. Γιατί τα δύο κομμάτια του 33% πέρσι και λιγότερο τώρα, να στέλνουν έναν στον δεύτερο γύρο των εκλογών και να μην πάνε δύο μέρη του 57% πέρσι και περισσότερο τώρα; Πολύ εύστοχα θα αντικρούσετε ότι τα μαθηματικά δεν ισχύουν στην πολιτική. Κάνοντας μια μικρή ανάλυση της πολιτικής πραγματικότητας μπορούμε βάσιμα να καταλήξουμε ότι η συντηρητική πολυκατοικία έχει τα μεγαλύτερα της προβλήματα στα Χανιά λόγω εντοποιότητας της κας Μπακογιάννη και του υπό ίδρυση κόμματός της. Γεγονός που ενισχύει τον αρχικό συλλογισμό.
Με αυτή τη λογική παρότρυναν τον κ. Κουλιεράκη να συνεχίσει την προσπάθειά του και μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σκουλάκη να κατέβει επικεφαλής ενός μη κομματικού ανανεωτικού ψηφοδελτίου, του κεντροαριστερού χώρου. Όταν αποσύρθηκε ο κ. Κουλιεράκης συνέχισαν τις διεργασίες με κατάληξη στην κάθοδο του κ. Βάμβουκα.
Οι «αυτοαποκαλούμενοι» μπορούν να εγγυηθούν τον Χανιώτικο λαό 100% ότι η συντηρητική παράταξη θα απομακρυνθεί από τη δημαρχία αν στον δεύτερο γύρο δεν περάσει ο πιθανότερος εκπρόσωπός της κ. Αρχοντάκης αλλά ο κ. Βάμβουκας.
Εσείς κ. της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Χανίων μπορείτε να εγγυηθείτε 100% στους Χανιώτες ότι αν στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι κ. Σκουλάκης, Αρχοντάκης δεν θα επαναληφθεί το αποτέλεσμα των νομαρχιακών εκλογών του 2006 και η συντηρητική παράταξη δεν θα κάνει εγκαίνια στον νέο Δήμο;
Μήπως οι πολλές διαφανείς διαδικασίες σας αποπροσανατόλισαν και οι βολές πάνε σε λάθος κατεύθυνση; Η συντηρητική πολυκατοικία είναι ο αντίπαλος και όχι οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις.
Αντιγράφοντας τον Ρωμαίο συγκλητικό που σε κάθε ομιλία τελείωνε μα τη φράση «η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί» θυμίζω στη Ν.Ε. ότι:
«Ο κ. Αρχοντάκης δεν πρέπει να πάει στον δεύτερο γύρο» .
Τσαφαράκης Μανούσος

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.