Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς

Αθήνα
Ξεπερνά τα 60 εκατομύρια ευρώ η ζημιά του Δημοσίου από τις υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και διαφθοράς που αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης, στη διάρκεια ομιλίας του σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Καπελέρη βρίσκονται και ερευνώνται:
· 4 γιατροί οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Αγόραζαν το σκεύασμα 180 ευρώ και το υπερτιμολογούσαν στη συνέχεια διαθέτοντάς το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ! Η ζημιά για το δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ
· Υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ με ζημία 4 εκατ. ευρώ. Ασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.
· «Συνεργασία» γιατρών με Νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ
· Συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών, που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του ελληνικού δημοσίου 25 εκατ. ευρώ
· Εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.
Ο κ. Καπελέρης δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθεί το ελεγκτικό δυναμικό του ΣΔΟΕ και πρότεινε η μη δικαιολόγηση του ´πόθεν έσχες´ να είναι ποινικό αδίκημα.
Συντάξεις? μετά θάνατον
Την ίδια ώρα, δέκα χιλιάδες συντάξεις δικαιούχων που έχουν αποβιώσει εξακολουθούν να εισπράττονται από συγγενείς τους, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που μπορεί να παίρνουν δύο κατώτατες συντάξεις και, κατά συνέπεια, να εισπράττουν δύο φορές ΕΚΑΣ.
Αυτή είναι η εικόνα που αναδεικνύουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που πραγματοποιούν τους σχετικούς ελέγχους, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, μιλώντας στο εκλογικοαπολογιστικό συνέδριο της ομοσπονδίας των εργαζομένων του ΙΚΑ, (ΠΟΣΕ ΙΚΑ) ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κουτρουμάνης. Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ενιαίο κέντρο συντάξεων που θα αρχίσει τη λειτουργία του από το τέλος Οκτωβρίου και η διασύνδεση των ασφαλιστικών ταμείων με τα ληξιαρχεία θα περιορίσουν σημαντικά τέτοια φαινόμενα.
Στο ίδιο συνέδριο ο απερχόμενος πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στο ΙΚΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, εκτίμησε ότι η μαύρη τρύπα του ΙΚΑ αγγίζει τα 19 δισ. Ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές προκύπτουν από το εικαζόμενο ύψος της εισφοροδιαφυγής, της κάμψης των εσόδων λόγω της κρίσης και της εκτόξευσης των δαπανών .

Νέο  σύστημα προμηθειών
στα Νοσοκομεία
Nέο ριζοσπαστικό σύστημα προμηθειών χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.
Μιλώντας στο ραδιοσταθμό “Σκάι” ο υπουργός αναρωτήθηκε «γιατί πρέπει να γίνονται από το Δημόσιο οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες ιατρικού υλικού».
Με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα έχει γίνει ήδη ένας διαγωνισμός για καρδιοχειρουργικό υλικό και εκκρεμούν άλλοι δύο, για φίλτρα τεχνητού νεφρού και ορθοπεδικά υλικά.
Ο κ. Λοβέρδος δεσμεύτηκε ότι στο εξής θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο οι προμήθειες των Νοσοκομείων. Εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομούνται ετησίως περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.
Αναφερόμενος στη μηχανοργάνωση του συστήματος Υγείας επανέλαβε ότι θα είναι πραγματικότητα μέχρι τον Μάρτιο και όποια μέλη της Διοίκησης δεν συμβαδίσουν στην πραγματοποίηση του στόχου, θα απομακρυνθούν.
“Δεν θα συμπράξω -είπε χαρακτηριστικά- σε κάτι που πληρώνει η Πολιτεία εδώ και 20 χρόνια και δεν το έχει”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα