Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το ΣτΕ ακύρωσε τα πρόστιμα σε Vodafone και Ericsson

Αθήνα
Μη νόμιμες έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τις αποφάσεις της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) του έτους 2007 με τις οποίες επιβλήθηκε πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ στην Vodafone και πρόστιμο 7,3 εκατ. ευρώ στην Ericsson, για τις τηλεφωνικές υποκλοπές που αποκαλύφθηκαν το 2006.
Το πρόστιμο στη Vodafone επιβλήθηκε για παράβαση της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών και στην Ericsson, η οποία ήταν προμηθευτής του λογισμικού της Vodafone που επιβλήθηκε πρόστιμο καθώς δεν έπραξε τα δέοντα προκειμένου να προληφθούν και αποτραπούν οι υποκλοπές.
Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δεν γίνονται δημόσια και η μη δημοσιότητα αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Vodafone και την Ericsson να είναι άκυρες.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ αφού έλαβε υπ? όψιν της την Ελληνική και Κοινοτική νομοθεσία, έκρινε ότι ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας της ΑΔΑΕ ο οποίος «θεσπίζει απαγόρευση της δημοσιότητας των συνεδριάσεων της Αρχής» είναι παράνομος καθώς αυτές πρέπει να είναι δημόσιες.
Ακόμη, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ ότι οι αποφάσεις «με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη».
Τέλος, η Ολομέλεια του ΣτΕ ανέπεμψε και τις δύο υποθέσεις στην ΑΔΑΕ προκειμένου να εκδώσει άλλες νέες νόμιμες αποφάσεις προστίμων στις δύο εταιρείες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα