Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΗΣ
Υποπτη βαλίτσα κοντά στα γραφεία της Ν.Δ.

Αθήνα
Την επέμβαση του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών της ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε μια βαλίτσα, που βρέθηκε σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Ρηγίλλης κοντά στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε δύο ελεγχόμενες εκρήξεις (η πρώτη με χρήση ρομποτικού μηχανισμού και η δεύτερη από το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ) χωρίς να βρεθεί κάτι ύποπτο.
Η βαλίτσα είχε εντοπιστεί στις 6 χθες το απόγευμα από άνδρες ασφαλείας που βρίσκονται στην περιοχή επειδή, σύμφωνα με τηλεφώνημα που έγινε στην Αστυνομία, τη βαλίτσα άφησε στο σημείο ένας ταξιτζής ο οποίος αμέσως μετά απομακρύνθηκε από εκεί.
Η περιοχή αποκλείστηκε και μετέβησαν πυροτεχνουργοί του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών προκειμένου να διαπιστώσουν αν επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό ή κάτι άλλο.

ΕΝΤΑΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Νέα προθεσμία πήρε ο 19χρονος ´γκαζάκιας´

Θεσσαλονίκη
Νέα προθεσμία -για τη Δευτέρα- πήρε από τις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης, ο 19χρονος που συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού με γκαζάκια σε αυτοκίνητα της ΔΕΗ. Ενταση επικράτησε χθες το μεσημέρι, κατά την προσαγωγή του στο δικαστικό μέγαρο, όταν ομάδα ατόμων, που πρόσκεινται ιδεολογικά στον κατηγορούμενο, προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες του κτηρίου, ενώ κάποιοι εξ αυτών «άδειασαν» το περιεχόμενο πυροσβεστήρα στις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στα Δικαστήρια. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ, κατά την αποχώρησή τους, οι άγνωστοι έσπασαν το παρμπρίζ περιπολικού της Αστυνομίας. Από την Αστυνομία δεν αναφέρθηκαν προσαγωγές ή συλλήψεις. Ο 19χρονος κατηγορείται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, ενώ οι διωκτικές Αρχές αναζητούν άλλα πέντε άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στην έκρηξη.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Καλύτερο νησί η Μύκονος

Αθήνα
Ως καλύτερο ευρωπαϊκό νησί επέλεξαν για μια ακόμη χρονιά τη Μύκονο οι αναγνώστες της αμερικάνικης έκδοσης του περιοδικού Cond Nast Traveler, απονέμοντας στο νησί το Cond Nast Traveler Readers´ Choice Award. Η Μύκονος ξεπέρασε και πάλι τα πλέον ανταγωνιστικά νησιά της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης στην κατηγορία “Καλύτερο Ευρωπαϊκό Νησί” (“Best European Island”), μεταξύ των οποίων την Ιμπιζα, το Κάπρι, τη Μαδέρα και τη Μαγιόρκα, συμπληρώνοντας τη μεγαλύτερη συνολικά βαθμολογία (78.0). “Αισθανόμαστε ικανοποίηση αλλά και δικαίωση που το νησί μας κέρδισε και πάλι τις προτιμήσεις των Αμερικανών τουριστών. Αυτό σημαίνει ότι η κοινή προσπάθεια του Δήμου, των επαγγελματιών και όλων των κατοίκων βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και έχει την αναγνώριση των χιλιάδων αναγνωστών του εγκυρότερου ταξιδιωτικού περιοδικού του κόσμου”, δήλωσε για τη βράβευση αυτή ο Δήμαρχος Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ
´Οχι´ βιομηχανίες σε οικισμούς
κάτω των 2.000 κατοίκων

Αθήνα
Δεν επιτρέπονται βιοτεχνίες και επαγγελματικά εργαστήρια σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, σύμφωνα με την Ολομέλεια Συμβουλίου της Επικρατείας.  
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ´ αριθμ. 3218/2010 απόφασή της έκρινε ότι είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος οι διατάξεις του άρθρου 6 (παράγραφος 1) του Ν. 3325/2005 που επιτρέπουν, εντός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων και σε απόσταση 500 μέτρων περιμετρικά αυτών, την εγκατάσταση και λειτουργία επαγγελματικών εργαστηρίων χαμηλής όχλησης, που χρησιμοποιούν μηχανήματα ισχύος μέχρι 22 Κ.W. ή θερμικής ισχύος μέχρι 50 Κ.W.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, από το άρθρο 24 του Συντάγματος πηγάζει ότι είναι επιβεβλημένη η εξασφάλιση των καλύτερων όρων διαβιώσεως των κατοίκων και η λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και δεν «επιτρέπονται ρυθμίσεις και μέτρα που συνεπάγονται επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος».
Οι επίμαχες διατάξεις του Ν. 3325/2005, κατά την απόφαση, επιφέρουν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Το ΣτΕ ακύρωσε αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Πελοποννήσου του 2005 και της Διεύθυνσης Βιομηχανίας της Νομαρχίας Κορινθίας με τις οποίες επιτράπηκε η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου στον οικισμό Αγίου Βασιλείου του Δήμου Τενέας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ
Ανάκληση προϊόντος

Αθήνα
Την άμεση ανάκληση/απόσυρση προϊόντος με αλλεργιογόνες ουσίες από την ελληνική αγορά απαίτησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση μη γαλακτοκομικής κρέμας, που περιέχει πρωτεΐνη γάλακτος, η οποία δεν αναφέρεται στην επισήμανση της συσκευασίας της. Το συγκεκριμένο προϊόν παρήχθη στην Ιταλία και διακινήθηκε στην Ελλάδα, μέσω των εταιριών “Γάμα Δέλτα Εισαγωγική Μονοπρόσωπη ΕΠΕ” (Στρατιωτικό Πρατήριο Θεσσαλονίκης, Γρηγ. Λαμπράκη 13, Θεσσαλονίκη 546 22) και “Αλυσίδα Τροφοδοσίες Σούπερμάρκετ ΑΕ” (Κάμπος Τρίκλινου – ΚΕΡΚΥΡΑ 49100). Ειδικότερα, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία “Halta-Vegetable and whipped”, σε περιέκτες των 250 ml. Η ονομασία πώλησης του ανωτέρω προϊόντος στην αγορά της Κέρκυρας, μέσω της εταιρίας “Αλυσίδα Τροφοδοσίες Σούπερμάρκετ ΑΕ”, είναι “Halta-φυτική σαντιγί ζαχαροπλαστικής”, με αριθμό παρτίδας 104016 και ημερομηνία λήξης 15/12/2010. Η συνολική ποσότητα διακίνησης στην Ελλάδα είναι 418 συσκευασίες.
Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση/απόσυρση του συνόλου του παραπάνω προϊόντος από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΦΕΤ απευθύνει κάλεσμα στους καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν και είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες γάλακτος, να μην το καταναλώσουν.

ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Προσλήψεις αναπληρωτών

Αθήνα
Την πρόσληψη 667 αναπληρωτών καθηγητών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 2010-11.
Οι προσλήψεις αφορούν τους κλάδους ΠΕ01, ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04.01, ΠΕ04.02, ΠΕ04.04, ΠΕ06, ΠΕ08, ΠΕ15,ΠΕ16 και ΠΕ18.33 για τα σχολεία Γενικής Παιδείας.
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν στους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης για ανάληψη υπηρεσίας από 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2010. Ο πίνακας με τα ονόματα των εκπαιδευτικών είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας: www.minedu.gov.gr

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Κανονικά η διάθεση

Αθήνα
Χωρίς προβλήματα αλλά και με χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον ξεκίνησε χθες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην αγορά.
Οι τιμές κυμαίνονται από 67 ως 70 λεπτά το λίτρο στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις, στην περιφέρεια και για μικρές ποσότητες ξεπερνούν και τα 75 λεπτά, ενώ οι τιμές των εταιρειών εμπορίας καυσίμων διαμορφώνονται από 65 ως 67,5 λεπτά το λίτρο. Υπενθυμίζεται ότι οι μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης είχαν δεσμευθεί να πουλήσουν στα 67 λεπτά.
Το ενδιαφέρον και οι παραγγελίες των καταναλωτών είναι σήμερα περιορισμένο, καθώς οι περισσότεροι διαθέτουν αποθέματα στις δεξαμενές από την προηγούμενη χρονιά. Οι παραγγελίες εξαρτώνται και από την κατανάλωση, δηλαδή από τον καιρό. Πάντως, οι βενζινοπώλες αναμένουν ότι οι καταναλωτές φέτος λόγω του γενικότερου κλίματος θα είναι έτσι κι αλλιώς συγκρατημένοι. Συνεργεία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πραγματοποιούν από χθες ελέγχους για ελλιπείς παραδόσεις πετρελαίου από βυτιοφορείς, ενώ ανάλογες οδηγίες έχουν δοθεί στις Νομαρχίες.

ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ
Ζημιές από ανεμοστρόβιλο

Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε ανεμοστρόβιλος που έπληξε το απόγευμα της Πέμπτης την Κύθνο.  Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Κύθνου, Νίκος Μπουρίκης, είπε ότι από το φαινόμενο έπεσαν 10 με 15 κολόνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του νησιού να είναι χωρίς ρεύμα. Από τους ανέμους έπεσαν κολόνες του ΟΤΕ. Πρόσθεσε πως έχουν βυθιστεί σκάφη που βρίσκονταν στο λιμάνι, ξεριζώθηκαν δέντρα, ενώ οι άνεμοι παρέσυραν τις σκεπές από τρεις εκκλησίες, ενώ “παρέσυρε” παράθυρα και πόρτες από σπίτια. Είπε επίσης πως έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι του νησιού.

ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κατάπτωση βράχου

Αθήνα
Κατάπτωση βράχου σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στην περιοχή των Τεμπών με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία στην Εθνική Οδό. Από τις πέτρες υπέστη ζημίες ένα φορτηγό, ο δρόμος έκλεισε για λίγο αλλά παρενέβη η Τροχαία και ρύθμιζε την κυκλοφορία μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ
Τα τασάκια στα τραπέζια
τοποθετούν οι εστιάτορες

Αθήνα
Ετοιμοι να τοποθετήσουν ξανά τα τασάκια πάνω στα τραπέζια από αύριο δηλώνουν οι εστιάτορες, επικαλούμενοι την πτώση του τζίρου, ύστερα και από την εφαρμογή του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.
´Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη χρονική περίοδο που πάει να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος. Σε μια περίοδο που οι τζίροι των μαγαζιών έχουν αγγίξει και έχουν ξεπεράσει το 50%, δεν μπορεί να σε υποχρεώσει κανένας να εφαρμόσεις έναν αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος με δεδομένα τα στοιχεία που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε μείωση του τζίρου 25%. Αν στα 50 προσθέσουμε και τα 25 έχουμε τελειώσει´, είπε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Γιάννης Τσάκος.
´Θα βάλουμε τα τασάκια σε όλα τα τραπέζια. Ξέρουμε ότι μπορούν να μας κλείσουν, ούτως ή άλλως θα κλείσουμε γι? αυτό θέλουμε να τους δώσουμε τα κλειδιά να πληρώνουν τα ενοίκια, τη ΔΕΗ, τον Φ.Π.Α., τους Δήμους, τα πάντα. Να δούμε και τι θα κάνουν με τους 400.000 εργαζομένους στον χώρο εστίασης. Από τη Δευτέρα εδώ είμαστε και περιμένουμε να έρθουν να τους δώσουμε τα κλειδιά´, πρόσθεσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα