Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εφιάλτης τέλος

Σαντιάγο
Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χθες το απόγευμα η διαδικασία απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, που παρέμειναν για 69 ημέρες σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Η επιχείρηση σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το Χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού και διασώστες.
Συγγενείς των μεταλλωρύχων, που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο πρόεδρος, Σ. Πινιέρα.
Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ορυχείου έχει στηθεί ένα μικρό Νοσοκομείο, προκειμένου οι μεταλλωρύχοι να υποβληθούν στις πρώτες απαραίτητες εξετάσεις. Εν συνεχεία θα περάσουν λίγες ώρες με τις οικογένειές τους και αργότερα θα μεταφερθούν για περαιτέρω ιατρική παρακολούθησε σε Νοσοκομείο της πόλης.
Ο Χιλιανός υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η υγεία των πρώτων μεταλλωρύχων είναι αρκετά καλή. Τόνισε ότι σε γενικές γραμμές πάσχουν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιακής συχνότητας, όμως πρόσθεσε ότι οι γιατροί δεν ανησυχούν.
Το «θαύμα»
Ο Χιλιανός πρόεδρος μίλησε για «μια υπέροχη νύχτα, που οι Χιλιανοί και όλος ο κόσμος δε θα ξεχάσουν ποτέ. Ας μείνει πάντα μαζί μας το παράδειγμα των μεταλλωρύχων» είπε, ευχαριστώντας τον Θεό και τους διασώστες για την επιχείρηση.
Ο Σεμπαστιάν Πινιέρα δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα επιδιώξει την επιβολή αυστηρότερων κανονισμών εργασιακής ασφάλειας στα ορυχεία καθώς και σε άλλους τομείς. «Θυμάμαι τις πρώτες ημέρες, που δεν ξέραμε αν είναι ζωντανοί, δεν ξέραμε αν είναι νεκροί. Δεσμευτήκαμε να τους αναζητήσουμε και κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα