Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Στο Μόναχο μέλη της Εξεταστικής

Αθήνα
Στο Μόναχο θα μεταβούν την Τρίτη οκτώ μέλη
της Εξεταστικής Επιτροπής, που ερευνά την υπόθεση Siemens, προκειμένου να εξετάσουν τον Μιχ. Χριστοφοράκο και άλλα πρώην και νυν στελέχη
της γερμανικής εταιρείας.
Οι ερωτήσεις θα υποβληθούν γραπτώς και η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται από Γερμανούς δικαστικούς, παρουσία βεβαίως, των μελών της Επιτροπής.
«Οι προσδοκίες μας δεν είναι υπερβολικές – είναι όμως θετικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης.
Αντίθετα, ο Δημ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι «το ταξίδι στη Γερμανία δεν θα βγάλει τίποτα, γιατί γίνεται με όρους που βολεύει τη Siemens» και ακριβώς για αυτό δεν θα συμμετέχει στην αποστολή.
Παράλληλα τα μέλη της Εξεταστικής αποφάσισαν ομόφωνα να ζητήσουν παράταση εργασιών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, οι βουλευτές που θα μεταβούν στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, είναι ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Βασιλική Τσόνογλου (ΠΑΣΟΚ), ο Γρηγόρης Αποστολάκος, ο Κώστας Τζαβάρας και ο Πάνος Καμμένος (ΝΔ), ο Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) και ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (ΛΑ.Ο.Σ.).
Οι ερωτήσεις θα υποβληθούν προκαταβολικά, γραπτώς στους ερωτώμενους, και σε περίπτωση που χρειαστεί, οι βουλευτές θα έχουν το δικαίωμα υποβολής και δεύτερης σειράς γραπτών ερωτήσεων, ενώ η εξέταση των μαρτύρων θα γίνεται από Γερμανούς δικαστικούς, παρουσία βεβαίως, των μελών της Επιτροπής.
«Η σύμβαση δικαστικής συνδρομής μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, αυτό προβλέπει. Η έγκριση ήρθε μονάχα για γραπτές ερωτήσεις» διευκρίνισε ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σήφης Βαλυράκης.
«Δεν με προβληματίζει αυτό. Το ίδιο σύστημα ακολουθήθηκε και όταν πήγαν στη Γερμανία δικαστικοί. Αν κανείς δεν θέλει να απαντήσει, είτε γραπτώς είτε προφορικώς?», πρόσθεσε.
Αναθεώρηση των εγγράφων
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής, ερωτήθηκε επανειλημμένα από τους δημοσιογράφους, σε σχέση με το εμπιστευτικό έγγραφο του Στ. Γκρόζου, προέδρου της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, με το οποίο συνδέεται η υπόθεση Siemens με την εταιρεία Torcaso (με επικεφαλής συγγενικό πρόσωπο του Άκη Τσοχατζόπουλου την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά και με επιχειρηματική συνεργασία με τη Μονή Βατοπεδίου αργότερα), χωρίς όμως, περαιτέρω διευκρινίσεις.  Σε σχέση με τις διαμαρτυρίες βουλευτών, πως δεν είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη του εγγράφου αυτού, (το οποίο ανέδειξε χθες η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»), ο κ. Βαλυράκης απάντησε πως «Εξεταστική Επιτροπή δεν είναι μονάχα ο πρόεδρός της, αλλά και τα μέλη της. Οι βουλευτές θα έπρεπε να είναι πιο μελετηροί».
Ερωτηθείς δε, εάν ο ίδιος έχει ζητήσει (και πότε), να διευκρινιστεί για ποιον λόγο ο κ. Γκρόζος ζητά το άνοιγμα ενός τροφοδότη λογαριασμού από την Morgan Stanley στη Ζυρίχη, προς την εταιρεία Torcaso στην Αθήνα, σε σχέση πάντα με την υπόθεση Siemens, ο κ. Βαλυράκης απάντησε πως «δεν είναι το μόνο στοιχείο που χρειάζεται διερεύνηση».
«Μας προμηθεύουν με μονομερείς πληροφορίες. Επανειλημμένως έχω πει πως ο κ. Γκρόζος συμπεριφερόταν ως τροχονόμος και το συγκεκριμένο έγγραφο, είναι ένα από τα θέματα που δεν έχουν διερευνηθεί επαρκώς και ζητάμε διερεύνηση».
Με τη νέα διοίκηση της Επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, έχουμε ζητήσει την πλήρη αναθεώρηση όλων των εγγράφων για άνοιγμα λογαριασμών, γιατί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα, πως δεν κινείται η σχετική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Βαλυράκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα