Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης

Σαντιάγο
Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν γύρω από το ορυχείο Σαν Χοσέ στη Χιλή για να παρακολουθήσουν την επιχείρηση διάσωσης των μεταλλωρύχων, που ξεκίνησε χθες μετά τα μεσάνυχτα.
Την ίδια ώρα, πολλές προσφορές καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για τους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και διακοπές στα ελληνικά νησιά!
Η επιχείρηση ξεκίνησε παρουσία του Χιλιανού προέδρου, Σεμπαστιάν Πινέρα και του βολιβιανού ομολόγου του, Εβο Μοράλες καθώς ένας από τους 33 μεταλλωρύχους κατάγεται από τη Βολιβία.
Οι Αρχές έχουν ετοιμάσει έναν κατάλογο με τη σειρά με την οποία οι εργάτες θα βγουν στο έδαφος. Ωστόσο, πρώτα θα κατέβουν τέσσερις γιατροί για να εξετάσουν τους εργάτες και έτσι, αν κάποιοι παρουσιάζουν προβλήματα, η σειρά μπορεί να αλλάξει.
Η ανάσυρση της ειδικής κάψουλας από τη στοά μέχρι την επιφάνεια θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά. Μόλις φτάσουν στο έδαφος θα φορέσουν μαύρα γυαλιά και θα μεταφερθούν μέσα από φυσούνες σε ένα σταθμό πρώτων βοηθειών. Αν συντρέχει λόγος, θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε Νοσοκομείο στη γειτονική πόλη Κοπιαπό, διαφορετικά θα ξαναδούν (για λίγο πάντως) τους συγγενείς τους. Πλήρως έτοιμοι να ξαναβγούν στο φως θα είναι σε δύο με τρεις ημέρες.
Οι μεταλλωρύχοι παγιδεύτηκαν στις 5 Αυγούστου μετά από ατύχημα στο ορυχείο χαλκού και χρυσού όπου εργάζονταν κατά το οποίο κατέρρευσαν στοές. Ολοι κατάφεραν και μετακινήθηκαν σε στοά εκτάκτου ανάγκης όπου και παρέμειναν για σχεδόν 70 ημέρες.
Διακοπές
στην Ελλάδα?
Η περιπέτεια των 33 εγκλωβισμένων φαίνεται να έχει και μια θετική διάσταση, καθώς έχουν καταφθάσει πολλές και γενναίες προσφορές από όλο τον κόσμο.
Ελληνική μεταλλευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καλύψει τα έξοδα για μία εβδομάδα διακοπών στα ελληνικά νησιά για κάθε ένα από τους μεταλλωρύχους και τους οικείων τους. Ιταλικός τηλεοπτικός σταθμός προσφέρθηκε επίσης να τους δώσει δωρεάν ταξιδιωτικά πακέτα για την Ιταλία.
Τεράστια ποσά έχουν προσφερθεί από τηλεοπτικά δίκτυα για αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους μεταλλωρύχους, ενώ υπάρχουν και προτάσεις για εργασία και διαφημίσεις.
Επιπλέον, οι προτάσεις για δουλειά ανέρχονται πλέον σε δεκάδες. Μόνο ο Χιλιανός μεγιστάνας Λεονάρντο Φάρκας έδωσε 10.000 δολάρια κατ? άτομο. Τέλος, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τους προσκάλεσαν σε αγώνες τους.
Σε όλα αυτά πρέπει επίσης να προστεθούν προτάσεις για διαφημίσεις μπίρας, ρούχων, μεταλλευτικού εξοπλισμού καθώς και τα χιλιάδες δώρα: από iPod μέχρι εσώρουχα για τις συζύγους τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα