Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Απάντηση σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά,

στο άρθρο του συνεργάτη της έγκριτης εφημερίδας σας, κ. Κυριάκου Βασιλομανωλάκη, με τίτλο: «Γνωρίζετε τι θα κάνετε σε ένα σεισμό», της 11ης-10-2010, σελ. 31,  αναφέρεται ότι: «Σήμερα, ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους, κάποιοι αμέλησαν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού».
Επ? αυτού -και επειδή η «αμέλεια» (που σημαίνει: έλλειψη φροντίδας – ενδιαφέροντος, ολιγωρία, απροσεξία, αδιαφορία) είναι για τους εκπαιδευτικούς «βαριά κουβέντα», που δεν πρέπει κανείς να την «εκτοξεύει» ασυλλόγιστα- σας κάνω γνωστά τα παρακάτω:
Ήδη από το σχολικό έτος 2007 – 2008, στην 8η εγκύκλιο με Α.Π. Φ.31.4/1327/5-5-2008 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, στο 2ο θέμα, αναφέρεται: «Ασκηση ετοιμότητας στα σχολεία». Σχετ. 1. Το με Α.Π. Φ.9/2028/11-4-2008 έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, 2. Το με Α.Π.1199/1-10-2007 έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κρήτης. Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με τα παραπάνω σχετικά έγγραφα κάθε δεύτερη Τετάρτη του Οκτώβρη (Παγκόσμια Ημέρα για την Ελαχιστοποίηση των Φυσικών Καταστροφών) και την 22η Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Γης), κάθε έτους, πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας σε σχολικά κτήρια?».  
Αυτή είναι πάγια εντολή.
Εκτός, όμως, από αυτές τις ασκήσεις ετοιμότητας, με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, ζητείται «να λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση σεισμών – πυρκαγιών – πλημμυρών στα σχολικά κτήρια», να συνταχθεί σχέδιο εκκένωσης των κτηρίων σε ανάλογες περιπτώσεις αλλά και να γίνει αγορά του σακιδίου και η προμήθεια των εφοδίων πρώτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Το σχέδιο, το οποίο πρέπει να είναι αναρτημένο στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου, γνωστοποιείται ενίοτε και  στο γραφείο αρμοδιότητας του σχολείου ?επικαιροποιημένο, κάθε σχολική χρονιά, αν υπάρχουν αλλαγές στην αρχική σύνταξή του..
Οπως αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, στα σχολεία λαμβάνονται τα μέτρα που υπαγορεύουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την προστασία των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών -αφού κι εκείνοι κινδυνεύουν (!) εξίσου με τους μαθητές τους και η ευθύνη τους είναι μεγάλη σε περίπτωση τέτοιου έκτακτου συμβάντος. Οσον αφορά τη σχολική χρονιά που διανύουμε, η δεύτερη Τετάρτη του Οκτώβρη είναι στις 13 του μηνός, δηλαδή σήμερα. Τότε, λοιπόν, θα γίνουν οι ασκήσεις ετοιμότητας στα σχολεία και η ενημέρωση των μαθητών για την αντισεισμική προστασία.
Αντιγράφω τη σχετική ανάρτηση από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων: «Ασκηση ετοιμότητας μαθητών. Συντάχθηκε από τον/την Νίκος Δόβρος | 11 Οκτώβριος 2010. Υπενθυμίζουμε ότι η προσεχής Τετάρτη 13/10/2010 είναι η Δεύτερη Τετάρτη του Οκτωβρίου (Παγκόσμια ημέρα για την ελαχιστοποίηση των Φυσικών Καταστροφών) και ως εκ τούτου σύμφωνα με τα υπ? αριθμ. 606/01-06-07 (Περιφερειακή Δ/νση Π.Ε. και Δ.Ε. Κρήτης) και Φ.27/1342/100648/Γ1/14-09-07 (Δ/νση Σπουδών Π.Ε. του ΥΠΔΒΜΘ) πρέπει να πραγματοποιηθούν ασκήσεις ετοιμότητας μαθητών σε σχολικά κτήρια, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις όπως έχουν οριστεί με τα προαναφερθέντα έγγραφα».
Τελικά «κάποιοι» δεν έχουν αμελήσει να κάνουν το καθήκον τους, απλά υπακούουν σε εντολές άνωθεν, στον κατάλληλο χρόνο… Υπομονή, λοιπόν και… ψυχραιμία!

Με τιμή
Χριστίνη Τζομπανάκη
Νηπιαγωγός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα