Μουσείο Τυπογραφείας

Ενας μεσημεριανός περίπατος στο Θέρισο

Κύριε διευθυντά

όλα -και τα έξι- ΚΑΠΗ της πόλης των Χανίων την Παρασκευή 1-10-10 και ώρα 12.15 μ. αναχωρήσαμε για έναν περίπατο με προορισμό το γνωστό και ιστορικό Θέρισο της επαρχίας Κυδωνίας του Νομού Χανίων.
Το ξακουστό Θέρισο, το γνωστό στο ευρύ κοινό ως το μοναδικό ορεινό θέρετρο του Νομού Χανίων, όπου πολλοί αγάπησαν και λάτρεψαν για την ιδιομορφία του αλλά και με τα πάμπολλα ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου αιώνα και μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αι. έως το 1940.
Θα καταλάβατε ασφαλώς για ποιον εννοώ, που δεν είναι άλλος από τον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μεγάλο αυτόν άντρα της Κρήτης και γενικότερα όλης της Ελλάδας. Το άξιο τέκνο της χώρας μας, που διάλεξε αυτόν τον τόπο, το Θέρισο, με τα χιλιοτραγουδισμένα βουνά και υψώματά του και τις φυσικές ομορφιές του, για να χτίσει εκεί το εξοχικό του, που στην ουσία δεν ήταν εξοχικό αλλά το στρατηγείο του. Εκεί, την εποχή εκείνη, διοργάνωνε και κατέστρωνε τα σχέδιά του μαζί με τους συνεργάτες του, με τις συνελεύσεις που ελάμβαναν χώρα και τις σοβαρές αποφάσεις που επαίρνοντο τότε για την απελευθέρωση της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, όπως επίσης και για την πολυπόθητη Ενωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.
Δεν θα αναφερθώ περισσότερο επ? αυτού, διότι στερούμαι αρκετών πληροφοριών αλλά χρειάζονται και απαιτούνται ειδικές γνώσεις.
Βρήκα την ευκαιρία να γράψω αυτές τις λίγες αράδες για πρώτη φορά στη ζωή μου και ίσως είναι η τελευταία, αφού το έργο του ήταν τόσο μεγάλο, ατελείωτο και βαρυσήμαντο, το οποίο επετέλεσε, στα χρόνια της ζωής του και θα μείνει ανεξίτηλο ανά τους αιώνες. Το αυτό που θέλω, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΛΗΘΗΝ.
Και επανέρχομαι στην ουσία του περιπάτου, όπου ο καλός μας δήμαρχος των Χανίων, κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο έχων την αποκλειστική εποπτεία και αρμοδιότητα για τα ΚΑΠΗ της πόλεώς μας, είχε την ευγενική καλοσύνη να κεράσει ένα κρασί σε όλους τους φίλους του.
Στις ωραίες ταβέρνες του όμορφου και ιστορικού χωριού του Θερίσου, είχαν ετοιμάσει το βραστό κρέας (γίδα) με το παραδοσιακό πιλάφι καθώς και πολλά άλλα καλά, που κάνει ένα τραπέζι τέλειο. Τα πάντα ήταν πολύ ωραία και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Φάγαμε και ήπιαμε στην υγεία του παρ? όλο που δεν παραβρέθηκε μαζί μας, λόγω φόρτου εργασίας, ήταν εκτός Χανίων. Πάντως τσουγκρίσαμε τα ποτήρια με τους συμβούλους του και τους ευχηθήκαμε κάθε επιτυχία.
Οι υπεύθυνοι των μαγαζιών εξαιρετικοί απ? όλες τις απόψεις, αφού μας φερθήκανε άψογα, με αγάπη και προθυμία, ενώ στο τέλος μας κεράσανε γιαούρτι με μέλι, τσικουδιά και μυζηθρένια καλιτσούνια.
Ευχαριστούμε την ταβέρνα του κ. Καντουνάκη Γιάννη καθώς και το προσωπικό του και ιδιαίτερα το κορίτσι του, την Αθηνά, για την άψογη περιποίησή τους.
Αυτά και σταματώ, γιατί ήρθε η ώρα της αναχώρησής μας, στις 4.15 μ.μ. Μπήκαμε στο πούλμαν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, στην ωραία αυτή διαδρομή, διασχίζοντας το μικρό φαράγγι του Θερίσου με τα ατέλειωτα πλατάνια του μέχρι το χωριό Περβόλια.
Φθάσαμε αισίως στα ωραία Χανιά μας στις 5.10 μ.μ., απόλυτα ευχαριστημένοι και χαρούμενοι, με την ευχή πάντα τέτοιες εκδρομές και περιπάτους να έχουμε.
Την ευθύνη και την τάξη του περιπάτου του Β? ΚΑΠΗ για το Θέρισο την είχε αποκλειστικά η κοινωνική λειτουργός, η κα Ειρήνη Αρχοντάκη, την οποία και ευχαριστούμε.

Ευχαριστώ δια την φιλοξενία
Κανάκης Γιακουμινάκης
Μέλος του ΚΑΠΗ Νέας Χώρας Χανίων

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.