Μουσείο Τυπογραφείας

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Ηλεκτρική ενέργεια από περιττώματα σκύλων

Ενας εικαστικός με πτυχίο από το ΜΙΤ της Αμερικής, ονόματι Matthew Mazzotta, σχεδίασε ένα ειδικό πάρκο, το ´Park Spark´, του οποίου τα φώτα ανάβουν και παίρνουν ενέργεια από τα περιττώματα των σκύλων!
Η κατασκευή χρησιμοποιεί τα περιττώματα για να παραχθεί μεθάνιο το οποίο, αφού καεί, μετατρέπεται σε φως για τα φώτα του πάρκου τη νύχτα. Το σχέδιο, το οποίο συν-χρηματοδοτείται από το ΜΙΤ και την πόλη του Cambridge, θέλει να ανατρέψει την μέχρι τώρα εικόνα των πάρκων στη Βρετανία, και να ξεκινήσει κάτι καινούριο με πάρκα που θα τροφοδοτούνται και ουσιαστικά θα αυτο-τροφοδοτούνται με περιττώματα σκύλων ή αλλιώς βιο-αέριο.
Γιατί όμως ο καλλιτέχνης διάλεξε αυτή την παράξενη πηγή ενέργειας; Η απάντηση είναι στο μεθάνιο που περιέχουν. Το μεθάνιο είναι ένα από τα πρωτεύοντα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αφού είναι τόσο καταστροφικό όσο και το διοξείδιο του άνθρακα.
Ο ίδιος ο εφευρέτης λέει στην ιστοσελίδα του: ´Το σχέδιο Park Spark είναι η μεταμόρφωση των περιττωμάτων των σκύλων σε ενέργεια μεθανίου μέσω αυτής της -χωνευτικής- συσκευής διαθέσιμης προς το κοινό, που παρεμβαίνει και λειτουργεί σαν διαδραστικό μέσο πόλεως, ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητεί τα τωρινά αποχετευτικά συστήματα δίνοντας, παράλληλα, την ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν άμεσα και οι ίδιοι σε αυτή τη μετατροπή ενέργειας´.
Πηγή: newsbeast.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.