Μουσείο Τυπογραφείας

Εμβρυακά βλαστοκύτταρα σε ανθρώπους

Ουάσινγκτον
Την έγκριση για θεραπευτική χρήση βλαστικών κυττάρων, που προέρχονται από έμβρυα, έλαβε αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, η οποία ξεκίνησε ήδη τις πρώτες δοκιμές.
Ο πρώτος από τους ασθενείς με τραύματα στη σπονδυλικής στήλη ήδη υποβάλλεται μυστικά σε θεραπεία στην Ατλάντα.
«Οταν αρχίσαμε να εργαζόμαστε με ανθρώπινα εμβρυακά βλαστοκύτταρα το 1999, πολλοί προέβλεπαν ότι θα περνούσαν αρκετές δεκαετίες πριν μια τέτοια κυτταρική θεραπεία εγκριθεί για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», δήλωσε ο Τόμας Οκάρμα, πρόεδρος της εταιρείας Geron.
Οπως αναφέρει το Reuters, η Geron έλαβε άδεια από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για δοκιμές της μεθόδου έως και σε επτά αμερικανικά Νοσοκομεία.
Πάντως η Φάση Ι των κλινικών μελετών θα εξετάσει μόνο την ασφάλεια της θεραπείας και όχι την αποτελεσματικότητά της. Επίσης, στη μελέτη θα συμμετάσχουν μόνο ασθενείς με πολύ πρόσφατα τραύματα.
Κανείς δεν μπορεί, βέβαια, να προβλέψει τα αποτελέσματα, η ελπίδα όμως υπάρχει: Προηγούμενες δοκιμές σε παράλυτα πειραματόζωα είχαν δείξει ότι η μέθοδος βελτιώνει αισθητά την κινητικότητα.
Βλαστικά κύτταρα από τον μυελό των οστών ή άλλους ιστούς έχουν δοκιμαστεί και παλαιότερα σε ανθρώπους. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που θα χορηγηθούν σε ασθενείς κύτταρα από έμβρυα, τα οποία θεωρούνται πιο «ευέλικτα» από τα βλαστικά κύτταρα των ενηλίκων και μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα βλαστικά κύτταρα θα φέρουν επανάσταση στην Ιατρική.
Τα βλαστοκύτταρα της Geron προήλθαν από έμβρυα που περίσσεψαν από κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Τα κύτταρα αρχικά καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και υποβλήθηκαν σε μοριακούς χειρισμούς, ώστε να μετατραπούν σε πρόδρομα κύτταρα του νευρικού συστήματος.
Η ελπίδα είναι ότι τα κύτταρα αυτά θα μεταναστεύσουν στο σημείο του τραύματος στη σπονδυλική στήλη και θα αναλάβουν την αναγέννηση του κατεστραμμένου τμήματος του νωτιαίου μυελού και των νεύρων.
Ο πρώτος στον κόσμο ασθενής στον οποίο θα δοκιμαστεί θεραπεία με εμβρυακά βλαστοκύτταρα έχει ήδη εισαχθεί στο Κέντρο Σέπερντ της Ατλάντα, το οποίο ειδικεύεται στην αποκατάσταση τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη. Τα στοιχεία του θα κρατηθούν μυστικά.
Εγκριση από την FDA περιμένει, στο μεταξύ, μια ανάλογη θεραπεία της Advanced Cell Technology, η οποία σχεδιάστηκε για την καταπολέμηση μιας σπάνιας μορφής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.