Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ορκο ?πίστης? καθιερώνει το Ισραήλ

Ιερουσαλήμ
Ορκο πίστης προς το Ισραήλ ως ´εβραϊκό και δημοκρατικό´ κράτος, υποχρεούνται να δίνουν οι μετανάστες που λαμβάνουν την ισραηλινή ιθαγένεια, βάσει νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας.
Η διατύπωση προκάλεσε τις έντονες επικρίσεις Αράβων βουλευτών, οι οποίοι κάνουν λόγο για ρατσισμό και θεωρούν ότι αυτή υπονομεύει τα δικαιώματα της αραβικής μειονότητας της χώρας.
Εντονες είναι και οι αντιδράσεις των Παλαιστίνιων, σε μία εποχή κατά την οποία οι ειρηνευτικές συνομιλίες βρίσκονται σε αδιέξοδο εξαιτίας της άρνησης του Ισραήλ να επεκτείνει το μορατόριουμ για τον εβραϊκό εποικισμό στη Δυτική Οχθη.
Παρουσιάζοντας το μέτρο στο Υπουργικό του Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός,, Μπενιαμίν Νετανιάχου το υπερασπίστηκε λέγοντας ότι αντανακλά τη βάση της ύπαρξης του Ισραήλ.
´Δεν υπάρχει καμία άλλη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και κανένα άλλο εβραϊκό κράτος στον κόσμο. Αυτή είναι η βάση της ύπαρξής μας και όποιος θέλει να έρθει μαζί μας πρέπει να το αναγνωρίσει αυτό´, είπε στους υπουργούς του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Το νομοσχέδιο αφορά τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας -που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 25.000- οι οποίοι είναι παντρεμένοι με αραβικής καταγωγής Ισραηλινούς και ζητούν να λάβουν την ιθαγένεια στο πλαίσιο της επανένωσης της οικογένειάς τους.
Αντίθετα, δεν υποχρεούνται να δίνουν τον όρκο οι Αραβες Ισραηλινοί πολίτες, ούτε οι μετανάστες, σύμφωνα με τον αποκαλούμενο ´Νόμο της Επιστροφής´, που προβλέπει ότι κάθε Εβραίος έχει το δικαίωμα να γίνει Ισραηλινός πολίτης με τη μετανάστευση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα