Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προηγείται το ΠΑΣΟΚ της ΝΔ

Αθήνα
Απογοητευμένοι από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δηλώνουν οι περισσότεροι από τους μισούς από όσους μετείχαν σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για το ´Βήμα της Κυριακής´.
Πιστεύουν όμως ότι τα πράγματα θα ήταν ίδια ή χειρότερα αν είχε κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία. Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την ´Καθημερινή´, η ψαλίδα της εκλογικής επιρροής παραμένει ανοιγμένη σε διψήφια ποσοστά παρά τη φθορά του κυβερνώντος κόμματος.
Το 51,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Κάπα Research δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ καθόλου ικανοποιημένο και από το έργο του ιδίου του πρωθυπουργού δηλώνει το 45,2% του δείγματος.
Ταυτόχρονα, το 44,9% εκτιμά ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν στις εκλογές του 2009 είχε επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία, το 36,5% πιστεύει ότι θα ήταν τα ίδια και μόνο το 14,3% καλύτερα.
Η Ν.Δ. δεν φαίνεται να μπορεί να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από έξι στους δέκα (65,6%) πιστεύουν πια ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Σημειώνεται πως στη σχετική ερώτηση γίνεται λόγος μόνο για το Ταμείο και όχι για τα άλλα δύο μέλη της τρόικας.
Τον περασμένο Απρίλιο, όταν είχε ληφθεί η σχετική απόφαση (αλλά δεν είχαν ακόμη εφαρμοστεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα) το ποσοστό είχε διαμορφωθεί σε 41,9% έναντι 49,6% που δήλωνε ότι η προσφυγή ήταν αναγκαία.
Σύμφωνα με την Public Issue, το 29% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να πιστεύει ότι  καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι εκείνη που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και το 9% από τη Νέα Δημοκρατία. Υπέρ της συγκυβέρνησης τάσσεται μόλις το 2%, ενώ καθαρός ´νικητής´ είναι η αποδοκιμασία και για τα δύο κόμματα, αφού το 59% δηλώνει ότι καμία από τις παραπάνω λύσεις δεν είναι οι ενδεδειγμένη για τον τόπο.
Το 79% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης και το 89% από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οσον αφορά στην εκλογική επιρροή, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 42,5% (από 44% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ν.Δ. 28% (από 27%), το ΚΚΕ 11% (από 10,5%), ο ΛΑΟΣ παραμένει σταθερός στο 5,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% (από 4%), οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουν στο 2,5% και η Δημοκρατική Αριστερά υποχωρεί στο 1,5% από 2%. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Γ. Παπανδρέου με 40%, έναντι 21% του Αντ. Σαμαρά. Το 29% πιστεύει ότι καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ, το 9% της ΝΔ και το 59% καμία από τις δύο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα