Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ
Μηνύματα αισιοδοξίας για τον Δούναβη

Θετικά ήταν χθες τα μηνύματα από τις αναλύσεις στα νερά του Δούναβη, που έδειξαν ότι το επίπεδο ph των υδάτων δεν εγκυμονεί κινδύνους για το οικοσύστημα, λίγες ημέρες μετά τη διαρροή τοξικής λάσπης στην Ουγγαρία.
Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι συνέπειες των αλκαλικών ενώσεων στα νερά του Δούναβη θα είναι βραχυχρόνιες, το επίπεδο της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα, κυρίως με χρώμιο, μένει να προσδιορισθεί.
Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε πάντως χθες για κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. ´Πρέπει να εκκινήσουμε από την αρχή ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία´, δήλωσε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός και στέλεχος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη.
Ο ίδιος επεσήμανε, επίσης, τον κίνδυνο μόλυνσης του αέρα, όταν θα στεγνώσει η τοξική λάσπη.
Εν τω μεταξύ, ένας ακόμα νεκρός εντοπίστηκε χθες θαμμένος κάτω από την τοξική λάσπη ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στα επτά.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΡΟΜΑ
Συνάντηση Σαρκοζί – Πάπα
Από την επίσκεψη Σαρκοζί στο Βατικανό

Βατικανό
Οι απελάσεις των Ρομά βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Νικολά Σαρκοζί με τον πάπα Βενέδικτο, στο Βατικανό.
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα εν μέσω δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι το ποσοστό αποδοχής του ανάμεσα στους καθολικούς της Γαλλίας έχει, μέσα σε ένα χρόνο, μειωθεί από το 61% στο 47% και εν μέρει αυτό αποδίδεται στην αντιπαράθεση για τις απελάσεις των Ρομά.
Ο Σαρκοζί έλαβε καθολική ανατροφή, αλλά παρά τα εκκλησιαστικά διδάγματα, είναι δύο φορές διαζευγμένος. Η τρίτη σύζυγός του, η Κάρλα Μπρούνι – Σαρκοζί, δεν τον συνόδεψε στην επίσκεψη στο Βατικανό.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θέρμανση από μπύρα!

Λονδίνο
Μια ζυθοποιία στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας άρχισε την Τετάρτη να ανακυκλώνει τα απόβλητα από την παρασκευή της μπύρας της για την παραγωγή βιοαερίου, με αποτέλεσμα να παράγεται αρκετή ενέργεια για να καλύψει τις ανάγκες (θέρμανση και μαγείρεμα) 235 νοικοκυριών.
Το πρόγραμμα της ζυθοποιίας Adnams στο Σάουθγουολντ του Σάφολκ, που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία φυσικού αερίου British Gas, περιλαμβάνει τη μετατροπή σε βιοαέριο των απορριμμάτων από το κριθάρι που χρησιμοποιείται στην παρασκευή της μπύρας. Το παραχθέν βιοαέριο διοχετεύτηκε την Τετάρτη στο εθνικό δίκτυο φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τη ζυθοποιία, κάθε νοικοκυριό καταναλώνει για θέρμανση και μαγείρεμα ενέργεια που ισοδυναμεί με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται από τη διαδικασία παρασκευής 150 λίτρων μπύρας.
Τα απόβλητα του εργοστασίου του βιοαερίου μπορούν, επίσης, να χρησιμοποιηθούν από τους αγρότες ως λίπασμα για την καλλιέργεια του κριθαριού, από το οποίο παρασκευάζεται η μπύρα.
Το βιοαέριο παράγεται από τη ζύμωση οργανικών υλικών, ζωικών και φυτικών (μεθανοποίηση). Αρκετές χιλιάδες εργοστάσια μεθανοποίησης λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη με γεωργικά, βιομηχανικά και οικιακά οργανικά απόβλητα.
Τουλάχιστον το 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου μπορεί να διασφαλιστεί από το βιομεθάνιο, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης του εθνικού δικτύου φυσικού αερίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ
Πλησιάζει η ώρα
της ελευθερίας

Σαντιάγο
Την Τρίτη αναμένεται να βγουν στην επιφάνεια της Γης οι πρώτοι από τους 33 μεταλλωρύχους, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και δύο μήνες σε ορυχείο στη Χιλή. Τα τρία γεωτρύπανα απείχαν χθες λίγες ώρες από το να φτάσουν στον τελικό τους στόχο, στα 624 μέτρα, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα