Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

?Οχι? στο μνημόνιο

Με μικρή συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν χθες στα Χανιά οι συγκεντρώσεις που έγιναν στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ με βασικό αίτημα την ανατροπή του μνημονίου και την ακύρωση των αντιλαϊκών ρυθμίσεών του.
Στην απεργία συμμετείχαν εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ, εφοριακοί, δάσκαλοι, καθηγητές και εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις: Η πρώτη στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγοράς από την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 10 π.μ., στην πλατεία 1866 από το ΠΑΜΕ.
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ
´Όλοι ξέρουμε ότι οι όποιες αλλαγές αφορούν το σύνολο της μισθωτής εργασίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το νέο μισθολόγιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση με τον αδιανόητο διαχωρισμό νέων και παλαιών επιχειρεί να οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο τους νέους, ενώ ετοιμάζονται νέες περικοπές στις αποδοχές μας. Το μνημόνιο δεν είναι σχέδιο σωτηρίας της οικονομίας της χώρας. Είναι σχέδιο σωτηρίας του κεφαλαίου, είναι η μεγαλύτερη επιχείριση μεταφοράς πλούτου από τις τσέπες των εργαζομένων στα χρηματοκιβώτια των Τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών. Είναι απροκάλυπτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, τα οποία κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών. Η συμμετοχή στους αγώνες σήμερα δεν είναι δικαίωμα, είναι υποχρέωση´, ανέφεραν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ν. Χανίων.
´Απεργούμε για την ακύρωση των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων του μνημονίου. Για αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών. Για αύξηση των βασικών μισθών με ενσωμάτωση των επιδομάτων. Καλούμε τους εργαζομένους να δείξουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απεργώντας και συμμετέχοντας στις απεργιακές κινητοποιήσεις´, ανέφεραν.
Η ΕΛΜΕ
´Κάθε εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα έχει όλους τους λόγους να συμμετέχει στην απεργία και στο συλλαλητήριο και να διατρανώσει την αντίθεσή του σε αυτή τη λαίλαπα και τον κοινωνικό πόλεμο που έχουν ανοίξει οι κυβερνώντες με την πολιτική τους απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων. Στον τυφώνα που έρχεται χρειάζεται να σταθούμε όρθιοι´, ανέφεραν μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ που συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
´Ζητούμε την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση σε εφαρμογή του. Να ξανακερδηθεί ό,τι χάθηκε σε εργατικές κατακτήσεις και για να αποτραπούν τα ακόμα χειρότερα που προβλέπονται για τους δημόσιους υπαλλήλους στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2011. Να μην περάσει το νέο μισθολόγιο – ποινολόγιο, που με πρόσχημα τον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές τους. Να μην ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο´, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ με  συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Η ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
´Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο βιώνουμε τη βαρβαρότητα των μισθών και των συντάξεων πείνας, την έλλειψη προσωπικού, περισσότερα χρόνια δουλειάς και αφιλόξενο περιβάλλον, συγχωνεύσεις – καταργήσεις – ιδιωτικοποιήσεις που συνθέτουν ένα μαύρο τοπίο. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για την ανατροπή των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται και την απόκρουση όσων σχεδιάζονται´, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ταξικής Πορείας, μέλη της οποίας συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Ξεχώρισαν οι μαθητές

Στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, χθες στις 11 το πρωί, συμμετείχαν και φοιτητές του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, ξεχωριστή νότα στη συγκέντρωση, που ήταν υποτονική, έδωσαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Ακρωτηρίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για δημόσια και δωρεάν παιδεία.     

Τo ΠΑΜΕ

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε στις 10 π.μ., στην πλατεία 1866  το ΠΑΜΕ με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.  ” Το ΠΑΜΕ μαζί με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία για όλα αυτά τα προβλήματα σε πολλούς τομείς που αντιμετωπίζει ο Ελληνικός λαός με τις συνέπειες του Μνημονίου και των αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει ένα δις ευρώ στους μεγάλο- βιομηχάνους και επιχειρηματίες για επιδότηση ανεργίας. Τα χρήματα των εργαζομένων πάνε στον ΟΑΕΔ και αντί τα επιδόματα να γυρνάνε σε αυτούς, η κυβέρνηση τα δίνει στο κεφάλαιο. Θεωρούμε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και οι υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα, αγρότες, επαγγελματίες, βιοτέχνες πρέπει να συσπειρωθούν με τους αγώνες του ΠΑΜΕ για να δημιουργήσουμε έναν άλλον πόλο συγκρότησης” ανέφερε το μέλος της Γραμματείας ΠΑΜΕ κ. Γ. Φραγκιουδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα