Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απειλούνται διεθνώς οι ευρεσιτεχνίες

Η έλλειψη εφαρμογής των υφιστάμενων νόμων αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή που δέχεται διεθνώς η πνευματική ιδιοκτησία η οποία προκύπτει από ερευνητικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα σε ασιατικές χώρες και κυρίως την Κίνα.
Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων, χθες ο διακεκριμένος επιστήμονας Δρ. Robert Pozner σε διάλεξη την οποία έδωσε στο Πολυτεχνείο Κρήτης με θέμα “Η προστασία πνευματικών δικαιωμάτων”.
Ο κ. Pozner, ο οποίος ειδικεύεται στη μεταφορά τεχνολογίας από πανεπιστήμια στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων, τόνισε ότι η έλλειψη σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας από τους χρήστες της αποτελεί τη μία διάσταση του προβλήματος που αφορά τις τεχνολογικές καινοτομίες
– ευρεσιτεχνίες: “Η άλλη -και πιο σοβαρή- αφορά οικονομίες και ολόκληρες χώρες, με μεγάλη ανάπτυξη, οι οποίες δεν δείχνουν τον απαραίτητο σεβασμό όπως για παράδειγμα η Κίνα”, σημείωσε ο κ. Pozner διευκρινίζοντας ότι τα περισσότερα φαινόμενα παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας εντοπίζονται σε ασιατικές χώρες.  
Ο κ. Pozner υπογράμμισε ότι στο πλαίσιο αυτό ασκούνται ισχυρές πιέσεις από κράτη του δυτικού κόσμου στις χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες ώστε οι τελευταίες να προσαρμοστούν: “Οι διεθνείς οργανισμοί εμπορίου σε συνεργασία με πρεσβείες ανά τον κόσμο εργάζονται για να γίνει κάτι τέτοιο.  Παράλληλα, γίνονται βήματα ώστε οι διαφορετικές νομοθεσίες των κρατών να αποκτήσουν ομοιογένεια και να διευκολυνθεί έτσι η εφαρμογή τους. Γι? αυτό τον σκοπό οι
ΗΠΑ προσαρμόζουν τη νομοθεσία τους στους κανόνες και άλλων κρατών”, είπε ο κ. Pozner.
Ο καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, Απόστολος Δόλλας, ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τι προβλήματα διαπιστώνονται σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία που προκύπτει από ερευνητικές δραστηριότητες τόνισε μεταξύ άλλων: “Το νομοθετικό πλαίσιο γενικά υπάρχει, αλλά -όπως και σε πάρα πολλά άλλα πράγματα- εντοπίζεται πρόβλημα στην τήρηση των νόμων”.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι στο πλαίσιο της διάλεξης ο κ. Pozner εξήγησε το υπόβαθρο για διάφορα εθνικά συστήματα διπλωμάτων ευρεσιτεχνιών (πατεντών) και παρουσίασε διάφορα είδη πνευματικής ιδιοκτησίας που προκύπτουν από ερευνητικές δραστηριότητες, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που μπορούν να κατοχυρωθούν με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Επίσης, μίλησε για τις απαιτήσεις μίας εφεύρεσης ώστε αυτή να μπορεί να κατοχυρωθεί με πατέντα, καθώς και η διαδικασία έκδοσής της. 
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ
Ο κ. Pozner πρόκειται να δώσει μια ακόμα διάλεξη στις 13 Οκτωβρίου και ώρα 13:00 στο Αμφιθέατρο του Κτιρίου Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη, με θέμα “Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων από Πανεπιστήμια”. Στη διάλεξη αυτή ο κ. Pozner πρόκειται να παρουσιάσει με πιο τρόπο πανεπιστήμια των ΗΠΑ αξιοποιούν εμπορικά τις εφευρέσεις τους και θα δώσει παραδείγματα από επιτυχημένες εμπορικές αξιοποιήσεις για τεχνολογίες πανεπιστημίων των Η.Π.Α., πολλές από τις οποίες αναπτύχθηκαν από προπτυχιακούς φοιτητές. Επίσης, θα αναλύσει τις διαφορετικές επιλογές ως προς την εμπορική αξιοποίηση των τεχνολογιών, και θα παρουσιαστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν αυτή την επιλογή για κάθε εφεύρεση.
Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα