Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι και στα Χανιά, ενώ προγραμματίζονται δύο συγκεντρώσεις: Στις 11 το πρωί στην πλατεία Αγορά από την ΑΔΕΔΥ και άλλους φορείς και μία ώρα νωρίτερα, δηλαδή στις 10 π.μ., στην πλατεία 1866 από το ΠΑΜΕ.
Το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Χανίων σε χθεσινή ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα να συμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία.
Και συνεχίζει: ´Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση προβλέπει μείωση μισθών, αύξηση της ανεργίας και περικοπή των κοινωνικών δαπανών στην Υγεία, την Παιδεία και την Κοινωνική Ασφάλιση.
Η προετοιμασία για τα νέα σκληρά μέτρα και τη “δομική αναπροσαρμογή”της οικονομίας έχει ξεκινήσει με το νέο γύρο κατασυκοφάντησης των δημοσίων υπαλλήλων. Οι διαρροές για τον υπέρογκο Δημόσιο τομέα, η παρουσίαση στοιχείων για αύξηση του μισθολογικού κόστους στον Δημόσιο τομέα κατά 80% από το 2001, ενώ όλη τη δεκαετία οι μισθοί παραμένουν σταθεροί ως ποσοστό του ΑΕΠ, η στοχοποίηση τεσσάρων Υπουργείων (Υγείας, Παιδείας, Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη) για το 80% της δαπάνης για μισθούς, αλλά και η εμφάνιση των υψηλών αμοιβών σε συγκεκριμένα Υπουργεία επιλεκτικά, έχει σαν στόχο τη διαίρεση ανάμεσα στους δημόσιους υπαλλήλους, αλλά και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων και των άλλων κοινωνικών ομάδων. Τώρα όλοι ξέρουμε ότι οι όποιες αλλαγές αφορούν το σύνολο της μισθωτής εργασίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το νέο μισθολόγιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση, με τον αδιανόητο διαχωρισμό νέων και παλαιών επιχειρεί να οδηγήσει στο κοινωνικό περιθώριο τους νέους, ενώ ετοιμάζονται νέες περικοπές στις αποδοχές μας .
Το μνημόνιο δεν είναι σχέδιο σωτηρίας της οικονομίας της χώρας. Είναι σχέδιο σωτηρίας του κεφαλαίου, είναι η μεγαλύτερη επιχείριση μεταφοράς πλούτου από τις τσέπες των εργαζομένων στα χρηματοκιβώτια των Τραπεζών, των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών. Είναι απροκάλυπτη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά τα οποία κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με αγώνες δεκαετιών. Η συμμετοχή στους αγώνες σήμερα δεν είναι δικαίωμα , είναι υποχρέωση.
Την Πέμπτη απεργούμε για την ακύρωση των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων του μνημονίου.
Για απακατάσταση των μισθολογικών απωλειών.
Για αύξηση των βασικών μισθών με ενσωμάτωση των επιδομάτων.
Καλούμε τους εργαζόμενους να δείξουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, απεργώντας και συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνεται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 11 το πρωί´.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί ´τους δημόσιους υπαλλήλους των Χανίων σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση που οργανώνεται στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς για: Την ακύρωση του μνημονίου και των αντεργατικών πολιτικών που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση σε εφαρμογή του. Να ξανακερδηθεί ό,τι χάθηκε σε εργατικές κατακτήσεις και για να αποτραπούν τα ακόμα χειρότερα που προβλέπονται για τους δημόσιους υπαλλήλους στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2011. Να μην περάσει το νέο μισθολόγιο – ποινολόγιο, που με πρόσχημα  τον εξορθολογισμό των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές τους. Να μην ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα ό,τι έχει απομείνει από τον δημόσιο πλούτο´.
ΤΟ ΠΑΜΕ
Κάλεσμα σε απεργία αλλά και σε συγκέντρωση στα Νέα Καταστήματα (πλατεία 1866) στις 10 σήμερα το πρωί απευθύνει το ΠΑΜΕ Χανίων.  Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων:
´Πάρτε την απεργία στα δικά σας χέρια. Οργανώστε τη μέσα από απεργιακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Μην την αφήνετε να εξελιχθεί σε μια ακόμη απροετοίμαστη, ανοργάνωτη απεργία, χωρίς τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων. Σε μια ακόμη εκφυλισμένη απεργιακή κινητοποίηση, όπως επιδιώκει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.
Είναι επιλογή της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, είναι στάση συνειδητή. Επιδιώκουν και από αυτή την κινητοποίηση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες, να σπείρουν την απογοήτευση, την ηττοπάθεια στο κίνημα. Δεν έχουν ούτε στόχο, ούτε σχέδιο και θέληση να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή πολιτική. Επιδιώκουν μέσω τέτοιων άμαζων κινητοποιήσεων να εμφανίζονται με αγωνιστικό πρόσωπο και ταυτόχρονα να διευκολύνουν την κυβέρνηση στην υλοποίηση της βάρβαρης πολιτικής της.
Αυτό κάνουν χρόνια τώρα με την τακτική τους. Αυτό κάνουν και σήμερα και στην ουσία αποδέχονται τις θέσεις και την τακτική του προέδρου της ΓΣΕΕ, κ. Παναγόπουλου, ότι το μνημόνιο είναι μονόδρομος, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και πως δεν πρόκειται να γίνουν απεργίες το επόμενο διάστημα´. Και καταλήγει: ´Ελάτε με το ΠΑΜΕ, όλοι μαζί για να αντισταθούμε στις νέες περικοπές που ετοιμάζουν στους μισθούς και τα επιδόματά μας. Να εναντιωθούμε στην άρση της μονιμότητας, στις νέες μαζικές απολύσεις που ετοιμάζουν, στις σχέσεις εργασίας – λάστιχο, στον αυταρχισμό. Να εναντιωθούμε στα σχέδιά τους να μετατρέψουν τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, σε χώρους επενδύσεων και υπερκερδών των κεφαλαιοκρατών. Να εμποδίσουμε τη σύνδεση των μισθών μας με την παραγωγικότητα και την υποταγή των δημοσίων υπαλλήλων σε νόρμες και αντιλαϊκούς στόχους, που αυτοί θα καθορίζουν για να είναι το κράτος τους πιο αποτελεσματικό για το κεφάλαιο και τις πολυεθνικές. Να ματαιώσουμε την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε κράτος και εργοδότες να διαπραγματεύονται ατομικά, όπως επιδιώκουν. Να ματαιώσουμε τις αυξήσεις στη ΔΕΗ, το νερό, τα καύσιμα, τα εισιτήρια, το Φ.Π.Α., τις ανατιμήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Να αγωνιστούμε για την επαναφορά των δεκάδων ιατρικών πράξεων που μας περιέκοψαν, την καταβολή του εφάπαξ που το καθυστερούν χρόνια. Να μη γίνουμε συνένοχοι νέων αντιλαϊκών πολιτικών και μέτρων, μέσω του «Καλλικράτη»´.

Απεργούν και
οι υπάλληλοι
των φυλακών

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία ανακοίνωσε η Ενωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Αγιάς. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα πραγματοποιούνται εξωτερικές εργασίες από ομάδες κρατουμένων, επισκεπτήρια συγγενών κρατουμένων και συνηγόρων, παραλαβές και μεταγωγές κρατουμένων πλην των έκτακτων ιατρικών περιστατικών και της συμπλήρωσης 18μηνου. Αποφυλακίσεις και εσωτερικές λειτουργίες της φυλακής θα γίνονται κανονικά από το προσωπικό ασφαλείας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ
Κάλεσμα στην απεργία

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωί στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, απηύθυνε χθες η ΕΛΜΕ Χανίων. ´Στον τυφώνα που έρχεται χρειάζεται να σταθούμε όρθιοι και να μην σκύψουμε να περάσει γιατί θα μας ισοπεδώσει´, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, χθες, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Παύλος Κοτσιφάκης, σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ενωσης.   
´Η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων είναι δύσκολη αλλά τους ζητάμε να κατέβουν στις 11 το πρωί στην Αγορά για να δώσουν ένα βροντερό “παρών”. Επίσης, καλούμε τους άνεργους να δώσουν το σήμα ότι δεν κρύβονται στα σπίτια τους, απελπισμένοι και μόνοι, αλλά βγαίνουν στις πλατείες για το συλλογικό καλό´, είπε ο κ. Κοτσιφάκης.     
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, Φώτης Μπιχάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κάθε εργαζόμενος στον Δημόσιο τομέα έχει όλους τους λόγους να συμμετέχει στην απεργία και στο συλλαλητήριο και ´να διατρανώσει την αντίθεσή του σε αυτή τη λαίλαπα και τον κοινωνικό πόλεμο που έχουν ανοίξει οι κυβερνώντες με την πολιτική τους απέναντι στο σύνολο των εργαζομένων´.   
Συνεχίζοντας άφησε αιχμές για την ηγεσία της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή απεργία θα έπρεπε να είναι πανεργατική, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Εκπαίδευση “δραματική”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα