Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οδηγός η σχέση Ελλάδας – Κίνας

Βρυξέλλες
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην υπογραφή των ελληνοκινεζικών συμφωνιών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού στη χώρα μας, ο Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε – Ασίας, σημείωσε πως τα πρώτα επενδυτικά βήματα στη χώρα μας είναι πλέον γεγονός.
Εκτίμησε δε, ότι η νέα σχέση που εγκαινίασαν Πεκίνο και Αθήνα, μπορεί να γίνει «προπομπός» μιας νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ Ε.Ε. και Ασιατικών χωρών.
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η ελληνική προσπάθεια στην προσέλκυση των ξένων επενδύσεων αναγνωρίζεται διεθνώς και αυτή η διαδικασία δίνει στην Ελλάδα περισσότερη αξιοπιστία. “Εχουμε πείσει ότι βρισκόμαστε ως χώρα σε ένα διαφορετικό δρόμο”, είπε και συμπλήρωσε: “Είμαστε η Ελλάδα που ξεφεύγει με κόπο και θυσίες από μια δύσκολη κατάσταση”.
Ο Γ. Παπανδρέου πρόσθεσε πως στόχος του στη διάρκεια της Ευρασιαστικής συνόδου ήταν και η συνέχιση της προβολής των θετικών στοιχείων της Ελλάδας και αναφερόμενος στην επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, επισήμανε ότι οι συμφωνίες που υπεγράφησαν “ήταν ψήφος εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο ευρώ”.
“Οι έπαινοι προς τη χώρα μας, δεν σημαίνουν ότι τελειώνει η πορεία μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός και διευκρίνισε πως “οι επιτυχίες που σημειώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο διπλωματικές αλλά στηρίζονται στη διαμόρφωση στρατηγικών σχέσεων με μεγάλες οικονομικές δυνάμεις”. “Φαίνεται ότι η νέα σχέση μεταξύ Ελλάδας – Κίνας διαμορφώνει και το πλαίσιο για τη σχέση Ευρώπης – Κίνας και Ευρώπης – Ασίας γενικότερα”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Ελλάδα γίνονται σημαντικά επενδυτικά βήματα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «πριν από ένα χρόνο η χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού και σήμερα με τον κόπο και με τις θυσίες του ελληνικού λαού ανακτά την αξιοπιστία της διεθνώς».
Ταυτόχρονα, σημείωσε με έμφαση την ανάγκη ρύθμισης των αγορών διεθνώς ώστε να γίνουν εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών καθώς υπογράμμισε την ανάγκη, μετά και τη σκληρή εμπειρία της χώρας μας, να υπάρξει εποπτεία των διεθνών αγορών με διαφανείς διαδικασίες.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα τη διάσκεψη ASEM ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία της για τη συνεργασία ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης και της Ασίας σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την αντιμετώπιση της φτώχειας, το περιβάλλον και άλλα θέματα που απασχολούν τον πλανήτη.
Επανέφερε την πρότασή του για μια παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση και πρότεινε την εφαρμογή νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως είναι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, επί των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τα «πράσινα» ομόλογα, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη, την πράσινη τεχνολογία και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στο περιθώριο της διάσκεψης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ινδίας, Μοχάμαντ Ανσάρι, με τον οποίο συζήτησαν θέματα Τουρισμού και Εμπορίου. Επίσης, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τη νέα πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκιλιάρ, η οποία τον προσκάλεσε στη χώρα της.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον βασιλιά του Βελγίου, Αλβέρτο Β´.
Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα της Συνόδου των 27 Ευρωπαίων και των ομολόγων τους, από τα σημαντικότερα κράτη της ζώνης Ασίας – Ειρηνικού κυριάρχησε το αίτημα των ασιατικών χωρών να ενισχύσουν τη συμμετοχή τους στο ΔΝΤ. Επίσης, το ζητούμενο για τους Ευρωπαίους είναι να σταματήσει η τεχνητή υποτίμηση των ασιατικών νομισμάτων για να ευνοούνται οι εξαγωγές τους.
Στο περιθώριο των εργασιών οι ηγέτες Ασίας και Ευρώπης έκαναν ιδιαίτερες αναφορές στις πρόσφατες ελληνοκινεζικές συμφωνίες, καθώς κεντρικό πρόσωπο της Συνόδου ήταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος ζητά από την Ε.Ε. άρση του προστατευτισμού.

Σύσταση Ελληνοκινεζικού
Ινστιτούτου για τη Ναυτιλία

Στη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη αλλά και στις ελληνοκινεζικές σχέσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας Κίνας – Ευρώπης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης – Ασίας, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Αναφερόμενος ειδικότερα στη σημασία των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί Ελληνοκινεζικό Ινστιτούτο για την Ανάπτυξη και τη Ναυτιλία. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός δέχθηκε συγχαρητήρια από την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, για την πρόοδο της χώρας και την ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων, ενώ κατά τη συνεδρίαση διατυπώθηκαν θετικά σχόλια για το ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής του περιοδείας. Ο κ. Παπανδρέου έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα