Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κίνδυνοι από την αλόγιστη χρήση των αγροχημικών

Σημαντικούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία αλλά και το περιβάλλον ελλοχεύει η αλόγιστη χρήση των αγροχημικών που γίνεται στον ´βωμό´ της μεγιστοποίησης του κέρδους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται να ληφθούν δράσεις όπως: έλεγχος των πηγών ρύπανσης, μείωση των αγροχημικών και ορθολογική χρήση τους, σωστή πολιτική προκειμένου να εξοικειωθεί ο αγρότης και αφετέρου να αποκτηθεί περιβαλλοντική συνείδηση.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν κατά την παρουσίαση του νέου επιστημονικού βιβλίου του γεωπόνου, συγγραφέα και διευθυντή της ΑΤΕbank Χανίων, δρος Γιάννη Πολυράκη, με τίτλο «Ρύπανση του περιβάλλοντος από αγροχημικά».
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Νομού Χανίων.
Το βιβλίο παρουσίασε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Καρατζάς, ενώ για τον συγγραφέα και το έργο του μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης Γεώργιος Σταυρουλάκης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργο Καρατζά ´τα αγροχημικά απόβλητα αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα στη σημερινή εποχή. Όταν στη δεκαετία του ?60 άρχιζε η λεγόμενη «επανάσταση» της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή (ζιζανιοκτόνα, μυκητοκτόνα, λιπάσματα) κανείς δεν θα περίμενε ότι σήμερα, σαράντα χρόνια αργότερα, θα είχαμε φτάσει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση με τις φοβερές επιπτώσεις των αγροχημικών τόσο στο περιβάλλον όσο και στον άνθρωπο. Το βιβλίο του κ. Πολυράκη σήμερα έρχεται να προσθέσει ένα λιθαράκι σε αυτόν τον αγώνα της διάσωσης του πλανήτη και γενικότερα του περιβάλλοντος από έναν ρύπο όπως τα αγροχημικά. Η αλόγιστη χρήση τους, που γίνεται στον «βωμό» της μεγιστοποίησης του κέρδους έχει οδηγήσει σήμερα σ? αυτή την κατάσταση με τις φοβερές επιπτώσεις´. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζάς ´ο κίνδυνος έχει φτάσει στο επίπεδο του «κόκκινου». Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες δράσεις. Το βιβλίο του κ. Πολυράκη μπορεί να συμβάλλει προς την κατεύθυνση για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν. Δράσεις όπως: ο έλεγχος των πηγών ρύπανσης, η μείωση των αγροχημικών, η ορθολογική χρήση και σωστή πολιτική. Χρειάζεται να εξοικειωθεί αφενός μεν ο αγρότης και αφετέρου να αποκτηθεί περιβαλλοντική συνείδηση ότι τα αγροχημικά είναι μεγάλος κίνδυνος για τον πλανήτη´.
Από την πλευρά του ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Κρήτης, Γεώργιος Σταυρουλάκης, μιλώντας για τον συγγραφέα και το έργο του ανέφερε ότι: ´Ο Γιάννης Πολυράκης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Ξεκίνησε την καριέρα του ως γεωπόνος στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, συμμετείχε σε μία πρωτοπόρο ερευνητική ομάδα, η οποία ανακάλυψε και συνέθεσε τεχνητά μία από τις φερομόνες που αφορούσαν ιδιαίτερα το έντομο του πυρηνοτρήτη της ελιάς. Κάτι που έδωσε μεγάλη ώθηση στην καταπολέμησή του´.
´Το συγγραφικό  έργο του κ. Πολυράκη είναι πολύ πλούσιο. Την περίοδο του 2003 εκδίδει ένα βιβλίο, το οποίο αφορά την περιβαλλοντική γεωργία, το οποίο μάλιστα χρησιμοποίησα σε μάθημά μου στο Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο ΤΕΙ Κρήτης και δείχνει πώς μπορεί η γεωργία να λειτουργήσει φιλικά προς το περιβάλλον. Νομίζω ότι το νέο επιστημονικό του βιβλίο έρχεται να ξεκαθαρίσει και να συμπληρώσει τα όποια κενά υπήρχαν εξειδικεύοντας την επίδραση των αγροχημικών στο περιβάλλον.
Επίσης δίνει πολλές πληροφορίες, οι οποίες είναι κατάλληλες για έναν επιστήμονα ως συλλογή πληροφοριών αλλά και για έναν εκπαιδευτικό ως επιστημονικό εγχειρίδιο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα´, επεσήμανε.
Όπως τόνισε ο κ. Σταυρουλάκης ´τα αγροχημικά πάντα ήταν ένα εργαλείο. Όπως όλα τα εργαλεία έχουν καλή και κακή χρήση έτσι και αυτά. Όταν γίνεται σωστή χρήση και εφαρμογή τους πριν από τη συγκομιδή των προϊόντων ο κίνδυνος είναι ελάχιστος. Συνήθως οι κίνδυνοι απορρέουν από τη μη σωστή διαχείριση των φυτοφαρμάκων. Κίνδυνοι που μπορούν να επιβαρύνουν τον υδάτινο υδροφορέα, το έδαφος ή την ατμόσφαιρα μεταφέροντας τα φυτοφάρμακα σε περιοχές που δεν ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν´.
Ο συγγραφέας του βιβλίου, γεωπόνος και διευθυντής της ΑΤΕbank Χανίων δρ Γιάννης Πολυράκης επεσήμανε ότι: ´Ξεκίνησα τη συγγραφή του βιβλίου πριν από τέσσερα χρόνια. Επέλεξα τη συγκεκριμένη θεματολογία γιατί τα φυτοφάρμακα είναι ένα είδος χημικών ουσιών που βρίσκονται στην καθημερινότητά μας. Ως γεωτεχνικός είχα πάντα ευαισθησία για το θέμα των φυτοφαρμάκων και των συνεπειών που μπορεί να φέρει η αλόγιστη χρήση τους. Διότι πρέπει να γίνουμε όλοι κοινωνοί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα αγροχημικά κυρίως μέσα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Κίνδυνοι όπως καρκίνος, αλλοιώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στο ενζυμικό στο ανοσοποιητικό και στο αναπαραγωγικό σύστημα. Επίσης προκαλείται ρύπανση του οικοσυστήματος, στο νερό, την ατμόσφαιρα, τη χλωρίδα και πανίδα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα