Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ενθρονίστηκε ο Πατριάρχης Σέρβων

Πετς
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με συμμετοχή δυνάμεων της KFOR και της EULEX, ενθρονίστηκε χθες και επίσημα ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων, κ. Ειρηναίος.
Στην τελετή που έγινε στην ιστορική έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στο Πετς του Κοσόβου, ο μοναδικός εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας της Σερβίας που παρέστη ήταν ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ενώ προσήλθε και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Καρατζόρτζεβιτς και η σύζυγός του.
Η Αστυνομία της EULEX, στα διοικητικά σύνορα Σερβίας – Κοσόβου, στη διάβαση Ράσκα, δεν επέτρεψε την είσοδο στους ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης, Τόμισλαβ Νίκολιτς και Βέλιμιρς Ιλιτς. Οπως ανακοίνωσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Νίκολιτς, οι συνοριακές αρχές στη Ράσκα ισχυρίστηκαν ότι «στη συμφωνία της EULEX με τη σερβική κυβέρνηση δεν προβλέπεται η παρουσία, στην τελετή ενθρόνισης του Πατριάρχη, άλλων πολιτικών πέραν του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς».
Από την κυβέρνηση του Κοσόβου δεν υπήρξε εκπροσώπηση, απεναντίας παρέστησαν η ηγεσία της KFOR, στελέχη της UNMIK και της EULEX, εκπρόσωποι της Διεθνούς Κοινότητας στο Κόσοβο και διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Δημοσθένης Στωίδης και ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για θέματα προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο, πρέσβης Δημήτριος Μοσχόπουλος.
Το Ορθόδοξο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησε αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους μητροπολίτες Θεόληπτο, Ικονίας και Εμμανουήλ, Γαλλίας. Τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας, Θεoλόγος, την Κυπριακή Εκκλησία ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, Ιλαρίων, ενώ στην τελετή προσήλθαν και μουφτήδες της Μουσουλμανικής κοινότητας του Κοσόβου, που χειροκροτήθηκαν από τους πιστούς, κατά την είσοδό τους στη μονή.
ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ
Από νωρίς χθες το πρωί, ο χώρος περιμετρικά της μονής είχε κατακλυστεί από χιλιάδες πιστούς, που είχαν καταφτάσει με δεκάδες λεωφορεία από τη Σερβία, συνοδεία ιερέα και με κάθε μέσο από τους σερβικούς θύλακες του Κοσόβου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την ενθρόνιση του 45ου Πατριάρχη των Σέρβων. Ορισμένοι με τη σερβική σημαία ανά χείρας, άλλοι με λευκά μπλουζάκια, που στη σερβική και την αγγλική γλώσσα, έγραφαν: «Το Κόσοβο είναι η σερβική Ιερουσαλήμ» κι όλοι μ? ένα κέρι στο χέρι, περίμεναν καρτερικά την έναρξη της τελετής, στο ηλιόλουστο αλλά κρύο Πετς.
Ο Πατριάρχης Ειρηναίος πέρασε την πύλη της μονής στις 10 χθες το πρωί (τοπική ώρα), υπό χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, συνοδευόμενος από πλήθος ιερωμένων και μητροπολιτών, που έφεραν τα χρυσοποίκιλτα άμφιά τους, ενώ το πλήθος τον επευφημούσε. Αλλοι με δάκρυα στα μάτια κι άλλοι με την ιαχή «άξιος», στα ελληνικά.
Η επιβλητική τελετή ξεκίνησε αμέσως μετά την είσοδο στον ναό και, ακολουθώντας πιστά το τυπικό, διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες. Σ? αυτό το διάστημα, οι πιστοί παρέμεναν καθηλωμένοι στο προαύλιο της μονής περιμένοντας να ασπαστούν τον νέο ηγέτη της Σερβικής Ορθοδοξίας.
ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
Ο Πατριάρχης των Σέρβων στην ομιλία του μετά την ενθρόνιση αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο σερβικός λαός στο Κόσοβο.
«Αναλαμβάνω τον πατριαρχικό θρόνο σε μία εποχή δύσκολη, όπου υπάρχουν κατεστραμμένοι ναοί και μοναστήρια, πυρπολημένα σπίτια και εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι στην προσφυγιά, χωρίς δυνατότητα επιστροφής στις εστίες τους», τόνισε ο κ. Ειρηναίος. Αναφερόμενος στην επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου απευθύνθηκε στο διεθνή παράγοντα καλώντας τον να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων. «Απευθύνω έκκληση, κραυγή βοηθείας προς τις διεθνείς δυνάμεις που εμπλέκονται στη διαδικασία για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου και ζητώ να μην αδικήσουν τους Σέρβους. Μην επιβάλλετε λύση για το καθεστώς που θα αναγκάσει τον σερβικό λαό να εγκαταλείψει τις αιώνιες εστίες του, που θα το οδηγήσει στο αφανισμό», τόνισε ο σέρβος Πατριάρχης. Συμπλήρωσε ότι η διαφύλαξη της ειρήνης και η διασφάλιση της συμβίωσης των λαών θα πρέπει να αποτελέσει το γνώμονα όλων όσοι ασχολούνται με την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και κατέληξε: «Στο Κόσοβο υπάρχει χώρος για να ζήσουν ειρηνικά όλοι οι λαοί».
Ο 45ος Πατριάρχης των Σέρβων γεννήθηκε το 1930 στο χωρίο Βίντοβα της πόλης Τσατσάκ στην κεντρική Σερβία. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Αθήνα (1962 – 1963). Το 1975 εξελέγη επίσκοπος Νύσσης και στις 21 Ιανουαρίου του 2010 εξελέγη πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Η πρώτη, ανεπίσημη τελετή ενθρόνισης του πατριάρχη Σερβίας έγινε φέτος, στις 24 Ιανουαρίου, στον Καθεδρικό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα