Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταφύγιο για σπάνιους φτερωτούς επισκέπτες

Τον σημαντικότερο υγρότοπο της Κρήτης αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, η λίμνη της Αγιάς. Ωστόσο, η κακή διαχείριση του υδάτινου δυναμικού, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, με επίπτωση την απότομη πτώση της στάθμης του νερού προκαλεί τεράστια προβλήματα
στα μεταναστευτικά και ενδημικά πουλιά καθώς και στα άλλα ζώα
που βρίσκουν καταφύγιο στη λίμνη.
Την άμεση ανάγκη για την προώθηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και Διαχειριστικού Σχεδίου υπογραμμίζει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καυτηριάζοντας παράλληλα την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των φορέων που διαχειρίζονται έως σήμερα το νερό.   
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΗΣ
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Γιορτής Πουλιών, που διοργάνωσαν χθες στη λίμνη η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.
Ο βιολόγος – ορνιθολόγος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μιχάλης Δρεττάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι η λίμνη της Αγιάς φιλοξενεί περίπου 215 ειδών πουλιών, τα οποία  έχουν καταγραφεί: ´Ειδικά αυτή την περίοδο, που είναι φθινόπωρο και γίνεται μετανάστευση, η λίμνη έχει αυξημένη ποικιλότητα. Υπάρχουν υδρόβια και παρυδάτια πουλιά, αρπαχτικά πουλιά κ.ά.´, σημείωσε ο κ. Δρεττάκης και πρόσθεσε ότι ο βιότοπος έχει σημασία τόσο για τα πουλιά που μεταναστεύουν όσο και για τα πουλιά που ζουν μόνιμα εδώ.
´Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η παρουσία τους κυρίως γιατί έχει απαγορευτεί το κυνήγι αλλά ωστόσο υπάρχουν προβλήματα. Τα πουλιά που φωλιάζουν έχουν πρόβλημα με τη διαρκή πτώση -με απότομο τρόπο- της στάθμης κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η άνοδος και πτώση της στάθμης έχει ως συνέπεια την αυξημένη θήρευση των νεοσσών και τη μη ικανοποιητική αναπαραγωγή. Ειδικά η βαλτόπαπια, που φαίνεται ότι αναπαράγεται στη λίμνη της Αγιάς τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ είναι ένα είδος απειλούμενο παγκόσμια και θα πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη προσπάθεια για την προστασία της´, τόνισε ο κ. Δρεττάκης αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λίμνη, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε: ´Η λίμνη της Αγιάς είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος όχι μόνο των Χανίων αλλά ολόκληρης της Κρήτης και όχι μόνο για πουλιά αλλά για μια μεγάλη ποικιλία αμφιβίων και άλλων ειδών που χρησιμοποιούν τα νερά. Οπότε ως υγρότοπος είναι σημαντικότατος´.
ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Την ανάγκη να προστατευτεί η λίμνη από την αλόγιστη χρήση των νερών της τόνισαν τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.
Η βιολόγος και πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Μέλπω Σκουλά δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ´η λίμνη της Αγιάς υποφέρει τα πάνδεινα αυτή την περίοδο. Είναι αρκετά άδεια που σημαίνει ότι απειλείται σε μεγάλο βαθμό ο πληθυσμός των πουλιών αλλά και των άλλων ειδών που βρίσκονται στη λίμνη´.
Συνεχίζοντας η κα Σκουλά επεσήμανε τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη: ´Με τους ειδικούς έχουμε απόλυτη σύμπνοια. Με αυτούς που δεν έχουμε σύμπνοια είναι με εκείνους που θέλουν να αναπτύξουν την περιοχή με έναν τρόπο που δεν συνάδει με την προστασία του περιβάλλοντος. Η περιοχή είναι ΝATURA γιατί υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη πανίδα…´, τόνισε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι η περιοχή χρειάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, Διαχειριστικό Σχέδιο και φορέα διαχείρισης, ώστε να προσδιορίζονται επακριβώς οι δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή.
Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων Γιώργος Βλοντάκης μιλώντας για το ίδιο θέμα, ανέφερε, σχετικά: ´Η λίμνη είναι αντικείμενο μελέτης από τους ειδικούς από το 1994 οπότε έγινε και η πρώτη μελέτη προστασίας και ανάδειξης από την Περιφέρεια Κρήτης. Παρόλα αυτά όμως και παρότι τόσα χρόνια τώρα έχουν δοθεί πάρα πολλά λεφτά, υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή πρόοδος σε ό,τι αφορά την προστασία της λίμνης. Είναι σαφές ότι υπάρχει μια πλήρης ασυνεννοησία ως τώρα μεταξύ των φορέων. Αυτό έχει φανεί και στα δημοσιεύματα του Τύπου ειδικά με την περίπτωση του αδειάσματος της λίμνης και γι? αυτό για άλλη μια φορά λέμε ότι είναι επιτακτική η συγγραφή και προώθηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και όλων των νομοθετικών διαταγμάτων για να μπορέσει να λειτουργήσει φορέας διαχείρισης στην περιοχή´.

ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ:
´Η λίμνη πρέπει να διαφυλαχθεί´
Υπέρ της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και της άμεσης σύστασης φορέα διαχείρισης για την προστασία της λίμνης της Αγιάς τάχθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος έδωσε, μεταξύ άλλων, το ´παρών´ στη χθεσινή Γιορτή των Πουλιών.
Τον κ. Βάμβουκα συνόδευαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού «Δήμος Ενεργών Πολιτών» κ. Γιάννης Ευλογημένος, Λιάνα Σαρχάνη, Μέλπω Σκουλά και Γιώργος Φίλλης. Ο κ. Βάμβουκας, αφού συνομίλησε με τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την υφιστάμενη κατάσταση της λίμνης, τόνισε μεταξύ άλλων: ´Χρειάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και άμεση σύσταση του Φορέα Διαχείρισης στο πλαίσιο του προγράμματος NATURA 2000 που είναι ενταγμένη η λίμνη της Αγιάς. Απαιτείται έλεγχος των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ώστε να μην διαταράσσεται η πανίδα της περιοχής και να προστατευτεί η λίμνη από τη ρύπανση και από την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων, που οδηγούν στο γνωστό φαινόμενο της επικίνδυνης ελάττωσης της στάθμης των υδάτων της λίμνης. Όποια έργα σχεδιάζονται, όπως ο ποδηλατόδρομος, πρέπει να ενταχθούν στη λογική της μη όχλησης του φυσικού περιβάλλοντος και πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παρατηρήσεις και οι θέσεις των ειδικών. Η λίμνη της Αγιάς αποτελεί μια πολύτιμη φυσική προίκα του νέου μας Δήμου και πρέπει να διαφυλαχτεί και να αναδειχτεί όπως της αξίζει´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα