Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι εκλογές της FIDE

Στις 30 Σεπτεμβρίου στο Κάντι ? Μανσίισκ, παράλληλα με την διεξαγωγή της 39ης Ολυμπιάδας διεξήχθησαν οι εκλογές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την ανάδειξη νέου συμβουλίου. Αντίπαλοι σε αυτές ο νυν πρόεδρος της FIDE Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ, ο οποίος βρίσκεται στην θέση αυτή από το 1995 και ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ.
Όπως αντιλαμβάνεστε το διάστημα που προηγήθηκε, η κόντρα μεταξύ των αντιπάλων είχε οξυνθεί. Και οι δύο γύρισαν όλο τον κόσμο, επισκεπτόμενοι τις Ομοσπονδίες και υποσχόμενοι διάφορα ζητώντας την υποστήριξή τους. Καλύτερος στο παιχνίδι αυτό ο Ιλιουμζίνοβ, τόσο λόγω της οικονομικής δύναμης που έχει, όσο και λόγω μεγάλης πλέον εμπειρίας που έχει αποκτήσει σε εκλογές, τόσο στην παγκόσμια ομοσπονδία σκακιού, όσο και στην Καλμουχία, όπου είναι πρόεδρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Στον αντίποδα ο Καρπόβ, έδινε υποσχέσεις που θα υλοποιούσε όταν θα εκλεγόταν, ενώ παράλληλα τόσο αυτός όσο και οι συνεργάτες του κατήγγειλαν επανειλημμένα τον Ιλιουμζίνοβ για διαφθορά και ανέντιμο προεκλογικό αγώνα. Παράλληλα ο Κάρποβ υπέβαλε μήνυση εναντίον της FIDE (υποστηριζόμενος από 5 Ομοσπονδίες) για θέμα που είχε  κάνει με την προεκλογική διαδικασία της υποβολής των υποψηφιοτήτων και ζητούσε από το δικαστήριο επίλυσης αθλητικών διαφορών να ακυρώσει το ψηφοδέλτιο του Ιλιουμζίνοβ. Το δικαστήριο απέρριψε την μήνυση και δικαίωσε την FIDE.
Οι εκλογές λοιπόν έγιναν και όπως ήταν αναμενόμενο ο Ιλιουμζίνοβ ήταν ο μεγάλος νικητής. Στα 150 έγκυρα ψηφοδέλτια, πήρε 95 και ο Κάρποβ 55.
Κατά συνέπεια το νέο συμβούλιο της FIDE έχει ως ακολούθως:
Πρόεδρος Κιρσάν Ιλιουμζίνοβ (Ρωσία).
Αναπληρωτής πρόεδρος Γιώργος Μακρόπουλος (Ελλάδα),
Αντιπρόεδρος Νκούμπε Λιούις (Ζάμπια),
Αντιπρόεδρος Μπεατρίζ Μαρινέλο (Βραζιλία – Χιλή),
Γραμματέας Ιγκνάσιους Λεόνγκ (Σινγκαπούρη),
Ταμίας  Νάιγκελ Φρίμαν (Βερμούδες).
Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών η πλευρά Κάρποβ, μιλούσε για φάρσα εκλογών και κατήγγειλε τους πάντες και τα πάντα.
Να σημειώσουμε ότι αμέσως μόλις ο Κάρποβ έχασε τις εκλογές, ο ταμίας της FIDE Νάιγκελ Φρίμαν πήγε και μίλησε στον Δρ. Ρόμπερτ Βον Βεϊνζάκερ της Γερμανικής Ομοσπονδίας (μιας από τις 5 που είχε στηρίξει τον Κάρποβ στην μήνυση) λέγοντας του ότι τώρα πλέον η FIDE θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των ομοσπονδιών αυτών. Στο άκουσμα της απειλής ο δρ Βεϊζσάκερ κατέρρευσε και τον πήγαν στο νοσοκομείο.
Και ενώ προηγήθηκαν όλα αυτά, την επόμενη των εκλογών, Ιλιουμζίνοβ και Κάρποβ, έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου, χαμογελαστοί, γεμάτοι φιλοφρονήσεις ο ένας για τον άλλο και είπαν ότι έλυσαν τις διαφορές τους.
Ο Ιλιουμζίνοβ δήλωσε πως θα υιοθετήσει μερικές από τις προτάσεις της προεκλογικής καμπάνιας του Κάρποβ και του πρότεινε την θέση του αντιπροέδρου. Ο Κάρποβ δήλωσε πως θα σκεφτεί την πρόταση και θα απαντήσει στο ερχόμενο διάστημα.
Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος. Καλημέρα σας?


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα