Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΣΤΗ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ
Συγγνώμη ζήτησαν οι ΗΠΑ
Ουάσινγκτον
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν και επίσημα συγγνώμη από τη Γουατεμάλα επειδή πριν από πολλές δεκαετίες Αμερικανοί γιατροί μόλυναν σκόπιμα εκατοντάδες ανθρώπους με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες για να τους χρησιμοποιήσουν στα πειράματά τους.
Η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον και η υπουργός Υγείας, Κάθλιν Σιμπέλιους, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χαρακτηρίζουν “ανήθικα” και “κατακριτέα” τα πειράματα που διεξήχθησαν τη διετία 1946 – 48.
“Μολονότι τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν πριν από 64 χρόνια, έχουμε σοκαριστεί που μια τέτοια κατακριτέα έρευνα έγινε υπό την καδοθήγηση του Δημόσιου Τομέα Υγείας” τονίζεται στην ανακοίνωση. “Λυπούμαστε πολύ που συνέβη κάτι τέτοιο και ζητούμε συγγνώμη από όλα τα άτομα που έπεσαν θύματα τέτοιων αποτροπιαστικών πρακτικών”, προσθέτουν οι δύο Αμερικανίδες υπουργοί.
Η αποκάλυψη για τα πειράματα αυτά έγινε τον περασμένο Ιανουάριο από τη Σούζαν Ρέβερμπι, καθηγήτρια στο Κολέγιο Γουέλσλι της Μασαχουσέτης, η οποία δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την έρευνα που είχε κάνει για το θέμα. Σύμφωνα με τη Ρέβερμπι, Αμερικανοί κυβερνητικοί γιατροί μόλυναν σκοπίμως άτομα με σύφιλη και βλεννόρροια.
Η καθηγήτρια ανακάλυψε τα έγγραφα που περιέγραφαν τη μελέτη ενώ ερευνούσε παρόμοια πειράματα τα οποία είχαν γίνει μία δεκαετία νωρίτερα σε βάρος Αφροαμερικανών ανδρών. Οι Υπηρεσίες Υγείας των ΗΠΑ έκαναν τα πειράματα παραπλανώντας τα “ανθρώπινα πειραματόζωα” που πίστευαν ότι εμβολιάζονται κατά της σύφιλης. Στόχος των ερευνητών ήταν να διαπιστώσουν αν η πενικιλίνη, που τότε είχε μόλις ανακαλυφθεί, μπορούσε να προλάβει τη σύφιλη εκτός από το να τη θεραπεύσει.
Στη Γουατεμάλα αντικείμενα μελέτης έγιναν 696 άτομα. Επρόκειτο για άνδρες κρατούμενους σε φυλακές και σε άνδρες και γυναίκες, τροφίμους του Εθνικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της χώρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν άρρωστες ιερόδουλες για να μεταδώσουν τις ασθένειες στους κρατούμενους άνδρες.

ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Κατάργηση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας
Βελιγράδι
Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε απόφαση για κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Με βάση την απόφαση, η οποία θα τεθεί προς εξέταση στο Σερβικό Κοινοβούλιο, από το νέο έτος στον στρατό θα υπηρετούν μόνον όσοι επιθυμούν.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, οι ενήλικοι άρρενες μπορούσαν να επιλέξουν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις για έξι μήνες ή να προσφέρουν κοινωνική εργασία για εννέα μήνες.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναινετική λύση
ζητά ο Ομπάμα
Ουάσινγκτον
Την υποστήριξή του στην επανένωση της Κύπρου με τη μορφή διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας εκφράζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του με την ευκαιρία του εορτασμού της 50ής επετείου από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Μπαράκ Ομπάμα τονίζει ότι οι ΗΠΑ και η Κύπρος συνδέονται από μακρά ιστορία φιλίας αλλά και από τα κοινά τους ιδεώδη, όπως και από τη μεγάλη συμβολή των Αμερικανών κυπριακής καταγωγής στην πρόοδο των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρει ότι φέτος συμπληρώνονται επίσης 50 χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Αμερική και την Κύπρο και επισημάνει ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην εμβάθυνση και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Τέλος, εκφράζει την ελπίδα για μελλοντική ασφάλεια και ευημερία και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει τις αποφασιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού και εκφράζει την πεποίθηση ότι είναι εφικτή μια λύση που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και των κοινοτήτων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ
Πλησιάζει η ώρα
του απεγκλωβισμού
Σαντιάγο
Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να απεγκλωβιστούν οι 33 μεταλλωρύχοι που είναι παγιδευμένοι εδώ και δύο μήνες σε ορυχείο της Χιλής.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους κοντά στο ορυχείο του Σαν Χοσέ, ο υπουργός ορυχείων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν, ανακοίνωσε ότι ο απεγκλωβισμός θα γίνει νωρίτερα από το αναμενόμενο.
´Είναι ένα θετικό στοιχείο που δείχνει ότι ορισμένα πράγματα προχωρούν πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν´, ανέφερε ο Χιλιανός υπουργός.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Φονική καταιγίδα
Μαϊάμι
Δώδεκα νεκρούς άφησε στο πέρασμά της από τη Τζαμάικα η τροπική καταιγίδα ´Νικόλ´, ενώ άλλα τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η καταιγίδα θα πλήξει τις ακτές του Ατλαντικού από τη Νότια Καρολίνα μέχρι τη Νέα Αγγλία.
Η καταιγίδα ´Νικόλ´ αναπτύχθηκε ως ένα μικρό φαινόμενο, μόλις για έξι ώρες την Τετάρτη αλλά συνοδευόταν από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη Τζαμάικα, τα Νησιά Κάιμαν, την Κούβα, τη Φλόριντα και τις Μπαχάμες. Τα κατάλοιπα της καταιγίδας κινούνται προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, όπου αναμένονται κυρίως θυελλώδεις άνεμοι.
Πάντως την Πέμπτη, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βόρεια Καρολίνα λόγω της καταιγίδας, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν βγήκε από κεντρικό αυτοκινητόδρομο, την ώρα σφοδρής βροχόπτωσης και έπεσε σε ένα κανάλι.
Στην ορεινή Τζαμάικα, ύστερα από τρεις ημέρες καταρρακτωδών βροχοπτώσεων λόγω της καταιγίδας, έγιναν πλημμύρες, στις οποίες αποδίδεται ο θάνατος δώδεκα ανθρώπων. Αγνοείται δε, η τύχη άλλων οκτώ, που εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί.

ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σκοτώθηκαν τρεις
ξένοι στρατιώτες
Καμπούλ
Τρεις στρατιώτες, ανάμεσά τους δύο Ρουμάνοι, των διεθνών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους χθες στο νότιο Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ και του Υπουργείου Αμυνας της Ρουμανίας. Δύο Ρουμάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας, την ώρα που περνούσαν με το όχημά τους στην επαρχία Ζαμπούλ, ανέφερε η ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας. Ενας ακόμη στρατιώτης, η εθνικότητα του οποίου δεν είχε γίνει γνωστή μέχρι χθες βράδυ, σκοτώθηκε σε άλλη επίθεση στο νότιο Αφγανιστάν ενώ ένας στρατιώτης από τη Ρουμανία τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε στρατιωτικό Νοσοκομείο. Από την έναρξη της αποστολής τους στο Αφγανιστάν, οι ρουμανικές δυνάμεις έχουν χάσει 17 στρατιώτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα