Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σεβασμό στα δικαιώματα των μεταναστών

Γενεύη
Μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε χθες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από τις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, καλώντας τες παράλληλα να επικυρώσουν το Διεθνές Σύμφωνο για την Προστασία των Μεταναστών Εργατών.
Η απόφαση του ΟΗΕ δεν κατονομάζει τις χώρες που αυτή τη στιγμή παραβιάζουν τα δικαιώματα των μεταναστών, όμως η ύπατη αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κατήγγειλε πιο άμεσα τη γαλλική πολιτική απέναντι στους Ρομά στην έναρξη της 15ης συνεδρίασης του Συμβουλίου.
Οι χώρες υποδοχής “ασκώντας το δικαίωμά τους να υιοθετούν μέτρα για τη μετανάστευση, πρέπει (…) να εγγυώνται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών”, δήλωσε ο μεξικανός πρέσβης, Χουάν Χοσέ Γκομές Καμάτσο, παρουσιάζοντας την απόφαση που κατατέθηκε από τη χώρα του εξ? ονόματος πολλών λατινοαμερικανικών χωρών, ανάμεσά τους η Βραζιλία, η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και η Κολομβία.
“Είναι γνωστό ότι οι περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές δεν εμποδίζουν την παράνομη μετανάστευση”, πρόσθεσε ο Καμάτσο.
Η απόφαση υιοθετήθηκε χθες από τα 47 μέλη του Συμβουλίου και υποστηρίχθηκε από τη Βοσνία, την Τουρκία, τον Λίβανο, τις Φιλιππίνες και τη Σερβία.
Στο κείμενο που υιοθετήθηκε οι χώρες εκφράζουν “ανησυχία για τον αυξανόμενο και σημαντικό αριθμό μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα διεθνή σύνορα χωρίς χαρτιά”.
Ζητά επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από τις χώρες υποδοχής, να επικυρώσουν το Διεθνές Σύμφωνο για την Προστασία των Μεταναστών Εργατών, που έχει στόχο την προστασία των μεταναστών εργατών από την εκμετάλλευση.
Καμία δυτική χώρα (εκτός από την Αλβανία και τη Βοσνία) δεν έχει υπογράψει αυτό το σύμφωνο μέχρι στιγμής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα