Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προϋπολογισμός ευθύνης

Αθήνα
Θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο να κατανοήσει και μέσα από το σχέδιο του προϋπολογισμού ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει ακόμα αλλά και ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή.
Ο  κ. Παπανδρέου είπε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι οι κόποι δεν πρέπει και δεν θα πάνε χαμένοι, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των υπουργείων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν ήδη τεθεί για το 2011 στο σκέλος των δαπανών και των εσόδων. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η επιτυχημένη δημοσιονομική προσπάθεια του 2010 δεν χωρεί εφησυχασμούς, καθώς από την δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2011 θα εξαρτηθεί η έξοδος της Ελλάδας για δανεισμό στις διεθνείς αγορές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, καθώς επίσης και οι υπουργοί, υφυπουργοί: Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ευ. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Τ. Μπιρμπίλη, Δ. Ρέππας, Λ. Κατσέλη, Α. Λοβέρδος, Φ. Σαχινίδης και Γ. Πεταλωτής.
Στο μεταξύ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός βασίζεται στο τί έχει κάνει η κυβέρνηση για το 2010 και επισήμανε ότι «αν και το 2011 είναι μια, επίσης, πολύ δύσκολη χρονιά, ξεκινάμε από καλύτερη βάση».
Επιπλέον, απέκλεισε κατηγορηματικά μαζική μετάταξη προϊόντων από το 11% στο 23% του Φ.Π.Α.
Ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του 2011 θα θέσει σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του πακέτου του μνημονίου για να μειωθεί το έλλειμμα στην περιοχή του 7%. Βάσει των όσων προβλέπει το μνημόνιο, το 2011 θα πρέπει μπουν στα ταμεία του κράτους επιπλέον 5,3 δισ. ευρώ και οι κρατικές δαπάνες θα μειωθούν πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τον Φ.Π.Α. το οικονομικό επιτελείο απορρίπτει το σενάριο της «μαζικής μετάταξης» στο 23% για να εξευρεθεί 1 δισ. ευρώ.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει και έσοδα που ήδη εισπράττονται από εφέτος:
– 600 εκατ. ευρώ από την αύξηση του ΕΦΚ σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα.
– 400 εκατ. ευρώ από τη μείωση του 13ου και 14ου μισθού και επιδομάτων.
– 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση 13ης και 14ης σύνταξης.
Σε περίπτωση που οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού παρουσιάζουν αποκλίσεις τότε θα ενεργοποιείται ο μηχανισμός αυτόματης περιστολής δημοσίων δαπανών.
Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει ακόμη τις εκτιμήσεις εσόδων – εξόδων για το οικονομικό έτος, τα συνολικά ετήσια ανώτατα όρια δαπανών ανά υπουργείο και ανά κατηγορία δαπανών, το προτεινόμενο ύψος αποθεματικού, την προτεινόμενη χρήση ενδεχόμενου πλεονάσματος, το προτεινόμενο μέγιστο ύψος δανεισμού (από εγχώριες και ξένες πηγές), τη μεταφορά πόρων μέσω επιδοτήσεων, την κατάσταση του ανεξόφλητου χρέους και επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, αλλά και τη σύνταξη τριετούς κυλιόμενου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου Στρατηγικής που περιλαμβάνει τους στόχους της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία.
Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του 2011 υπόκειται στους περιορισμούς που θέτει το νέο πλαίσιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Έτσι, οι υπερβάσεις δαπανών θα γίνονται μόνο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Διαβεβαιώσεις
Γ. Πεταλωτή
Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα για το 2011 έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το 2010, ενώ για το 2011 είπε πως «όχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα, από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά που έχουν ανακοινωθεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του Έλληνα πολίτη».
Ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στο πώς θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου για το 2011, εάν θα αυξηθεί ο Φ.Π.Α. και εάν θα υπάρξει εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι συζητούνται και προσδιορίζονται οι εναλλακτικές λύσεις.
«Προς το παρόν γνωρίζουμε ότι θα προκριθεί εκείνη η λύση που θα είναι ευνοϊκότερη για τους πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, τους αδύναμους, αλλά και όλους τους πολίτες» ανέφερε.
Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης ότι ο περυσινός προϋπολογισμός για το 2010 θα ήταν ο τελευταίος που θα γινόταν με βάση το μοντέλο που γνωρίζαμε μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα είπε ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά συντάσσει προϋπολογισμό με βάση πραγματικά στοιχεία και διαφορετικό μοντέλο, ώστε να μπει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας, να υπάρχουν λεπτομερείς εκθέσεις στοιχείων κάθε τρίμηνο, η Βουλή να ελέγχει όλα τα στοιχεία για τους φορείς του Δημοσίου και να υπάρχει τριμελής επιτροπή σε κάθε υπουργείο -όπως γινόταν ήδη μέσα στο 2010- που θα παρακολουθεί όλα τα στοιχεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού.
«Βάζουμε τέρμα στη χαλαρότητα των δημοσιονομικών, ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως που θα έχει και προβολή προς το μέλλον», τόνισε ο κ. Πεταλωτής.
ΚΚΕ: Προεκλογικό τέχνασμα
οι διαβεβαιώσεις
Προεκλογικό τέχνασμα χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης πως το 2011 δεν πρόκειται να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «εκτός από τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο έχουν και άλλα προαποφασισμένα. Μόνο αν ο λαός τους αναγκάσει, με την πάλη και την ψήφο του δεν θα τα προχωρήσουν. Για αυτό πρέπει να υπερψηφίσει τους συνδυασμούς της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζει το ΚΚΕ και να αναπτύξει τη κοινή αγωνιστική πάλη για τα δικαιώματά του».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα