Μουσείο Τυπογραφείας

Δεν έχω τίποτα να προσθέσω για την υπόθεση Βατοπεδίου

Αθήνα
Με ένα κείμενο έξι σημείων και ένα πολιτικό συμπέρασμα κατέθεσε ο Κώστας Καραμανλής στην προανακριτική επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Ενστερνίζεται τη νέα υπερασπιστική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις ανταλλαγές, ισχυρίζεται ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν αναγνωρίσει την κυριότητα της μονής επί της Βιστωνίδας και αφήνει υπονοούμενα για «μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Ο τέως πρωθυπουργός ξεκινά την επιστολή γράφοντας ότι έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν στην υπόθεση και δεν έχει να προσθέσει οτιδήποτε σε εκείνες τις δημόσιες τοποθετήσεις. Σε άλλο σημείο απαντά εμμέσως στην Κατερίνα Πελέκη και τη μομφή ότι ´δεν φορά παντελόνια´. Όπως αναφέρει, ανέλαβε ευθέως σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση, στις 16 Δεκεμβρίου 2008. ´Φρονώ ότι είναι χρέος του εκάστοτε πρωθυπουργού να αναλαμβάνει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη για οτιδήποτε απασχολεί το δημόσιο βίο, έστω και αν πιστεύει ότι ούτε κατ? ελάχιστον υφίστανται επιλήψιμες συμπεριφορές από πλευράς πολιτικών προσώπων´, σημειώνει.
Εξάλλου, υποστηρίζει ότι ´ουδέν το επιλήψιμο προέβλεψε´ από τις εργασίες των δύο εξεταστικών επιτροπών για την υπόθεση ´ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα´. Ο Κ. Καραμανλής καταλογίζει εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη σε όσους υποστήριξαν το αντίθετο.
Δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει τις αποτιμήσεις της αξίας των ακινήτων, επικαλείται όμως τις εκθέσεις που επανακατέθεσε η Ν.Δ. στη Δικαιοσύνη για να υποστηρίξει ότι δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου. Υποστηρίζει ότι η ύπαρξη των εκθέσεων ´αποσιωπήθηκε´ στη δεύτερη εξεταστική επιτροπή και κάνει λόγο για ´επιεικώς περίεργο´ γεγονός.
Όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παρόχθιων εκτάσεων, ισχυρίζεται ότι είχε οριστικοποιηθεί ´από τις προ του Μαρτίου 2004 κυβερνήσεις´.
Δικαιολογεί τις ανταλλαγές αναφέροντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτες για να αντιμετωπίσει το κοινωνικό πρόβλημα των κατοίκων της περιοχής και λόγω της έλλειψης πόρων για απαλλοτριώσεις και  χαρακτηρίζει ´καθ? όλα νόμιμη´ τη διαδικασία.
Αντιδράσεις
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή, χαρακτήρισαν την επιστολή του τέως πρωθυπουργού «μνημείο συγκάλυψης της αλήθειας». Ο Κώστας Καραμανλής, κατά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «δεν θέλει να συμβάλλει στην ουσιαστική προσπάθεια της Επιτροπής, αλλά επικαλείται ένα σωρό ανακρίβειες -αλλάζει για τρίτη φορά θέση: Μιλά για ευθύνες υπουργών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και λέει πως δεν υπάρχει ζημία του Δημοσίου, ενώ ακόμα και με τις εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών υπάρχει ζημία ύψους 110 εκ. ευρώ».
Από πλευράς ΚΚΕ, ο Αντώνης Σκυλλάκος παρατήρησε πως το υπόμνημα Καραμανλή «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ. Επιβεβαιώνεται η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
Για τον Θ. Πλεύρη (ΛΑΟΣ), «η ουσία ήταν να έρθει εδώ ο Κώστας Καραμανλής και όχι να αποστείλει υπόμνημα. Το ΠΑΣΟΚ έπαιξε το παιχνίδι του πρώην πρωθυπουργού». Τέλος, ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) σχολίασε πως ο Κ. Καραμανλής «προσπαθεί με τεχνάσματα να σκεπάσει την πραγματικότητα, ειδικά εκεί που αμφισβητεί την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου και που αναφέρεται στις αρμοδιότητες των υπουργών του».

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.