Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αύξηση της ανεργίας

Με αλματώδεις ρυθμούς αυξάνεται η ανεργία και στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) περισσότεροι από 26.800 άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού για τον μήνα Αύγουστο. Από αυτούς 16.962 άτομα είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ. για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Την ίδια ώρα η Περιφέρεια Κρήτης είναι η τέταρτη κατά σειρά περιφέρεια ανά την Ελλάδα με τους περισσότερους άνεργους.
ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Με μελανά χρώματα περιγράφει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων κ. Μανούσος Λιονάκης  την εικόνα που επικρατεί στην εργασιακή αγορά.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Δ, τα ποσοστά ανεργίας στην Κρήτη κυμαίνονται στο 13%.
Στα Χανιά, σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη οι άνεργοι (μαζί με τα άτομα που απασχολούνταν σε εποχικά τουριστικά επαγγέλματα) πλησιάζουν τα 8.500 για τον μήνα Αύγουστο. Τον ίδιο μήνα της προηγούμενης χρονιάς οι άνεργοι ήταν περίπου 5.000 άτομα.
´Πρόκειται για σημαντική αύξηση των ποσοστών της ανεργίας στα Χανιά. Ουσιαστικά από πέρυσι τον Αύγουστο μέχρι φέτος οι άνεργοι σχεδόν διπλασιάστηκαν, αφού από τους 5.000 το 2009, φέτος τον Αύγουστο ξεπέρασαν τους 8.500. Αυτό το καλοκαίρι πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα δεν επαναπροσλήφθηκαν από τις επιχειρήσεις, ενώ οι εξειδικευμένες θέσεις ξενοδοχειακού τομέα που κατείχαν, καλύφθηκαν από μαθητές ημεδαπούς και αλλοδαπούς, επειδή είχαν «φτηνό μεροκάματο». Μάλιστα, ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη ο Σεπτέμβρης και η τουριστική σεζόν, οι απολύσεις γίνονται σωρηδόν. Γι? αυτό και οι εργαζόμενοι πρέπει να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα στο Εργατικό Κέντρο και στην Επιθεώρηση Εργασίας´, τόνισε στα ´Χ.Ν.´ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
Ο κ. Λιονάκης έκανε λόγο για ´δύσκολο οικονομικά χειμώνα με δεδομένο ότι τα μέτρα που προωθούνται δεν δίνουν άμεση λύση. Ο κατασκευαστικός – οικοδομικός τομέας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, δεν δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αφού σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα ώριμο έργο για να δημοπραττηθεί. Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 13,4% ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα από το 30%. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο καθώς οι άνθρωποί της εγκαταλείπουν την επαρχία και έρχονται να προστεθούν στους ανέργους των αστικών κέντρων´.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Κρήτης κατα το α? τρίμηνο του 2010 ήταν η δεύτερη περιφέρεια μετά την Περιφέρεια Αττικής σε αύξηση στα ποσοστά ανεργίας.
Όπως ανέφερε ο κ. Λιονάκης, ο οποίος συμμετείχε στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στη Χερσόνησο, μετά από αίτημα των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης, για να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης απαιτείται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης να υπάρξει κοινωνική προστασία για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τις μητέρες εργαζόμενες κ.ά.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Συγκεκριμένα, στα 569.222 άτομα φθάνουν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ κατά τον μήνα Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού το σύνολο των καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου και των λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου κατά τον Αύγουστο (39.410) εμφανίζεται αυξημένο κατά +10,31% σε σχέση με τον Αύγουστο  του 2009 (35.728).
Οι απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου) έφθασαν τις 18.225, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου τις 21.185 και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τις 25.380.
Οι  αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν σε 52.660 και είναι ελαφρά μειωμένες κατά     -0,24% σχετικά με τον Αύγουστο  του 2009.  
Οι επιδοτούμενοι άνεργοι ανέρχονται σε 191.653 άτομα και εμφανίζονται αυξημένοι κατά 3,76% (6.944 άτομα) σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010, ενώ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εμφανίζονται μειωμένες κατά -36,7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι καθαρές ροές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα ανέρχονται σε ?12.130 έναντι -10.765 τον Αύγουστο του 2009, ακολουθώντας μια τάση που χαρακτηρίζει τον συγκεκριμένο μήνα σε όλη την προηγούμενη 5ετία.  
Στην Περιφέρεια Αττικής  αναλογεί το 35,13% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας  αναλογεί  το 20,63%. Η Περιφέρεια Κρήτης έρχεται 4η με 5400 εγγεγραμμένους ανέργους.

Υπόμνημα από
το Εργατικό Κέντρο

Εν τω μεταξύ υπόμνημα προς την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη στο οποίο ζητούνται μέτρα για τα επαναλαμβανόμενα εργατικά ατυχήματα στον Νομό Χανίων καθώς και στελέχωση των Ελεγκτικών Μηχανισμών Επιθεώρησης Εργασίας, ΙΚΑ κατέθεσε το Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Χανίων.
Στο υπόμνημα όπου επικαιροποιούνται όλα τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στον Νομό Χανίων και υπογράφουν ο πρόεδρος  και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου κ. Μανούσος Λιονάκης και Γιάννης Μαλανδράκης, ζητείται επίσης:
– Αυξήσεις μισθών και συντάξεων καθώς και των επιδομάτων των ανέργων.
– Ισχυρό πλαίσιο εργασιακού και ασφαλιστικού συστήματος στην κατεύθυνση της πλήρους και σταθερής εργασίας.
– Να προστατευθούν οι συλλογικές συμβάσεις και το  θεσμικό πλαίσιό τους.
– Να εφαρμοστούν άμεσα πολιτικές που προστατεύουν και διευρύνουν την απασχόληση για μείωση της ανεργίας που αυξάνεται με ραγδαίους και ανησυχητικούς ρυθμούς.
– Φρενάρισμα των απολύσεων και απαγόρευσή τους στις επιχειρήσεις που έχουν πάρει ή παίρνουν επιχορηγήσεις από την κρατική οικονομική βοήθεια μέσω Τραπεζών.
– Άμεση δικαίωση των συμβασιούχων.

Παράταση προγραμμάτων
ενίσχυσης ΜΜΕ

Την παράταση προγραμμάτων ενίσχυσης ΜΜΕ επιχειρήσεων, αποφάσισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με στόχο την τόνωση της αγοράς, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ειδικότερα:
Διευρύνονται οι δικαιούχοι ενισχύσεων του Προγράμματος «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες» καθώς δίδεται δικαίωμα συμμετοχής και στις Μεσαίες Επιχειρήσεις οποιασδήποτε δραστηριότητας καθώς και φυσικά πρόσωπα που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Επίσης αυξάνονται τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5% και μειώνεται το ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στα 30.000,00?ευρώ. Τέλος παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου 2010.
Για το πρόγραμμα «Ένδυση και Υπόδηση: Νέες Προοπτικές», αυξάνονται τα ποσοστά δημόσιας χρηματοδότησης στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον κατά 5% και μειώνεται το ελάχιστο ύψος προϋπολογισμού του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου για τις μεσαίες επιχειρήσεις στα 50.000,00 ευρώ.
Τέλος παρατείνεται η ημερομηνία υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2010.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα