Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σημαντικές αλλαγές φέτος

Σε περίπου ένα μήνα αρχίζουν τα παγκρήτια πρωταθλήματα βόλεϊ, τα οποία φέτος θα διεξαχθούν με αρκετές αλλαγές, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα ειπώθηκαν (οι επίσημες προκηρύξεις δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί) κατά τη διάρκεια των κληρώσεων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι -μετά τις αναδιαρθρώσεις της ΕΟΠΕ- οι πρωταθλήτριες ομάδες ανδρών και γυναικών της ΕΣΠΕΚ, θα παίξουν απ´ ευθείας στις αντίστοιχες εθνικές κατηγορίες.
Το… μελανό σημείο των φετινών διοργανώσεων είναι ότι συνεχίζεται η συρίκνωση της κατηγορίας εφήβων, στην οποία δήλωσαν συμμετοχή μόλις τρεις ομάδες, ενώ το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στην αντίστοιχη των νεανίδων, όπου για πρώτη φορά έχουμε οριακά τον προβλεπόμενο -από τη γενική προκήρυξη της ΕΟΠΕ- αριθμό (τέσσερα) σωματείων. Αυτός είναι ο λόγος που τα δυο προαναφερόμενα πρωταθλήματα (στα οποία από τα Χανιά μετέχει μόνον ο Κύδωνας) θα διεξαχθούν με τη μορφή τουρνουά, μέσα σ´ ενα Σαββατοκύριακο. Αναλυτικά όλες οι κληρώσεις.
ΕΦΗΒΟΙ
Τρεις μόλις ομάδες θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 30-31 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο. Η κλήρωση έφερε την Άθλεση απ´ ευθείας στον τελικό, όπου θ´ αντιμετωπίσει τη νικήτρια του αγώνα ΟΦΗ-Κύδων, για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας ομάδας. Σύμφωνα με τη γενική προκήρυξη της ΕΟΠΕ “… δεν θα διεξαχθεί κανένα πρωτάθλημα με συμμετοχή λιγότερων από 4 ομάδες, εκτός εάν υπάρξει αίτημα από Ένωση /Τ.Ε. για διεξαγωγή πρωταθλήματος με λιγότερες από 4 ομάδες, το οποίο θα εκτιμήσει η ΚΕΠ/ΕΟΠΕ και αφού εξετάσει τις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης Ένωσης/Τ.Ε. το εγκρίνει”. Αυτό το “εκτός αν” είναι που επιτρέπει στην ΕΣΠΕΚ (η οποία έχει δυνατό …λόγο στο Δ.Σ. της ΕΟΠΕ) να διοργανώσει το πρωτάθλημα με τρεις ομάδες και να αισιοδοξεί ότι θα εγκριθεί η συμμετοχή της πρωταθλήτριας στην προκριματική φάση της πανελλήνιας διοργάνωσης.
* Πέρυσι, στους έφηβους είχαν πάρει μέρος 6 ομάδες (πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Κύδωνας), το 2008-9  τέσσερις (και τότε είχε διεξαχθεί -στα Χανιά- ως τουρνουά ενός γύρου), το 2007-8 πέντε, ενώ ίδιο αριθμό είχαμε και το 2006-7.
ΝΕΑΝΙΔΕΣ
Το ίδιο  διήμερο (30-31/10) θα γίνει επίσης στο Ηράκλειο η διοργάνωση των κοριτσιών, με τη μορφή τουρνουά ενός γύρου, αφού μετέχουν τέσσερις ομάδες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα. 1η αγωνιστική: Μεσσαρά-Κύδων, ΓΕΗ-Άθλεση, 2η αγ: Κύδων-ΓΕΗ, Άθλεση-Μεσσαρά, 3η: Κύδων-´Αθλεση, ΓΕΗ-Μεσσαρά. Η ομάδα που θα πάρει την 1η θέση στη βαθμολογία κατακτά τον τίτλο και θα παίξει στα προκριματικά του πανελληνίου πρωταθλήματος.
* Η περυσινή διοργάνωση άρχισε με 6 ομάδες, όμως μετά τη 2η αγωνιστική αποχώρησε ο Γιούχτας, ενώ τον τίτλο πήρε ο Σ.Φ.Π. Χανίων. Επτά ομάδες άρχισαν το 2008-9 (αλλά στην πορεία “εγκατέλειψε” η ΓΕΗ), επίσης επτά ήταν το 2007-8 και 6 το 2006-7.
ΑΝΔΡΕΣ
Μια ομάδα περισσότερη μετέχει φέτος, όμως τα “νέα πρόσωπα” είναι δυο, αφού “επιστρέφει” η ΓΕ Ιεράπετρας και για πρώτη φορά μετέχει ο Άρης Γουρνών.
Το σύστημα διεξαγωγής δεν προβλέπει πλέι οφ (που είχαμε πέρυσι) και θα είναι ίδιο με αυτό του 2008-9. Δηλαδή, θα διεξαχθούν αγώνες σε δυο γύρους και μετά την ολοκλήρωση της 10ης αγωνιστικής, η πρώτη ομάδα στο βαθμολογικό πίνακα κατακτά τον τίτλο και παίρνει την άνοδο στη Β´ Εθνική. Αναλυτικά το πρόγραμμα του α´ γύρου.
1η αγωνιστική: ΓΕΙ-Κύδων, ΟΦΗ-ΓΕΗ, Άρης Γ.-Άθλεση.
2η αγ: Κύδων- Άρης Γ., ΓΕΗ-ΓΕΙ, Άθλεση-ΟΦΗ
3η αγ: Κύδων-ΟΦΗ, ΓΕΗ-Άθλεση, ΓΕΙ-Άρης Γ.  
4η αγ: Άθλεση-Κύδων, ΟΦΗ-ΓΕΙ, Άρης Γ.-ΓΕΗ.
5η αγ: Κύδων-ΓΕΗ, ΓΕΙ-Άθλεση, Άρης Γ.-ΟΦΗ
Ο β´ γύρος θα διεξαχθεί σε αντίστροφες έδρες.
* Πρωταθλητής πέρυσι αναδείχθηκε ο Σ.Φ.Π. Χανίων και στη συνέχεια μέσα από τα μπαράζ πήρε την άνοδο στη Β´ Εθνική.
ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Μια περισσότερη ομάδα, αλλά δυο “νέα πρόσωπα” (Παγχανιακός και ΓΕ Ιεράπετρας) έχουμε και στην κατηγορία αυτή, η οποία επίσης θα διεξαχθεί με διαφορετικό σύστημα. Τα συνολικά 10 σωματεία (που εκπροσωπούν τρεις νομούς, ενώ πέρυσι ήταν μόνο από Χανιά και Ηράκλειο) χωρίστηκαν σε δυο ομίλους και μετά την ολοκλήρωση του β´ γύρου, οι δυο πρώτες στο βαθμολογικό πίνακα του καθ´ ενός, συνεχίζουν στη 2η φάση, όπου θα παίξουν χιαστί (1η Α´-2η Β´, 1η Β´-2η Α´) δυο αγώνες και οι νικήτριες (αν έχουν από μια νίκη, ισχύουν τα… γνωστά, δηλαδή διαφορά σετ ή πόντων αν χρειαστεί) προκρίνονται στον τελικό. Προβλέπονται δυο παιχνίδια (σε περίπτωση που έχουμε από μια νίκη, ισχύει ότι και στους χιαστί αγώνες), μέσα από τα οποία θα “βγει” η ομάδα που θα πάρει την άνοδο στην Α2 Εθνική.
Τα σωματεία του νομού μας αποτελούν τον Α´ όμιλο, στον οποίο το πρόγραμμα του α´ γύρου είναι το παρακάτω.
1η αγωνιστική: Σ.Φ.Π. Χανίων-ΝΑΟ Σούδας, Κύδων-Αετός Χανίων, ρεπό ο Παγχανιακός.
2η αγ: Αετός -ΣΦΠΧ, ΝΑΟ Σούδας-Παγχανιακός, ρεπό ο Κύδωνας.
3η αγ: ΣΦΠΧ-Κύδων, Παγχανιακός-Αετός, ρεπό ο ΝΑΟ Σούδας.
4η αγ: Κύδων-Παγχανιακός, Αετός-ΝΑΟ Σούδας, ρεπό ο ΣΦΠΧ.
5η αγ: ΝΑΟ Σούδας-Κύδων, Παγχανιακός-ΣΦΠΧ, ρεπό ο Αετός.
Ο β´ γύρος θα διεξαχθεί σε αντίστροφες έδρες.
Στην πρεμιέρα του Β´ ομίλου θα παίξουν: ΓΕΙ-ΓΕΗ, Χερρονάσιος-Άρης Γουρνών, ρεπό η Μεσσαρά.
* Πέρυσι, οι 10 ομάδες έπαιξαν στην α? φάση 9 αγώνες, σε έδρες που ορίστηκαν από την κλήρωση και στη β? φάση, οι 6 πρώτες της βαθμολογίας συγκρότησαν τον όμιλο τίτλου και οι άλλες 4 αυτόν της κατάταξης. Και στους δύο ομίλους διεξήχθη πρωτάθλημα ενός γύρου με έδρα αντίθετη από αυτήν της α΄ φάσης, ενώ οι ομάδες ´κουβαλούσαν´ τα μεταξύ τους αποτελέσματα και όλους τους βαθμούς που είχαν συγκεντρώσει σε αυτούς. Τον τίτλο κατέκτησε η Άθλεση, η οποία μέσα από τα μπαράζ πήρε την άνοδο στην Α2 Εθνική.
ΠΑΙΔΕΣ
Αλλαγές έχουμε και στους παίδες, αφού παρ´ ότι μειώθηκαν κατά μία οι ομάδες (δεν μετέχει ο Κύδωνας), προκειμένου να περιοριστούν οι μετακινήσεις χωρίστηκαν σε δυο ομίλους, όπου θα διεξαχθούν δυο γύροι. Οι δυο πρώτες σε κάθε όμιλο θα παίξουν μονούς χιαστί αγώνες (1η Α´-2η Β´, 1η Β´-2η Α´) σε ουδέτερη έδρα και οι νικήτριες θα διεκδικήσουν τον τίτλο επίσης σε μονό -και σε ουδέτερη έδρα- τελικό.
Στον Α´ όμιλο μετέχουν οι δυο χανιώτικες ομάδες και το Αρκάδι, οι οποίες στον α´ γύρο θα παίξουν ως εξής.
1η αγωνιστική: Σ.Φ.Π. Χανίων-ΟΑΧ, ρεπό το Αρκάδι.
2η αγ: ΟΑΧ-Αρκάδι, ρεπό ο ΣΦΠΧ.
3η αγ: Αρκάδι-ΣΦΠΧ, ρεπό ο ΟΑΧ.
Η πρεμιέρα στο Β´ όμιλο: ΓΕΙ-Άθλεση, ΓΕΗ-ΟΦΗ.
* Στην περυσινή διοργάνωση, οι συνολικά 8 ομάδες έπαιξαν σ? ένα γύρο, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε και μετά την ολοκλήρωσή του, συνέχισαν στη β? φάση, χωρισμένες πλέον σε 2 ομίλους. Οι πρώτες έξι αποτελέσουν τον Α? (τίτλου) και οι άλλες δυο άλλες το Β? (κατάταξης). Στον Α´ έγινε πρωτάθλημα ενός γύρου με έδρες αντίθετες από αυτές της α?  φάσης, οι ομάδες μετέφεραν τα μεταξύ τους αποτελέσματα και όλους τους βαθμούς που είχαν συγκεντρώσει και πρωταθλητής αναδείχθηκε ο ΟΦΗ.
ΚΟΡΑΣΙΔΕΣ
Η κατηγορία που διατηρεί την… παράδοση, δηλαδή να είναι αυτή με τις μακράν περισσότερες συμμετοχές, θα διεξαχθεί και φέτος με τα σωματεία (που έχουν δικαίωμα στην α? φάση να κατεβάσουν από δυο ομάδες) χωρισμένα σε τέσσερις ομίλους και στον καθ´ ένα θα παιχθούν από 2 γύροι. Οι δυο πρώτες συνεχίζουν στους χιαστί αγώνες, οι οποίοι όμως θα είναι νοκ άουτ. Δηλαδή, η 1η του Α? ομίλου θα παίξει με τη 2η του Β?, η 1η του Β? με τη 2η του Α?, η 1η του Γ? με τη 2η του Δ? και η 1η του Δ? με τη 2η του Γ? σε μονούς αγώνες που θα διεξαχθούν σε ουδέτερο γήπεδο. Οι τέσσερις νικήτριες θα μπουν σε κληρωτίδα, από την οποία θα προκύψουν τα δυο ζευγάρια των μονών και σε ουδέτερη έδρα ημιτελικών και αυτές που θα κερδίσουν θα βρεθούν αντίπαλες στον τελικό, που θα είναι επίσης μονός και θα γίνει σε ουδέτερο γήπεδο, για να “βγει” η πρωταθλήτρια.
Αναλυτικά η κλήρωση του α´ γύρου στους δυο ομίλους που μετέχουν οι ομάδες του νομού μας.
Α´
1η αγωνιστική: Κύδων1-ΑΟ Ακρωτηρίου, Παγχανιακός-Σ.Φ.Π. Χανίων, ρεπό ο Αετός Χανίων.
2η αγ: ΑΟ Ακρωτηρίου-Παγχανιακός, ΣΦΠΧ-Αετός, ρεπό ο Κύδων1.
3η αγ: Παγχανιακός-Κύδων1, Αετός-ΑΟ Ακρωτηρίου, ρεπό ο ΣΦΠΧ.
4η αγ: Κύδων1-Αετός, ΑΟ Ακρωτηρίου-ΣΦΠΧ, ρεπό ο Παγχανιακός.  
5η αγ: ΣΦΠ Χανίων-Κύδων1, Αετός-Παγχανιακός, ρεπό ο ΑΟ Ακρωτηρίου.
Β´
1η αγωνιστική: ΟΠΕΡ-Κύδων2, Αρκάδι-ΝΑΟ Σουδας.
2η αγ: Κύδων2-Αρκάδι, ΝΑΟ Σούδας-ΟΠΕΡ.
3η αγ: Κύδων2-ΝΑΟ Σούδας, Αρκάδι-ΟΠΕΡ.
Ο 2ος γύρος θα διεξαχθεί σε αντίστροφες έδρες.
Στην πρεμιέρα των δυο άλλων ομίλων θα παίξουν.
Γ´: Άθλεση1-ΓΕΗ, Μεσσαρά-Γιούχτας.
Δ´: ΓΕΙ-Άρης Γ., Χερρονάσιος- Άθλεση2.
* Ίδιο σύστημα είχαμε και πέρυσι στην α´ φάση, όμως οι χιαστί αγώνες ήταν διπλοί (εντός-εκτός έδρας) και οι τέσσερις νικήτριες έπαιξαν νέο πρωτάθλημα 6 αγωνιστικών, μέσα από το οποίο αναδείχθηκε η πρωταθλήτρια, που ήταν η Άθλεση.
* Η έναρξη των αγώνων στις τέσσερις άλλες κατηγορίες προβλέπεται για τα τέλη Νοεμβρίου
* Οι κληρώσεις παμπαίδων-παγκορασίδων σ´ επόμενο φύλλο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα