Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για τη φιλία και τη δικαιοσύνη σε όλη τη γη

Το σύνθημα της ομάδας των διεθνών παλαιμάχων ποδοσφαιριστών και καλλιτεχνών “Hasta La Victoria Siempre”  ήταν αυτό που απέδιδε με λίγες λέξεις το νόημα και τη σημασία που είχε το χθεσινό φιλικό παιχνίδι το οποίο έδωσε, στο Εθνικό Στάδο Χανίων, με την ομάδα του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης.
“Για τη φιλία και τη δικαιοσύνη σε όλη τη γη” έγραφε το πανό το οποίο κρατούσαν μέλη της “Hasta La Victoria Siempre” (που σημαίνει “μέχρι τη νίκη πάντα”) πριν την έναρξη του αγώνα και ενώ ο Βασίλης Λέκκας τραγουδούσε ανάλογους στίχους.
Το τελευταίο που μετρούσε στη χθεσινή αναμέτρηση ήταν το αποτέλεσμα (για την ιστορία, η μικτή ομάδα κέρδισε 2-0 με γκολ των Κάκου -πέναλτι και Παυλίδη), αλλά από τις κινήσεις και τις ενέργειες των βετεράνων διεθνών παικτών φάνηκε ότι η μπάλα… δεν ξεχνιέται, όμως και τα παιδιά του Φόρουμ δεν… πήγαιναν πίσω.
Αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τον αγώνα, που ήταν… εμπλουτισμένος με πολλά άλλα πανό αλλά και διάφορα συνθήματα.
Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης: Αλί Αμπερκάμπ, Αμπντεγκάν Μαζντί, Αμπεραχήμ Χαϊμάρ, Τζάουαρντ Τουζα, Ισμαήλ Κεμπέτσι, Κχαλέντ Τζνουσί, Μέντι Μεζλίνι, Μουτία Ομάρα, Μπαντάρ Μπισμπίς, Ρασίντ Ινούς, Χαμπιντ Γουάρντα, Χασάμπ Σαϊντ, Ναμπιζάμπα Χαμπίμπ, Ναζαλί Ραμζάν Αλή, Καζιμί Αλί Σχερ, Ανσαρί Ανέπ, Μαμανμπί Μαμούντ, ενώ τους ενίσχυσαν και οι Χρήστος Καλφακάκος, Μανώλης Παπουτσάκης, Θανάσης Ευσταθίου και Στέφανος Δέσης.    
“Hasta La Victoria Siempre” (προπονητής ο Σάββας Παπάζογλου): Νίκος Σαργκάνης, Σάββας Κωφίδης, Χουάν Ραμόν Ρότσα, Βασίλης Λέκκας, Τάσος Κάκος, Κώστας Μουρατίδης, Κυριάκος Μιχαηλίδης, Γιάννης Παυλίδης, Νίκος Μάλλιαρης, Κώστας Τσιάκαλος, Κώστας Σανιδάς, Γιάννη Νατσιόπουλος, Κώστας Μπατσινίλας, Νίκος Ατματσίδης, ενώ αγωνίστηκαν και οι “δικοί μας”, Γιάννης Δαμανάκης, Γιώργος Κοκολάκης, Σταύρος Καλαϊτζιδάκης.  
Μετά την ολοκλήρωση του αγώνα έγιναν απονομές κυπέλλων και μεταλλίων (τα οποία αθλοθέτησε η ΕΠΣΧ) και στις δυο ομάδες, αλλά και αναμνηστικών πλακετών.
Την όλη προσπάθεια, μεταξύ άλλων, στήριξαν το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, οι Γιατροί του κόσμου, η “Κίνηση ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη φασιστική απειλή”, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, ο σύλλογος δασκάλων και νηπιαγωγών νομού Χανίων, η ΕΛΜΕ Χανίων, οι εθελοντές Σαμαρείτες, η ομάδα εθελοντών πολιτικής προστασίας του δήμου Χανίων, ο αθλητικός κόσμος της πόλης (ΕΠΣΧ, Α.Ο. Ιωνία 2000, το Arena F.C., οι σύνδεσμοι παλαιμάχων ποδοσφαιριστών, διαιτησίας, προπονητών, οι φίλοι της εθνικής), η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χανίων, το Δίκτυο FM, o XANIA Spor FM, o Κρήτη FM, o Super FM, ο ξενώνας ανηλίκων προσφύγων αφγανών Ανωγείων, η περιφερειακή κίνηση πολιτών “ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον – Άνθρωπος” και άλλοι φορείς.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Χουάν Ραμόν Ρότσα: “Συμμετέχουμε σε πολλές εκδηλώσεις που έχουν φιλανθρωπικό σκοπό ή για υποστήριξη ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Τυπικά και εγώ ανήκω στους μετανάστες, αφού ήρθα άγνωστος από την Αργεντική, άσχετα αν μέσα από το ποδόσφαιρο έκανα καριέρα και έχω πλέον 32 χρόνια στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλοι οι μετανάστες πρέπει να σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί και η κοινωνία της χώρας αυτής να τους αποδέχεται”.
Τάσος Κάκος: “Είναι υποχρέωση όλων μας να συμμετέχουμε σε ανάλογους αγώνες και εκδηλώσεις, ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν την ανάγκη μας. Είμαστε θαυμαστές του Τσε Γκεβάρα, μας ενδιαφέρει το δίκαιο, πρέπει να υπάρχει ισότητα και ισονομία σε όλον τον πλανήτη μας”.
Βασίλης Λέκκας: “Ο αγώνας έχει σκοπό να στηρίξουμε την άποψή μας ενάντια στο ρατσισμό και αυτό να μην αφορά μόνον τα Χανιά, αλλά ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το αποτύπωμα της βίας και του ρατσισμού βρίσκεται σε όλους τους κοινωνικούς χώρους και όταν συγκεντρωνόμαστε σε μικρές κοινωνίες και ανοίγουμε το στόμα μας να μιλήσουμε ενάντια σε αυτό, περνάμε ένα μήνυμα, το οποίο είναι και το ζητούμενο. Δεν μπορούν να το ακούσουν όλοι ταυτόχρονα, αλλά καθένας από εμάς πρέπει να περνάει αυτήν την άποψη”.  
Μέντι Μεζλίνι: “Είμαι από την Τυνησία και βρίσκομαι περίπου 6 χρόνια στα Χανιά. Στο διάστημα αυτό συνάντησα πολλούς που μας βοήθησαν, έτρεξαν μαζί μας και έκαναν πολλά για εμάς τους μετανάστες. Όμως δεν έλειψαν και τα προβλήματα, ειδικά για άτομα που δεν είχαν ακόμη τα απαραίτητα χαρτιά, που δυσκολεύονται πολύ στο να επιβιώσουν. Ήρθαμε στον τόπο σας ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες  ζωής, θέλουμε να προσφέρουμε θετικά εδώ, όπως επίσης θέλουμε τον σεβασμό σας. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί η σημερινή προσπάθεια στέλνει ένα μήνυμα θετικό για εμάς και ευχαριστώ πολύ όλους όσοι βοήθησαν για να γίνει αυτός ο αγώνας.”


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα