Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΖΗΤΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ 835 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ.
Μήνυση κατά της Citigroup από Τράπεζα της Νορβηγίας
Αποζημίωση ύψους 835 εκατ. δολαρίων ζητά με αγωγή που κατέθεσε εις βάρος της Citigroup Inc η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας υποστηρίζοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις ζημιές που υπέστη από τις μετοχές και τα ομόλογα της αμερικανικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η αγωγή κατατέθηκε την 17η Σεπτεμβρίου σε περιφερειακό δικαστήριο του Μανχάταν.
Επίσης στην αγωγή αναφέρεται ότι η Citigroup δεν αποκάλυψε κρίσιμες πληροφορίες οδηγώντας τη Norges Bank να αγοράσει μετοχές και ομόλογά σε υπερβολικά υψηλές τιμές μεταξύ του Ιανουαρίου του 2007 και του Ιανουαρίου του 2009.
Σημειώνεται ότι πλέον ο όμιλος Citigroup ανήκει κατά 18% στους φορολογούμενους των ΗΠΑ, καθώς η κυβέρνηση διέσωσε την τράπεζα στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αποτρέψει μια ακόμα σοβαρότερη κρίση στην αμερικανική οικονομία.
Η Citigroup και άλλες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις έχουν κατηγορηθεί ότι προκάλεσαν την παγκόσμια ύφεση καθώς κερδοσκόπησαν χρησιμοποιώντας περίπλοκους μηχανισμούς χωρίς κυβερνητικούς ελέγχους.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ Η ΛΑΓΚΑΡΝΤ
´Στο 9% εκτιμάται ότι θα πέσει το ποσοστό της ανεργίας´

Παρίσι
Την πεποίθησή της ότι η ανεργία στη Γαλλία, η οποία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαετίας, θα πέσει στο 9% έως τη λήξη της θητείας του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, εξέφρασε χθες μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Σήμερα είμαστε στο 9,3% και θα πρέπει να συνεχίσουμε για να βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό. Εάν κατορθώσουμε να το κατεβάσουμε στο 9% και εν συνεχεία σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο θα ήταν υπέροχο», τόνισε η Λαγκάρντ στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ερωτηθείσα για τους επικείμενους στόχους της κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα το 2012.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θέλει να δεσμευθεί για κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό λέγοντας ότι προτεραιότητα είναι να βελτιωθούν οι δυνατότητες απασχόλησης των νέων μέσω της εναλλαγής και της επαγγελματικής κατάρτισης.
Σχολιάζοντας την ανεργία στις μεγαλύτερες ηλικίες, η υπουργός εκτίμησε πως η επιμήκυνση του χρόνου εργασίας και η αύξηση του ορίου σύνταξης θα βελτίωνε τα επίπεδα απασχόλησής τους.
Το ποσοστό ανεργίας στη Γαλλία μετρήθηκε για το δεύτερο τρίμηνο στο 9,3% στη μητροπολιτική χώρα και στο 9,7% στις υπερπόντιες κτήσεις, αριθμοί που τεκμαίρουν μείωση κατά 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες.
Όσον αφορά τον αριθμό των αιτούμενων εργασία, αυτός αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 15.900 αιτήσεις, και έφθασε σε απόλυτους αριθμούς τα 2, 693 εκατ., έπειτα από μία μείωση των ανέργων τον Ιούλιο.

ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Αυστηρότερο πλαίσιο
για τα προϊόντα καπνού

Βρυξέλλες
Διαβούλευση για την κοινοτική οδηγία που διέπει τη διάθεση των προϊόντων καπνού ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τόσο την αυστηροποίησή του όσο και τον συντονισμό των διαφορετικών εθνικών πλαισίων.
Ανάμεσα στα μέτρα που φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν είναι η επανεξέταση των ορίων πίσσας και νικοτίνης αλλά και οι εικονογραφημένες προειδοποιήσεις στα πακέτα (κάτι που εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες χώρες της ΕΕ).
Η οδηγία σχετικά με τα προϊόντα καπνού χρονολογείται από το 2001 και καθορίζει τα ανώτατα όρια ουσιών όπως η νικοτίνη, η πίσσα και το μονοξείδιο του άνθρακα στα τσιγάρα. Επίσης, απαιτεί από τους κατασκευαστές να θέτουν προειδοποιήσεις για την υγεία υπό μορφή κειμένου στα προϊόντα καπνού και απαγορεύει τους όρους όπως «ελαφρύ», «ήπιο» ή «χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα».
Η πρωτοβουλία της Επιτροπής αποτελεί απάντηση σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ανάληψη δράσεων με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στους νέους κατά 50% έως το 2025.

ΣΤΗΝ Κ.Α. ΕΥΡΩΠΗ
Μέτρα αντιμετώπισης
οικονομικών προβλημάτων
Βιέννη
Στη λήψη μέτρων εξυγίανσης των Oικονομιών τους, όπως είχαν εξαγγείλει ήδη κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, τους προηγούμενους μήνες, προχωρούν οι νέες δεξιές κυβερνήσεις στις τρεις χώρες της Κεντροανατολικής Ευρώπης: Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία.
Την αρχή έκανε στις αρχές της εβδομάδας ο νέος τετραμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός στη Σλοβακία, με επικεφαλής την 53χρονη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Ιβέτα Ραντιτσόβα, την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας, συμφωνώντας στον νέο προϋπολογισμό, που προβλέπει περικοπές ύψους 980 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 770 εκατ. ευρώ.
Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 7,9% στο 4,5%, προβλέπονται, πέραν της αύξησης του ΦΠΑ από το 19% στο 20%, η κατάργηση διαφόρων ελαφρύνσεων στη φορολόγηση του εισοδήματος, περικοπές στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, αύξηση των διοδίων όπως και του φόρου σε είδη καπνού και την μπίρα.
Οπως αναφέρεται από το φημισμένο Διεθνές Ινστιτούτο Οικονομικών Συγκρίσεων της Βιέννης, η σλοβακική οικονομία έχει αρκετά στέρεες βάσεις και προβλέπεται να παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη κατά 4%, ενώ επηρεάζεται θετικά από την αυξανόμενη ζήτηση αγαθών στη Γερμανία, κυρίως στον τομέα του αυτοκινήτου, στον οποίο η Σλοβακία έχει παρουσιάσει αλματώδη εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν εγκατασταθεί τεράστιες μονάδες παραγωγής ή συναρμολόγησης γνωστών αυτοκινητοβιομηχανιών.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, πρόβλημα δημιουργείται από την υψηλή ανεργία που κατά μέσο όρο φτάνει το 14%, αλλά στα ανατολικά της χώρας είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς από την οικονομική ανάπτυξη έχουν ωφεληθεί μόνον οι περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα Μπρατισλάβα.
Παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες του πληθυσμού, που έφεραν την Τρίτη δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην ογκώδη διαδήλωση στο κέντρο της Πράγας, ο νέος τριμερής δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Πετρ Νέτσας, στη γειτονική Τσεχία αποφάσισε στα μέσα της εβδομάδας την περικοπή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και την κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων, στοχεύοντας στη μείωση του ελλείμματος από το 5,3% στο 4,6% του ΑΕΠ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα