Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Παρατηρήσεις επί του ν/σ για την απονομή δικαιοσύνης

Αθήνα
Τις παρατηρήσεις της επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «επιτάχυνση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης», το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, κατέθεσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Οι Εισαγγελείς κάνουν λόγο για αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ποινικής Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, αν και εντοπίζουν θετικά σημεία στο νομοσχέδιο, επισημαίνουν πως η επιτάχυνση των διαδικασιών για όλες τις υποθέσεις ανεξαιρέτως καθώς και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, από αυτά που θα λύσουν.
Αναλυτικότερα, η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η υποχρέωση τήρησης βραχείων προθεσμιών περαίωσης της προδικασίας, δεν λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα κάθε υπόθεσης και το βαθμό δυσκολίας στην έρευνά της και την επεξεργασία της».
Επίσης, «η αθρόα και χωρίς κριτήρια προσθήκη ύλης στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, αφ´ ενός μεν θα καταστήσει έως και αδύνατη την εκδίκαση των υποθέσεων, ενώ πολλές από αυτές, λόγω σοβαρότητας του πληττομένου εννόμου αγαθού, απαιτούν πολυμελή σύνθεση», προσθέτει η ανακοίνωση.
Η Ενωση υπογραμμίζει ότι η προτεινόμενη αλλαγή στο άρθρο 349 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ώστε η υπόθεση που αναβάλλεται να εκδικάζεται σε δυο μήνες από την ίδια σύνθεση, είναι και πρακτικά ανέφικτη και εκτεθειμένη σε ακυρότητες που θα εμφιλοχωρήσουν.
Παράλληλα, «στα άρθρα 3 και 7 του νομοσχεδίου προβλέπονται προθεσμίες για την περαίωση της προκαταρκτικής εξέτασης και της ανάκρισης, όμως εν προκειμένω ισοπεδώνονται αδιάκριτα όλες οι υποθέσεις και παραγνωρίζεται, ότι πολλές από αυτές έχουν μεγάλη βαρύτητα και απαιτούν ιδιαίτερη επεξεργασία. Τούτο σημαίνει, ότι οι προθεσμίες αυτές παρεισάγουν περισσότερο εντυπωσιασμό παρά ουσία».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα