Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απαισιοδοξία για άμεση επίλυση του Κυπριακού

Νέα Υόρκη
Απαισιόδοξος ως προς την επίλυση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας μιλώντας σε εκδήλωση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.
´Η  κατάσταση είναι πολύ δύσκολη´, τόνισε.  «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Κύπρο», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας.
Μιλώντας για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος ο κ. Χριστόφιας τόνισε: «Θέλουμε να θριαμβεύσει και στην Κύπρο το διεθνές δίκαιο, η ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα κι οι βασικές ελευθερίες του λαού μας. Δεν είμαστε λαός δεύτερης κατηγορίας, αλλά λαός με χιλιάδες χρόνων παράδοση και συμβολή στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Κι αυτό πιστεύω πως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην διαμόρφωση πολιτικών».
Για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαπραγματευτική διαδικασία είπε ότι «η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα τετελεσμένα της παράνομης κατοχής βαθαίνουν ακόμη περισσότερο επί του εδάφους και κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επίλυση του προβλήματος».
Και πρόσθεσε: «Μέσα σ? αυτά τα δυο χρόνια, ενώ σημειώθηκαν και κάποια βήματα προς τα εμπρός, με προβληματίζουν οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μακάρι οι επιφυλάξεις μου να διαψευσθούν, φοβούμαι όμως ότι η πολιτική που σήμερα ακολουθείται και με τη στήριξη της Τουρκίας δεν μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε λύση του κυπριακού προβλήματος, γιατί δεν μπορεί η λύση να δικαιώνει τα τετελεσμένα της κατοχής. Δεν μπορεί να οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη και να μην τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων ανεξαιρέτως των Κυπρίων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη  διαβεβαίωση του πρωθυπουργού, Γ.Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε: «Οι τελευταίες προτάσεις του προέδρου Χριστόφια είναι σωστές και δείχνουν την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να πάμε. Μακάρι και οι φίλοι μας οι Τουρκοκύπριοι, ο κ. Έρογλου και η Τουρκία, να ακολουθήσουν αυτή την εποικοδομητική στάση. Τους καλούμε για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα να κάνουν τις σωστές κινήσεις που χρειάζονται».
Σύντομη συνάντηση Μπαν Γκι-μουν και Έρογλου
Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν είχε προχθές 20λεπτη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
Σε πανομοιότυπη ανακοίνωση με αυτή που είχε εκδοθεί μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια αύριο, η Γραμματεία του Οργανισμού αναφέρει ότι στη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον κ. Έρογλου έγινε συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων με σκοπό την «εξεύρεση συνολικής λύσης» του κυπριακού προβλήματος.
«Σ? αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προτάσεις που προωθήθηκαν στο περιουσιακό». Ακόμη συγχαίρει δυο ηγέτες για τη «δέσμευσή τους να συνεχίσουν τις συνομιλίες» και επαναβεβαιώνει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να βοηθήσουν την «υπό κυπριακής ηγεσίας διαπραγματευτική διαδικασία».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Έρογλου επανέλαβε τη θέση του για λύση μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, συζητώντας με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αυτή την προοπτική. Όπως δήλωσε, ενημέρωσε τον Μπαν Κι-μουν για τις προσπάθειες που καταβάλλει με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου και εξήγησε, όπως είπε, αναλυτικά τις προτάσεις του για το περιουσιακό ζήτημα.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις του είχαν «θετική ανταπόκριση» στην «επιχειρηματική κοινότητα» των Ελληνοκυπρίων και ότι βασίζονται στην «ανταλλαγή, αποζημίωση και επιστροφή». Καταλήγοντας, ο κ. Έρογλου τόνισε ότι «υπάρχουν έξι κεφάλαια στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών και μετά το περιουσιακό μπορούμε να θέσουμε όλα τα κεφάλαια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πνεύμα δούναι και λαβείν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα