Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Καθεστώς βίας και τρομοκρατίας

Αθήνα
Την αγωνία τους για όσα συμβαίνουν στον Aγιο Παντελεήμονα εξέφρασαν χθες κάτοικοι της περιοχής, καταγγέλλοντας τη δράση ακροδεξιών παρακρατικών οργανώσεων.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μέλη της Κίνησης Κατοίκων 6ου διαμερίσματος, άσκησαν κριτική προς την κυβέρνηση, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Νομαρχία και τον Δήμο για την οριακή, όπως τόνισαν, κατάσταση στην οποία βρίσκεται η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα.
Στη συνέντευξη μίλησαν εκπρόσωποι πολλών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, η κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό», η «Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Ρατσιστική Απειλή» κ.ά.
Επικρίθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, για τη στάση που τήρησε όσον αφορά την ανάκληση της άδειας πραγματοποίησης του φεστιβάλ Αφρικανών Γυναικών το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αμερικής. Οπως σημειώθηκε, ο γ.γ. του Δήμου Ηλίας Θεοδώρου δήλωσε σε εκπροσώπους της Κίνησης (που συμμετέχει ως συνδιοργανωτής στο φεστιβάλ) ότι η εκδήλωση αναβάλλεται διότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων. Κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρήθηκαν και δήλωσαν ότι εάν πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ «θα δράσουν δυναμικά». Ομως, μέλη της Κίνησης επικοινώνησαν, όπως ανέφεραν, με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δήλωσε ότι η αστυνομία είναι έτοιμη να διασφαλίσει την ασφάλεια της εκδήλωσης. Παρόλα αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε στην ανάκληση της άδειας.
Καθεστώς “βίας και τρομοκρατίας”
Οι ομιλούντες εξέφρασαν την αγωνία τους διότι, όπως είπαν, πλέον τον έλεγχο της κατάστασης στην περιοχή έχει το παρακράτος με μέλη και οπαδούς ακροδεξιών και φασιστικών οργανώσεων, «νοσταλγούς της χούντας και παραστρατιωτικούς, που με το προκάλυμμα μιας ομάδας περίπου 70 κατοίκων της περιοχής που ασπάζονται τις ίδιες με αυτούς ιδέες, έχουν υιοθετήσει τη βία και την τρομοκρατία εναντίον μεταναστών, προσφύγων και οποιουδήποτε αντιτίθεται στις απόψεις τους».
Κατηγόρησαν την αστυνομία διότι «κάνει τα στραβά μάτια, όταν (σ.σ. οι ομάδες αυτές) επιδίδονται σε προπηλακισμούς και μαχαιρώματα μεταναστών και προσφύγων μπροστά στις διμοιρίες της, παίρνοντας στη συνέχεια τη σκυτάλη και εξαπολύοντας επιχειρήσεις σκούπα». Επέρριψαν ηθικές ευθύνες στα πολιτικά κόμματα που, όπως είπαν, «λάμπουν δια της απουσίας τους από την περιοχή, καθώς εδώ και δύο χρόνια κανείς δεν έχει αποτολμήσει παρά τις εκλογικές αναμετρήσεις να πραγματοποιήσει προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία, πλην των ακροδεξιών συνδυασμών».
«Ως κάτοικοι νιώθουμε έντονη ανησυχία, θυμό και θλίψη. Είμαστε εγκλωβισμένοι σε μια κατάσταση που μόνο καλό δεν προοιωνίζει. Αρχίζει η περιοχή και μου θυμίζει Κόσοβο ή Τέτοβο πριν από την έκρηξη. Ποια πολιτική παράταξη θα έρθει να τολμήσει να κάνει προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή;», σημείωσε η Μαρίνα Βήχου από την Κίνηση, η οποία πρόσθεσε: «Απειλούνται δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ έχουν κτυπηθεί. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που πήγε να κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στα Αστυνομικά Τμήματα Αγ. Παντελεήμονα και Ομονοίας για τις απειλές που δέχονται τον τελευταίο καιρό οι Σομαλοί προπηλακίσθηκε από μέλη ρατσιστικών ομάδων μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα».
«Δεν είμαστε εμείς και οι άλλοι», σημείωσε από την Κίνηση η Ηλέκτρα Στοβολίδου. «Ξεκινήσαμε -πρόσθεσε- πριν από δύο χρόνια με υπομνήματα. Πήγαμε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στα Αστυνομικά Τμήματα. Τελικά ο Δήμος το μόνο που έκανε ήταν να κλείσει την παιδική χαρά της πλατείας του Αγ. Παντελεήμονα και να κόψει τα τελευταία δενδράκια στο πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Η Πατησίων έχει γίνει υπαίθριο πορνείο. Εμείς φωνάζαμε εδώ και δύο χρόνια, αλλά δεν έγινε τίποτα».
«Οπως η παιδική χαρά του Αγ. Παντελεήμονα δεν έκλεισε μόνο για τα παιδιά των αλλοδαπών αλλά και των Ελλήνων, έτσι και εάν εκτραχυνθούν τα πράγματα στους δρόμους που σήμερα δεν μπορούν να βγουν οι μετανάστες και πρόσφυγες, αύριο δεν θα μπορούν να βγαίνουν ούτε Ελληνες», σημείωσε ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και πρόεδρος του Συλλόγου Αφγανών Μοχαμαντί Γιούνους και συμπλήρωσε: «Αυτοί περιμένουν δυναμική αντίδραση από εμάς για να προκαλέσουν μακελειό στην περιοχή. Εμείς δεν θα κάνουμε τη χάρη στους φασίστες. Δεν θα επιτρέψουμε να χειροτερεύσει η κατάσταση».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα