Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βολές για την περαίωση

Αθήνα
Κριτική για καθυστέρηση στην επίτευξη των στόχων στο πεδίο των εσόδων αλλά και για επιβράβευση των φοροφυγάδων άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου που αφορά στο μέτρο της περαίωσης. Μιλώντας στην επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ´μια τελευταία ευκαιρία για μια νέα αρχή´.  Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί μια χρόνια παθογένεια. ´Ξεκαθαρίζουμε το παρελθόν και προχωράμε στο μέλλον. Δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν εκκρεμότητες στο παρελθόν να τις  κλείσουν´, είπε χαρακτηριστικά .
Πιο αναλυτικά:
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο της ρύθμισης, χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή σε σχέση με όσα είναι ήδη γνωστά.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι από το 2011 «σταματά να υπάρχει ανέλεγκτη χρήση», ότι έρχεται νέο πλαίσιο για τη φορολογική δικαιοσύνη, πως οι φορολογικές υπηρεσίες θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν στοχευμένους, δειγματοληπτικούς ελέγχους, ενώ θα αποκλειστεί η δυνατότητα «συναλλαγής» των φορολογικών μηχανισμών με τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απέδωσε την πρωτοβουλία για τη ρύθμιση, όχι τόσο στην ανάγκη αύξησης των εσόδων που παρουσιάζουν υστέρηση έναντι των στόχων για το 2010, όσο στην ανάγκη «απελευθέρωσης των φορολογουμένων από το παρελθόν», ενόψει μιας ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος
Νωρίτερα, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «όσοι εντάχθηκαν στην αυτοπεραίωση έως το 2007, δεν θα ενταχθούν τώρα, εκτός εάν έχουν ελεγχθεί από την Εφορία» και εμφανίστηκε θετικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μείωσης της προκαταβολής και αύξησης των δόσεων.
Στη δευτερολογία του επέμεινε στην ειλικρίνεια των δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας πως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιλέγεται η περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, πριν την αλλαγή του φορολογικού συστήματος.
Απαντώντας στον κ. Φλωρίδη, απέρριψε τις αιτιάσεις περί διάλυσης του εισπρακτικού μηχανισμού. «Το σύστημα δεν πάσχει από τους επικεφαλής του, αλλά από την οργάνωση και τη δομή του. Μέσα σε επτά μήνες, έχουμε εισπράξει από ληξιπρόθεσμες οφειλές, πάνω απ? όσα εισπράχθηκαν πέρσι ολόκληρο τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως κάνουμε τη δουλειά μας, ότι το σύστημα δεν κοιμάται πλέον», σημείωσε.
Ακόμα, υπογράμμισε πως «τελειώνουν οι έλεγχοι που βασίζονται πάνω στη διακριτική ευχέρεια του εφόρου», πως θεσμοθετείται το αυτόφωρο για εκτεταμένη φοροδιαφυγή, η «δυνατότητα κλεισίματος μαγαζιών στην παραλιακή, όπου παρατηρούνται πολλαπλές φορολογικές παραβάσεις» και πως η φορολογική τακτοποίηση, δεν αναιρεί την όποια παράλληλη ποινική διαδικασία:
«Σε κάθε περίπτωση, δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κάποιον γιατρό που θα βρεθεί με 5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό μετά την περαίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Φλωρίδης, είπε ότι η περαίωση είναι μία «κακή πρακτική», πρόσθεσε ότι η σχετική ρύθμιση που προωθείται δείχνει πως είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων για τα δημοσιονομικά και ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών περισσότερη αποτελεσματικότητα, οργάνωση και συντονισμό.
Ο βουλευτής της Β? Αθηνών, Κώστας Γείτονας, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «άδικη», λέγοντας ότι θα τη στηρίξει ως «αναγκαίο κακό».
Ο βουλευτής Μαγνησίας, Κώστας Καρτάλης, υπογράμμισε ότι «η περαίωση δεν στέλνει θετικό μήνυμα» και ζήτησε «να μην προχωρήσουμε και σε περαίωση αυθαίρετων κατασκευών και καταλήψεων δημοσίου χώρου, μην εξαντλήσετε την κοινοβουλευτική μας ευπείθεια».
Να μην υπαχθούν στην περαίωση όσοι είχαν προβεί σε αυτοπεραίωση, ζήτησε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΠΑΣΟΚ Κατ. Μπατζελή, θεωρώντας «αδικαιολόγητη, άδικη, νομικά επισφαλή και αναποτελεσματική» μια τέτοια εξέλιξη.
Αντιπολίτευση: Ευνοείτε τους φοροφυγάδες
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι η ρύθμιση «ευνοεί τους φοροφυγάδες» και όχι τους συνεπείς φορολογούμενους.
«Ομολογία αποτυχίας στην φορολογική πολιτική» χαρακτήρισε το μέτρο ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Λέγκας, παρατηρώντας πως «επειδή το Υπουργείο δεν μπορεί να πιάσει τους φοροφυγάδες, επιβάλλει ένα γενικό μέτρο και όποιον πάρει ο Χάρος».
Μέτρο «κομμένο και ραμμένο πάνω στις επιθυμίες αυτών που θέλουν να συνεχίζουν να πλουτίζουν σε βάρος των άλλων» χαρακτήρισε την περαίωση η Βέρα Νικολαΐδου του ΚΚΕ, ενώ ο Κώστας Αϊβαλιώτης του ΛΑ.Ο.Σ. αναρωτήθηκε «αν υπάρχει μηχανισμός επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων».
«Κρατάτε υπό έλεγχο αυτούς που έχουν δώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία και αμνηστεύετε αυτούς που έχουν λάβει. Αμνηστεύετε φοροφυγάδες που έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα» παρατήρησε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ.
Την αντίθεσή της στο μέτρο εκφράζει και η Δημοκρατική Αριστερά. Ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής Δ. Χατζησωκράτης, υπογράμμισε την αντίθεση και ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας την άποψη ότι «νομοθετικά μπαλώματα δεν μπορεί να επιβραβεύουν τη φοροδιαφυγή».
Χαμηλότερο φορολογικό
συντελεστή ζητεί η ΕΣΕΕ
Από την πλευρά της χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή περαίωσης για τους συνεπείς φορολογούμενους ζητεί, μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σε σχετικό υπόμνημά της προς το Υπουργείο Οικονομικών, σχετικά με τη ρύθμιση για την περαίωση.
Στο υπόμνημα, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι δηλώνει σύμφωνη «για την εφαρμογή ακόμα μίας, αλλά και τελευταίας περαίωσης», τονίζοντας ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες της αγοράς, η αναζήτηση ρευστών διαθεσίμων εκ μέρους των επιχειρήσεων είναι, εκ προοιμίου, απαγορευτική».
Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι για να έχει αποτέλεσμα και συμμετοχή από πλευράς επιχειρήσεων, ο τρόπος εφαρμογής της διαδικασίας της περαίωσης, θα πρέπει να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1) Όσο το δυνατόν χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση.
2) Ο τρόπος πληρωμής των δημιουργούμενων υποχρεώσεων να είναι τέτοιος, ώστε οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν.
3) Χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή περαίωσης για τους συνεπείς φορολογούμενους.
Ειδικά επί του κειμένου εργασίας, η ΕΣΕΕ ζητά διάλογο με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφορικά με το σχέδιο νόμου για την Τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα